Home Animale Specii de forone – viermi marini din încrengătura Phorona

Specii de forone – viermi marini din încrengătura Phorona

0
Specii de forone - viermi marini din încrengătura Phorona

Viermii marini forone sunt sedentari și au lungimea corpului mai mică de 20-25 cm. Fac parte din încrengătura Phorona și au fost descoperite 20 de specii. Acestea trăiesc în toată lumea în sedimentele moi de pe fundul mării. Unele specii sunt fixate de suprafețele tari din adâncul mării, cert este că toate foronele sunt viermi marini sedentari.

Phoronis hippocrepia
Phoronis hippocrepia

Ca aspect general foronele sunt înrudite cu branhiopodele (care sunt închise în cochilii bivalve). Sunt viermi închiși fiecare într-un tub cu carcasa chitinoasă. Acesta are formă de potcoavă și cuprinde numeroase tentacule ciliate cu rol de hrănire. Numărul lor este în jur de 15 000, deci foarte mare.

Unele forone sunt hermafrodite, la altele există separat mascul și femelă.

Speciile din genul Phoronis sunt destul de mari, au lungimea de aproximativ 25 cm. Corpul lor este unitar, acoperit sau protejat de un tub chitinos și de regulă stă îngropat în mâl sau nisip. La capătul tubului viermele poate ieși pentru a se hrăni, în restul timpului stă închis înăuntru.

Foronele sunt viețuitoare marine care au tentacule numeroase ciliate ce pot colecta planctonul din curentul de apă.
Una din cele mai cunoscute specii este Phoronis australis care are corpul alungit, prevăzut cu un fel de ancoră cu tentacule cu rol de hrănire. Intestinul acestui vierme marin este în formă de litera U.

Specia Phoronis hippocrepia are corpul mic și este în formă de potcoavă.

Phoronis psammophila, Foto: bcbiodiversity.lifedesks.org

Specia Phoronis psammophila este un vierme marin care trăiește la adâncimi mici, de 70 m. Are corpul închis într-un tub chitinos de cel mult 10 cm. Acest vierme se poate întinde foarte mult astfel încât ajunge să-și dubleze lungimea corpului, poate avea și 19 cm. Densitatea acestor viermi pe metru patrat este de 20 000 de exemplare. Au obiceiul de a sta îngropați în nisip sau mâl, pe fundul mărilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version