Home Animale Descoperă ce specii de antozoare sau de animal-floare din clasa Anthozoa trăiesc...

Descoperă ce specii de antozoare sau de animal-floare din clasa Anthozoa trăiesc în mare!

0
Anthozoa, Foto: turkcebilgi.com

Stiati ca…

  • Antozoarele fac parte din clasa Anthozoa, sunt clasate in 6500 de specii si au un aspect destul de complicat, apar sub forma de polipi – vietati tubulare care au un capat inchis si unul deschis. Capatul deschis are in prelungirea sa o serie de vorticili, de tentacule cu celule urzicatoare. Acestea sunt folosite pentru prinderea hranei dar si pentru aparare impotriva unor pradatori mari – paianjeni de mare, gastropode sau stele de mare. Se aseamana cu niste plante datorita coloritului viu, trunchiului carnos si a tentaculelor care se unduiesc in apa.
  • Antozoarele sunt vietuitoare carnivore, doar unele specii isi completeaza hrana cu alge microscopice care se gasesc langa corpul lor.
  • Numele de ,,anthozoar” inseamna animal-floare.
  • In sedimentele moi de pe fundul marii pot fi observate numeroase specii de antozoare care difera in primul rand prin colorit dar si dimensiune – ce poate varia transversal de la 1 mm la 10 m.
  • Exista recife de corali moi care au o consistenta carnoasa. Una dintre cele mai populare specii de corali moi este Sarcophyton care traieste in zonele calde ale Oceanului Pacific si Indian, formand colonii de pana la 1 m lungime. Acest coral seamana cu o ciuperca in nuante de culori maronii si bej. Hrana lui consta din alge, plancton si mici creveti. Este o specie destul de rezistenta la multi parametri de apa, insa este puternic stresata in apa dulce.
  • O alta specie de corali moi este Alcyonium Digitatum care este raspandita in toate oceanele lumii. Acesta este cel mai faimos coral din apele marilor europene – numeroase colonii de corali se gasesc in Marea Mediterana, Marea Nordului, de-a lungul coastei Frantei, Portugaliei, Spaniei. Poate ajunge la inaltimea de 20 cm, are polipii prinsi de o masa alba, rozie sau portocalie. Lobii acestui coral se contracta la atingere iar polipii se desprind. Culorile acestui coral fuzioneaza extraordinar de frumos in peisajul subacvatic. Dimineata si seara, de doua ori pe zi, datorita fluctuatiilor mareei are loc umflarea si contractia coloniilor de corali.

    Anthozoa, Foto: horymirka.jecool.net
    Anthozoa, Foto: horymirka.jecool.net

  • Anemonele de mare traiesc ca niste polipi solitari, lucru foarte rar intalnit la alte specii de antozoare. Specia Anemonia viridis are tentaculele de cel mult 10 cm si se reproduce prin diviziune. Aceasta vietuitoare are nevoie de multa lumina deoarece hrana sa in mare parte este furnizata de algele simbiotice. Gura se afla in partea centrala a corpului, tentaculele se aseamana cu niste serpi iar baza este ca o ventuza. Tentaculele au un colorit predominant verde datorita algelor simbiotice. Unele specii care traiesc la adancimi mai mari de pana la 25 m se prezinta intr-o nuanta ce se estompeaza de la verzui la gri sau violet. Tentaculele au celule urzicatoare, discul este gri, maroniu, cu linii radiale albicioase, iar hrana lor consta din moluste, pesti si crustacee de dimensiuni mici. Prada este capturata, paralizata cu tentaculele lungi si dusa la gura. In final deseurile ramase nedigerate sunt regurgitate prin gura, afara. Reproducerea la anemone este asexuata.
  • In apele tropicale din intreaga lume traiesc falsii corali – o forma intermediara intre anemonele de mare si coralii adevarati. Au polipii la fel cu cei ai coralilor dar cu peretii externi mult mai moi decat ai acestora. De asemenea hrana lor este asigurata de substantele nutritive ale algelor simbiotice care apar pe acestia ca si pe coralii de recif. Una dintre aceste specii este Amplexidiscus fenestrafer care are un diametru destul de mare de aproximativ 30-40 cm. Poate fi in nuante de culori diferite de verde, maroniu, violet, mov, etc. Apare in apele din Marea Bariera de Corali, in apele de mica adancime din zonele stancoase, nisipoase sau cu recife de corali din insulele din Indonezia. Are gura foarte larga in forma de disc cu numeroase tentacole mici. Poate fi crescut si in acvariu, in care temperatura apei sa fie de 24-27ºC, pH-ul de 8,1-8,4, iar hrana formata din zooplancton – Krill, Artemia – dar si peste, creveti si scoici.
  • Cele mai frecvente antozoare din marile tropicale sunt evantaiele de mare care pot ajunge la inaltimea de 3 m. Specia Annella Mollis se fixeaza pe suprafetele tari si isi intinde radiculele si pedunculul dur, dar in acelasi timp si flexibil, masa ca un evantai si ramurile care sustin polipii. Are scheletul flexibil si plat, de culoare galbena-portocalie, cu polipii ce devin activi doar in timpul noptii. De asemenea scheletul este interesant prin aspectul sau dar deosebit de fragil la stelele de mare sau crinii de mare. Hrana acestei specii este alcatuita din plancton. Apare frecvent la adancimi de 1-40 m in Marea Rosie, Marea Arabiei, pe coasta Somaliei, Marea Chinei de Sud, Golful Bengal, etc.

