Home Animale Șopârlă cu vela (Hydrosaurus pustulatus), un înotător excelent

Șopârlă cu vela (Hydrosaurus pustulatus), un înotător excelent

0
Șopârlă cu vela (Hydrosaurus pustulatus), un înotător excelent

Soparla cu vela isi are numele de la creasta pe care o prezinta la varsta adulta si care este formata din solzi bine dezvoltati ce se aseamana cu niste dinti. Aceasta se intinde din spatele capului si pe tot spatele. Pe coada apare o alta creasta, care are inaltimea de 8-10 cm, aceasta o ajuta sa inoate cu usurinta in apa.

Are rol si de reglare a temperaturii corpului, cand soparla are corpul supraincalzit se racoreste prin miscarea velei, capteaza aerul mai rece de la briza marii. Arealul ei este format doar din insulele Asiei de Sud-Est, Noua Guinee, Insula Sulawesi, Java si Maluce.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 0,7-0,8 m, in cazuri exceptionale si de 1 m. Capul este destul de mare, ochii sunt proeminenti, au irisul de culoare inchisa, maronie. Pleoapele sunt mobile, iar acuitatea vizuala este bine dezvoltata. Botul este gros, maxilarele prevazute cu dinti ascutiti. Narile sunt mari, apar pe zona superioara a botului, spre partile laterale ale acestuia.

Gura este mare, are deschiderea larga. Membranele timpane sunt foarte aproape de colturile gurii. Corpul este robust, acoperit cu piele solzoasa, cu aspect criptic, de culori maronii-maslinii, gri si negre, cu numeroase pete pe partea dorsala, si nuante mai deschise, verzi, albicioase pe partea ventrala. Membrele anterioare si posterioare sunt bine dezvoltate, se termina cu degete foarte lungi si gheare ascutite. In special labele din spate sunt foarte puternice.

Hydrosaurus pustulatus
Hydrosaurus pustulatus

Acesti monstri insulari sunt excelenti inotatori si scufundatori. De asemenea se catara cu usurinta in copaci si arbusti, se ascund prin tufisuri, navigheaza in largul tarmurilor insulelor, in caz de pericol se ascund in apele adanci.

Femela se inmulteste prin oua, pe care le dezvolta dupa imperechere cu masculul. Acestea sunt depuse in solul nisipos de pe coasta, in apropiere de apa. Hrana acestor soparle consta din viermi, insecte, mici animale nevertebrate, frunze, flori, fructe si seminte.

Soparla cu vela este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae si are denumirea stiintifica de Hydrosaurus pustulatus.

Video – Soparla cu vela (Hydrosaurus pustulatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version