Home Animale Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah): adaptarea uimitoare la deșertul african

Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah): adaptarea uimitoare la deșertul african

0

Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah) este o specie de antilopă adaptată perfect la viața în deșerturile aride ale Africii de Nord.

Adaptări ale oryxului la mediul arid african

Antilopa Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah) traieste pe teritoriul Africii de Nord, preferand regiunile de stepa, pustii sau cu dealuri stancoase. Astazi este destul de rar vazuta in mediul ei natural, ea fiind o specie in pericol mare de disparitie. Multe exemplare sunt protejate in parcuri si rezervatii naturale, in Senegal, Tunisia si Maroc.

Aceasta specii s-a adaptat foarte bine la zonele desertice, au anumite particularitati fiziologice care le ajuta sa-si pastreze apa in organism. Astfel rinichii sunt foarte eficienti, nu elimina foarte multa urina, iar copitele mari au rolul de a distribui greutatea corpului pe nisipul moale.

Caracteristici fizice și trăsături distinctive

Corpul unui exemplar adult are lungimea de 1,5-2,4 m, greutatea de 100-210 kg si lungimea cozii de 45-90 cm.

Atat femela, cat si masculul prezinta doua coarne foarte lungi, netede si curbate spre spate, foarte fine si cu varfurile ascutite, simetrice si in forma de sabie. Aceasta antilopa are drept culoare de baza o nuanta alba-galbuie, doar pe gat si piept culoarea este roscata sau maronie. De asemenea, pe partile laterale posterioare prezinta cate o dunga estompata maronie. Antilopele Oryx cu coarne sabie sunt mamifere care se muta dintr-un loc in altul.

oryx cu coarne sabie

Hrana și obiceiurile alimentare

Sunt mereu in cautarea hranei care consta in ierburi, radacini si tuberculi. Acestea sunt sapate cu copitele membrelor anterioare, extrase si rupte cu dintii si maruntite in gura. Isi cauta hrana mai mult noaptea, ziua cand caldurile sunt f mari stau la umbra, langa stanci, sau isi sapa cate o gaura in nisip.

Comportamentul social și viața în turmă

Traiesc in turme formate din masculi si femele, de aproximativ 20-40 indivizi. In perioada de imperechere masculii isi apara teritoriul, luptandu-se intre ei pentru femele. La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 222-253 zile, iar in ziua cand trebuie sa fete aceasta paraseste turma si apoi revine dupa cateva ore.

Puii reusesc sa mearga din prima zi, sunt intarcati dupa 2-3 luni si ajung la maturitatea sexuala dupa 2 ani.

Antilopa Oryx cu coarne sabie face parte din ordinul Arctiodactyla si familia Bovidae.

Rolul ecologic al oryxului cu coarne sabie și relațiile cu alte specii

Oryxul cu coarne sabie joacă un rol esențial în ecosistemele aride ale Africii de Nord, contribuind la menținerea echilibrului dintre vegetație și populațiile de prădători. Fiind un erbivor nomad, oryxul ajută la dispersarea semințelor și la aerarea solului prin săparea în nisip în căutarea tuberculilor și rădăcinilor.

De asemenea, oryxul are o relație complexă cu prădătorii din habitatul său, inclusiv cu carnivorele mari, cum ar fi leii și hienele, care îl vânează atunci când alte surse de hrană sunt insuficiente.

Supraviețuirea acestor antilope în turme mari oferă și protecție împotriva prădătorilor, întrucât oryxul folosește coarnele lungi pentru apărare, iar efectul de intimidare al turmei ajută la descurajarea atacurilor. Această strategie colectivă a permis oryxului să supraviețuiască în ciuda condițiilor extreme din deșert și a numeroaselor provocări ecologice.

Video – Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version