    Anthozoa, Foto: redorbit.com

  • Exista specii de antozoare numite corali coarne de cerb care cresc cel mai repede pe recifele de corali. Fac parte din genul Acropora si au capacitatea de a sufoca toate celelalte specii din jurul lor, asta in cazul in care nu ar fi foarte fragile si distruse de multe ori pe timp de furtuna. Unele specii se aseamana cu niste coarne de cerb, au inaltimea de pana la 2 m si traiesc in marile tropicale, altele sunt ca o coroana rotunda de acacia ce apare in savanele africane, iar altele au forma de farfurie intinsa cu un diametru transversal de cel mult 3 m ce tine umbra altor specii din jurul sau. Aceste specii de corali sunt extraordinar de mari si contribuie la formarea celor mai mari grupari de recife din lume. In mediul lor natural sunt foarte rezistente la temperatura apei, modificarile de flux, lumina, salinitate.
  • Exista si alte specii de corali cu structura masiva in apele marilor tropicale care construiesc mari recife in forma de movile cu numeroase excrescente mari, in forma de degete, cu aspect interesant si suprafata aspra. In Marea Bariera de Corali speciile Porites pot avea un diametru de 10 m, unele fiind chiar mai vechi de 200 de ani. Multe colonii care ajung la suprafata apei mor in partea de sus si cresc in continuare mai mult pe lateral. Unele din ele sunt in nuante de culori maronii, galbene, verzi, roz, albastru sau violet. Coloniile sunt nodulare, lobate, ramificate sau in forma de coloane. Se hranesc cu zooplancton, plancton si materie organica pe care o prinde si o dizolva cu tentaculele lor. Reproducerea este asexuata, coloniile sunt ori de sex feminin ori masculin. Pot fi intalnite la adancimi de 1-50 m in toate mediile de recif din zonele tropicale ale planetei – substraturi nisipoase, lagune, etc.
  • Sunt specii de corali in forma de creier ca de exemplu genul Lobophyllia care au polipii mari cu diametrul in jur de 3 cm. Interesant este modul de dispunere a acestor polipi, par ca urmeaza un traseu serpuitor ca un labirint, astfel reusesc sa creeze aspectul inedit al acestui coral in forma de creier. Multe specii de astfel de corali sunt raspandite in Oceanul Pacific si Indian si marile adiacente lor, in mediile de recif putin adanci, pe pantele mai inalte, unde formeaza colonii vizibile foarte mari sau numeroase grupuri de colonii de dimensiuni impresionante, iar unele dintre ele cantaresc mai mult de o tona.
  • Exista corali care sunt formati dintr-un singur polip, o astfel de specie este Fungia care face parte din categoria coralilor-ciuperca si apare in Oceanul Indian si Pacific, in toate zonele cu recife de corali, dar mai putin in zonele expuse de adancimi mici. Acesti corali nu traiesc in colonii, iar polipul este mai mic de 50 cm pe directie transversala. Cat sunt mici coralii-ciuperca se fixeaza cu o tulpina de fundul marilor tropicale, iar dupa ce se dezvolta suficient tulpina se desprinde si raman fixati de partea de jos a corpului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version