Gavialul (Gavialis gangeticus) este unica specie care apartine genului crocodililor cu cioc – genul Gavialis – dar si unul dintre cei mai mari crocodili, el atingand lungimea de 4-7 m si greutatea de 800 kg. Traieste in regiunile nordice ale subcontinentului indian, pe cursurile fluviilor Gange, Mahanadi, Indus si Brahmaputra si este considerat de indieni un animal sfant, dedicat zeului hindus Vishnu.
Caracteristicile unice ale gavialului
Acest crocodil este usor de recunoscut dupa botul sau deosebit, lung si ingust, prevazut cu dinti mari si ascutiti in partea anterioara si cu dinti mici, de aceeasi dimensiune, in partea posterioara. Masculii prezinta pe varful botului o excrescenta bulboasa care poarta numele de ,,ghara”.
Are culoarea corpului verde-maronie-deschisa pe partea dorsala si mult mai palida pe partea ventrala. Comparativ cu alte specii de crocodili, gavialul are ochii foarte bulbucati si cele patru membre palmate, lipsite de forta pentru a sprijini corpul.
Dieta și tehnicile de vânătoare
Este o reptila acvatica care se hraneste mai ales cu pesti, pe care ii prinde cu botul ascutit prevazut cu dinti ascutiti si conici. Cand are ocazia nu refuza nici pasarile acvatice sau diferite mamifere mici.
Avand botul subtire si lung, gavialul prinde pestele din lateral, iar dupa ce il strapunge cu dintii si il omoara, il intoarce pentru a-l inghiti cu capul inainte. La oameni nu sunt cunoscute cazuri de atac, dar apropierea de acest crocodil este periculoasa.
Reproducerea și grija pentru pui
In perioada de imperechere care dureaza din luna noiembrie pana in luna ianuarie, masculul isi apara teritoriul si isi atrage in jurul lui mai multe femele prin sunete caracteristice scoase prin excrescenta bulboasa.
Dupa ce are loc imperecherea sub apa femela sapa un cuib pe mal, departe de marginea apei, in care depune un numar de 30-50 de oua. Ouale sunt destul de mari, cantaresc fiecare aproximativ 150 g. Dupa o perioada de 80-90 de zile apar puii care sunt hraniti de femela cu insecte si amfibieni.
Gavialul este o specie pe cale de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult din cauza pescuitului, vanatorii si a distrugerii habitatului. Astazi, in captivitate se urmareste inmultirea si cresterea treptata a populatiei de gaviali. Aceasta specie face parte din ordinul Crocodylia si familia Gavialidae.
Importanța culturală a gavialului în India
În cultura indiană, gavialul are o semnificație deosebită, fiind considerat simbolic în legătură cu zeul hindus Vishnu. Populațiile locale îl văd ca pe o creatură sacră, iar prezența sa de-a lungul râurilor sacre din India îl face un element respectat în folclorul local. Templurile și ceremoniile religioase din apropierea fluviilor sunt influențate de existența gavialilor, iar legenda și respectul pentru acest animal aduc un aport important în eforturile moderne de conservare.
Video – Gavialul (Gavialis gangeticus):