Home Animale Șoparla de munte cu corn (Acanthosaura crucigera), cea mai mică specie de...

Șoparla de munte cu corn (Acanthosaura crucigera), cea mai mică specie de acest gen

0
Șoparla de munte cu corn (Acanthosaura crucigera), cea mai mică specie de acest gen

Cea mai mica specie a genului Acanthosaura este soparla de munte cu corn. Aceasta pe cat de mica este pe atat de agresiva. Daca este stresata sau provocata musca destul de puternic, sarind brusc cu gura larg deschisa. Arealul ei este alcatuit din regiunile din sud-estul Asiei, sudul Chinei, Thailanda, Indonezia, Peninsula Malaezia, Vietnam, Insula Laos si Cambodgia.

Are corpul lung de 26-30 cm, iar in jurul gatului prezinta un guler negru – o particularitate a acestei specii. Pe partile laterale corpul este puternic aplatizat si in intregime acoperit de solzi. Pe parte dorsala coloritul este in nuante maronii-verzui mai inchise, iar pe partea ventrala este mai deschis.

Coloritul variaza in functie de habitatul in care traieste soparla, dar si de la un exemplar la altul. De asemenea, coloritul poate fi schimbat si de fiecare soparla in parte, nuantele pot varia in mod lent, nu se transforma atat de repede ca la cameleoni. Capul este mare, pe partea superioara are o creasta mare, iar in jurul ochilor o masca neagra. Femela este mai mica decat masculul, are coloritul mai deschis si creasta mai putin pronuntata.

Ochii sunt mari si pot fi rotiti in toate partile. Sub cap are un pliu de piele larg folosit pentru comunicare. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si inguste, se termina cu degete prevazute cu gheare tari, ascutite si puternic curbate.

Soparla de munte cu corn este o specie arboricola, se catara cu usurinta pe trunchiurile si ramurile copacilor si trece neobservata fiind camuflata perfect de coloritul corpului. Hrana sa consta din insecte, pe care le prinde cu limba flexibila si lunga.

Acanthosaura crucigera
Acanthosaura crucigera

In perioada de reproducere femela depune 10-12 oua in stratul de vegetatie aflata in stare de putrefactie de pe sol. Umiditatea si caldura emanata de resturile vegetale ajuta la incubarea oualor. Dupa eclozarea lor apar micile soparle care sunt destul de bine dezvoltate, isi cauta hrana singure din prima zi.

In conditii de captivitate se adapteaza greu, este foarte greu de imblanzit, este agresiva si stresata de faptul ca traieste in captivitate. Totusi crescatorii pasionati de soparle le achizitioneaza in dorinta de a le studia modul de viata interesant. Pot fi adapostite intr-un teraru in care sa existe un substrat gros din pamant umed, ramuri de copac pentru catarat si plante care rezista in conditii de umiditate. Hrana lor trebuie sa fie alcatuita din insecte, la fel ca in mediul lor natural.

Soparla de munte cu corn are denumirea stiintifica de Acanthosaura crucigera, face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae si este o specie comuna in Asia de Sud-Est, nu este pe cale de disparitie.

Video – Soparla de munte cu corn:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version