Home Animale Specii de broaște din Madagascar – Mantella aurie (Mantella aurantiaca)

Specii de broaște din Madagascar – Mantella aurie (Mantella aurantiaca)

0

Mantella aurie este o specie de broasca endemica din vestul si centrul Insulei Madagascar. Aceasta broasca mica de numai 2-3 cm lungime este una dintre cele mai rare specii de acest gen din Madagascar. Femela este putin mai mare decat masculul, are corpul mai robust, iar masculul este mai zvelt.

Coloritul pielii lor este asemanator in nuante care variaza de la portocaliu-intens la rosu-inchis. Aceste tonuri foarte stridente au rolul de a avertiza pradatorii ca broasca este otravitoare si de a-i determina sa se indeparteze. Capul este destul de mic comparativ cu marimea corpului, botul ascutit, iar ochii sunt mari, bulbucati, au irisul de culoare neagra si pleoapele portocalii. Membrele anterioare sunt mai subtiri decat cele posterioare, toate au degete lungi prevazute cu discuri adezive.

Acest amfibian traieste intr-un habitat predominant terestru, in zone impadurite, nu este o specie nocturna, de regula isi vaneaza prada formata din mici animale de pe sol si este activa in timpul zilei. Nu este un inotator foarte bun, de aceea nu sta in apa adanca, doar mormolocii au nevoie de apa pentru a-si continua dezvoltarea.

In perioada de imperechere (care coincide cu sezonul ploios) se aud sunetele de chemare emise de catre masculi, care au obiceiul de a-si manifesta instinctul agresiv intre ei in lupta pentru cucerirea femelelor. Sunt foarte teritoriali, au obiceiul sa se agreseze nu numai pentru reproducere ci si pentru hrana.

Imperecherea are loc pe uscat, iar apoi femela depune ouale in stratul de vegetatie umeda de pe sol. In cateva zile ouale sau mormolocii care apar dupa eclozarea acestora sunt maturati de ploile care sunt abundente in acea perioada.

Broasca Mantella aurie poate fi crescuta si in conditii de captivitate, multi pasionati de aceasta specie au reprodus-o in conditii speciale in scopul comercializarii lor. Se pare ca in captivitate broasca nu este otravitoare, dar este la fel de sensibila la stres. Comparativ cu mediul sau natural din salbaticie, broasca devine mai rezistenta la temperaturi ridicate in mediul de captivitate.

Mantella aurie
Mantella aurie

Desi are corpul foarte mic, broasca are nevoie de spatiu, este necesar sa fie adapostita intr-un terariu destul de mare. Terariul trebuie sa contina plante vii si artificiale, pietre, muschi, bucati de lemn, pluta si ghemotoace de prosoape umede de hartie, substratul sau trebuie sa mentina umezeala. Nu trebuie sa lipseasca locurile in care amfibienii sa se ascunda unul de altul, iar un lucru foarte important este ca sa nu exite nici un loc prin care ei sa poata sa scape, pentru ca in cazul in care terariul nu este bine acoperit cu siguranta vor evada din adapost daca vor avea ocazia.

In fiecare saptamana terariul trebuie curatat, astfel broastele isi vor mentine starea de sanatate. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 18 grade Celsius in timpul noptii si de 20-23 grade Celsius in timpul zilei. Niciodata temperatura nu trebuie sa depaseasca 28 grade Celsius, deoarece situatia devine critica, broastele nu tolereaza astfel de calduri, ajung sa sufere de spasme musculare si mor.

Umiditatea in terariu este necesar sa fie ridicata, cuprinsa intre 70-100%, mentinuta prin pulverizarea peretilor adapostului din sticla cu apa. Hrana poate fi formata din insecte si greieri foarte mici, muste de fructe, afide, larve, viermi mici, colembole, termite, larve de molii. La cateva zile alimentatia se completeaza cu sumplimente de vitamine si minerale.

Mantella aurie are denumirea stiintifica de Mantella aurantiaca si este o specie vulnerabila in pericol de disparitie din cauza distrugerii habitatului natural. Face parte din ordinul Anura, familia Mantellidae.

Video – Specii de broaste din Madagascar – Mantella aurie (Mantella aurantiaca):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version