Home Animale Kassina senegaleză (Kassina senegalensis) – broasca africană cu piele antibacteriană

Kassina senegaleză (Kassina senegalensis) – broasca africană cu piele antibacteriană

0

Kassina senegaleză (Kassina senegalensis) este o broască de mici dimensiuni, specifică savanelor și pădurilor tropicale din vestul, centrul și sud-vestul Africii.

Kassina senegaleza este o specie de broasca mica ce nu depaseste 3-5 cm, larg distribuita in savanele si padurile tropicale din vestul, centrul si sud-vestul Africii, la sud de Sahara, din Senegal si Mauritania pana in Somalia si Etiopia.

Aceasta specie nocturna nu poate fi observata ziua aproape deloc pentru ca sta ascunsa si adapostita de arsita soarelui in diferite locuri de pe sol. Vaneaza pe timp de noapte, tot felul de gandacei, insecte si greieri.

Adaptări fizice și colorit distinctiv

Conform cercetatorilor exemplarele adulte din regiunile sudice sunt mai mari au 5 cm iar cele din restul arealului au doar 3-4 cm. Aceste broaste au corpul alungit dar robust, acoperit cu piele groasa si intinsa, fara pustule. Pe partea dorsala pielea este in nuante de culori maronii cu pete si dungi intunecate, de obicei maro-inchis, iar pe partea ventrala nuantele sunt mai deschise, gri-albicioase.

In mediul lor natural broastele gen Kassina senegaleza au si alte nuante de culori insa toate se caracterizeaza prin petele de pe spate dupa care pot fi recunoscute foarte usor. In general culorile acestora sunt in tonuri de gri cu benzi inchise spre maro si negru de forme ovale sau rotunde. In cazuri exceptionale broasca Kassina senegaleza poate fi si lipsita de pete. Are capul mare, botul scurt si rotunjit, ochii mari si bulbucati, cu irisul de culoare inchisa.

Membrele sunt subtiri, cele posterioare mult mai lungi si mai robuste decat cele anterioare si prevazute cu membrane mici interdigitale. Cu ajutorul lor broasca Kassina senegaleza se deplaseaza prin mers si sarituri ample pe uscat si inoata cu usurinta in apa. Prefera savanele si zonele nisipoase din apropierea cursurilor de ape lente, a iazurilor si baltilor.

Kassina senegaleză
Kassina senegaleză

Reproducerea și dezvoltarea puilor

In perioada de reproducere care coincide cu sezonul umed, masculii se aduna in jurul iazurilor sau baltilor temporare sau uneori urca in copacii de pe malul apelor line si emit sunete stridente, impresionante si ascutite, de ademenire a femelelor prin umflarea sacilor vocali. Masculii se diferentiaza de femele si prin pata intunecata din zona gatului, care nu apare deloc la femele, acestea au gatul de nuanta deschisa ca si partea ventrala a corpului lor.

Dupa imperechere femela poate depune un numar ce variaza intre 260 si 400 de oua pe suprafata plantelor acvatice. Acestea sunt depuse individual sau sub forma unor mici gramajoare. Dupa eclozarea oualor apar mormolocii care isi continua dezvoltarea in apa, se hranesc si astfel cresc foarte mult ajungand in 2-5 luni sa masoare 5 cm. In stadiul final de dezvoltare se transforma in broaste aseamanatoare adultilor. Acesta este momentul cand renunta la hrana vegetala si se hranesc cu greieri si gandaci.

Proprietățile antibacteriene ale pielii

Una dintre particularitatile cele mai interesante ale acestei specii este faptul ca in pielea lor s-au detectat substante biologic active care conform specialistilor ar avea un spectru larg antibacterian, actionand impotriva reproducerii unor bacterii si a unor ciuperci cum este Candida albicans. Prezenta acestui agent microbian se explica prin faptul ca pielea acestei broaste este un mediu favorabil dezvoltarii ciupercilor si bacteriilor si astfel este oarecum de asteptat sa existe si o substanta biologica care sa ajute la combaterea acestui proces, astfel incat amfibianul sa poata trai.

Broasca Kassina senegaleza poate fi crescuta si in conditii de captivitate, adapostita intr-un terariu spatios in care sa aiba un vas cu apa ce sa imite oarecum o balta din mediul ei natural, in rest sa existe un substrat de 10 cm din turba si muschi. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 26-28ºC iar umiditatea aerului sa fie destul de mare.

Kassina senegaleza face parte din ordinul Anura, familia Hyperoliidae si este o specie comuna pe continentul african. Are denumirea stiintifica de Kassina senegalensis.

Rolul pielei antibacteriene în supraviețuirea speciei

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale broaștei Kassina senegaleză este prezența unei secreții biologic active în pielea sa, care are proprietăți antibacteriene. Cercetătorii au descoperit că aceste secreții acționează eficient împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv a speciei Candida albicans. Această adaptare biologică este crucială, având în vedere mediul umed în care trăiește broasca, unde riscul de infecții este ridicat. Prin secrețiile sale, Kassina senegaleză își protejează pielea, asigurându-și astfel o supraviețuire mai îndelungată în condiții dificile.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version