Home Animale Specii de crabi-păianjeni – descoperă familia Majidae

Specii de crabi-păianjeni – descoperă familia Majidae

0
Specii de crabi-păianjeni – descoperă familia Majidae

Familia Majidae cuprinde 50 de specii de crabi-paianjeni care traiesc intr-o mare varietate de habitate, de la apele mici pana la cele mai adanci de 2000 m, in toate marile si oceanele lumii, exceptie facand doar regiunile polare. La aceste specii partea anterioara a carapacei apare ingustata si eventual completata cu un rostru foarte lung, ceea ce face ca forma ei sa fie triunghiulara.

De asemenea o alta particularitate a acestor specii sunt cele patru perechi de picioare extrem de lungi si subtiri, inzestrate la unele din ele cu mici clestisori cunoscuti cu numele de chelipede de la care le vine si denumirea de crabi-paianjeni. Acesti clesti sunt rezistenti si servesc la imobilizarea hidroizilor, ierbii de mare, buretilor de mare, etc. Prima pereche de picioare se poate ascunde in buzunarul destul de mare al cefalotoracelui lor, celelalte raman tot timpul la vedere.

Unele specii de crabi-paianjeni au corpul acoperit in intregime de materialele pe care le gasesc in zona in care traiesc, astfel fiind foarte bine protejati de pradatori deoarece acestia nu vad corpul crabului. Astfel apar acoperiti de bureti si alge care incep sa creasca pe corpul lor si il fac la un moment dat complet invizibil. Acesta este un mod de a-si camufla corpul, iar in momentul in care sunt nevoiti sa se mute isi schimba si camuflajul dupa noile locuri. ,,Pelerina” de camuflaj este pierduta si in momentul cand intervine naparlirea.

Din cele 950 de specii o parte sunt foarte mici si au corpul de minim 8 mm, iar altele sunt mai mari pana la cel mult 50 cm.

Macrocheira Kaempferi
Macrocheira Kaempferi
  • Cel mai mare artropod din lume este crabul japonez Macrocheira Kaempferi. Acesta are picioarele extrem de lungi, de aproximativ 1,5 m si corpul de pana 50 cm.
  • Specia Pelia Rotundra este pitica, poate avea lungimea corpului de 1 cm si apare in Insulele Caraibe. Aceasta specie este apreciata de acvaristi.
Stenorhynchus Seticornis
  • In Oceanul Atlantic apare specia Stenorhynchus Seticornis care are lungimea corpului de 6,5 cm si carapacea pictata cu linii galbene ceea ce a facut sa fie numit crabul-sageata cu linii galbene. Are obiceiul sa se deplaseze cu spatele, prezinta un rostru ascutit, foarte lung in completarea partii anterioare a carapacei. Ochii sunt rotunzi si mari, iar clestii de la picioarele lungi au varful violet.
  • In Oceanul Atlantic si Marea Mediterana apar specii de crabi-paianjeni comestibili numiti Maja Squinado, de la care se mananca carnea de pe picioare. Acestia traiesc si in Insula Helgoland, in Marea Nordului, au corpul lung de 8-12 cm si cantaresc mai mult de 250 g.
  • Specia Macrocoeloma Trispinosum este de culoare portocalie sau rosie si poate avea lungimea carapacei de 4,5 cm. Acestia sunt foarte frumosi de tinut in acvariu, sunt considerati o adevarata bijuterie de catre acvaristi.
  • Specia Camposcia Retusa este de marimea unei farfurioare, picioarele lungi si subtiri, in cazul cand acestea se rup procesul lor de regenerare este foarte lent. Acvaristii care doresc sa achizitioneze aceasta specie trebuie sa aleaga una cu picioare si gheare dezvoltate.
Camposcia Retusa
  • Camposcia Retusa este un crab-paianjen mai mic de 6,5 cm care poate fi gasit in apele putin adanci, de pana la 100 m. Aceasta specie este recomandata pentru acvariu, se obisnuieste usor intr-un astfel de mediu si cu acvaristul, in momentul in care ii este foame ajunge chiar sa se miste incet pe peretele frontal pentru a cersi de mancare la marginea acestuia. Isi pastreaza instinctul de a se ascunde de celelalte vietuitoare din acvariu chiar si in condiile de captivitate si daca are ocazia prinde intre gheare tot ce vede in jur si poate manca – deci acest crab este destul de periculos pentru ceilalti locuitori care traiesc in acvariu.
Maja Crispata
  • Maja Crispata este un crab-paianjen mai mic de 6,5 cm care poate fi gasit in apele putin adanci, de pana la 100 m. Aceasta specie este recomandata pentru acvariu, se obisnuieste usor intr-un astfel de mediu si cu acvaristul, in momentul in care ii este foame ajunge chiar sa se tarasca incet pe peretele frontal pentru a cersi de mancare la marginea acestuia. Isi pastreaza instinctul de a se ascunde de celelalte vietuitoare din acvariu chiar si in condiile de captivitate si daca are ocazia prinde intre gheare tot ce vede in jur si poate manca – deci acest crab este destul de periculos pentru ceilalti locuitori care traiesc in acvariu.

Crabii-paianjeni sunt foarte lenti, de aceea traiesc ascunsi dupa buretii de mare, sau mascati sub alge. De regula au viata destul de scurta, insa unele specii supravietuiesc un timp indelungat. Pentru a se dezvolta normal speciile din Marea Mediterana au nevoie de temperatura apei de 10-14ºC in timpul iernii si de 24ºC in timpul verii, in caz contrar mor.

Aceste vietuitoare trebuie sa aiba hrana din belsug mai ales daca sunt tinute in acvariu. In caz contrar ele se ataca reciproc sau incep sa moara de foame. Crabii-paianjeni pe cat sunt de interesanti pe atat sunt de fragili, unii au placerea de a-i pescui indiferent de marimea lor sau de a-i creste in acvariu pentru a le studia comportamentul neobisnuit.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version