Stiati ca…
- Exista o varietate de 75 000 de specii de gasteropode in lume care traiesc pe fundul apelor, dar si in regiuni secetoase.
- Unele gasteropode au cochilia spiralata si se misca prin tarare pe un singur picior care se aseamana cu o ventuza, la altele insa cochilia lipseste.
- Majoritatea gasteropodelor isi strang hrana cu gura care are o componenta in forma de panglica numita radula, inzestrata cu o serie de dinti de dimensiuni foarte mici, deseori microscopici.
- O caracteristica a gasteropodelor este procesul de torsiune in care cavitatea paleala este rotita pana la 180º in sens invers acelor de ceasornic si ajunge in final in fata, in dreptul capului.
- Exista gasteropode rozatoare care masoara peste 20 cm transversal, ca de exemplu specia urechea de mare. La acestea cochilia prezinta cateva orificii prin care este eliminata apa absorbita in branhii sau deseurile din cochilie. In America de Nord apar astfel de gasteropode comestibile numite Haliotis rufescens ale caror cochilii sunt irizate in interior de aceea localnicii le folosesc pentru podoabe, iar animalele din interior ca hrana.
- Cele mai cautate gasteropede de colectionari sunt ghiocii in primul rand pentru frumusetea cochiliilor stralucitoare si a coloritului interesant. Specia Cypraea ocellata are lungimea de cel mult 6 cm si cochilia acoperita cu o fasie de piele ce alcatuieste o mantie viu colorata. O particularitate a acestei specii consta in posibilitatea de a se protejeza de pradatori datorita faptului ca deschizatura ghiocului este ingusta si lunga si astfel poate scapa cu usurinta din clestii crapilor de prada.
- Sunt gasteropode care daca sunt in pericol isi pot desprinde piciorul lor mare la fel cum renunta soparlele la coada. Una dintre aceste specii este Harpa major – care traieste in sedimentele nisipoase din apele tropicale si face parte din categoria scoicilor-harpa globulare, au o serie de striatii nedete, moi, situate la distante egale, ce par a fi corzile unor harpe. Pot avea lungimea de cel mult 10 cm.
- Exista gasteropode de prada foarte periculoase care au capacitatea prin componentele gurii ce se aseamana cu un harpon sa atace pestii, animalele sau chiar oamenii injectand un venin foarte toxic uneori chiar mortal. O astfel de specie este Conus Genuanus care are cochilia lunga de 7 cm, conica, ornamentata cu un model frumos si interesant in nuante de culori diferite.
- Unele gasteropode traiesc pe tarmurile stancoase fixandu-se de algele tinere. Poarta numele de palaria de chinez si sunt 2 specii in marile adiacente Oceanului Atlantic – Helcion Pellucia care masoara 2 cm transversal, se taraste pe varec (alge brune marine) si mananca alge epifitice si Patella Vulgata care are 5 cm si locuieste pe stanci in care sapa semne circulare in roca pentru a sta ascunsa la reflux.
- In lume exista foarte putine gasteropode care traiesc la suprafata oceanului. O astfel de specie este melcul de mare violet cu numele stiintific de Janthina Janthina. El are capacitatea de a secreta un mucus gros ce il tine la suprafata de plutire. Acest gasteropod este orb, iar cochilia sa are 2 cm transversal si este foarte fina. Se hraneste cu meduze cu panza si alte hidroide pe care le intalneste in timp ce este purtat de curenti.
- Timp de secole s-a folosit drept colorant o substanta secretata de o specie de gasteropode Murex Troscheli care este de prada, se hraneste cu scoici si moluste dupa ce in prealabil face o gaura in cochilia acestora. Traieste in Oceanul Indian si Pacific si are pe cochilia lunga de 15 cm numerosi spini alungiti, ascutiti, de diferite marimi.
- Exista gasteropode care au cochilia foarte subtire si invizibila la exterior. Acestea se numesc iepuri de mare, au capul mare cu 2 perechi de tentacule si un picior mare, bine dezvoltat. Specia Aplysia punctata are lungimea maxima de 30 cm, traieste in Atlanticul de Nord si se hraneste cu alge carnoase si mari pe care le gaseste printre ierburile si plantele de pe fundul marii.
- Scoicile-lalea fusiforme vaneaza moluste si viermi. Una dintre aceste specii se numeste Fascicolaria are cochilia rosie de 25 cm, cu o prelungire la capat numita canal sifonal, iar corpul ei este de asemenea rosu.
- Heteropodele Carinaria sunt moluste neobisnuite, au corpuri gelatinoase, cu cochilii subtiri situate sub corp, iar piciorul si-l folosesc pentru inot si este pozitionat in partea superioara. Au lungimea corpului de cel mult 5 cm si traiesc in marea deschisa.
- Specia Elysia este un gasteropod marin cu lungimea de aproximativ 1 m care se hraneste cu continutul din celulele algelor, ceea ce face ca pigmentul sau sa fie de un verde stralucitor de la clorofila.
- Exista gasteropode rumegatoare ca de exemplu trochidele care au cochilia lunga de pana la 3 cm, de forma conica cu baza circulara. Specia Calliostoma apare in recifele de corali si tarmurile stancoase si poate fi recunoscuta usor dupa cochilia viu colorata.
- Limacsii de mare Bonisa nakasa traiesc pe recifele de corali din zonele de coasta ale Africii. Au cochilii foarte frumos colorate in modele frapante. Au lungimea de aproximativ 8 cm si prezinta pe spate niste protuberante interesant colorate. Unii sunt planctonici, insa majoritatea traiesc pe fundul marii si nu prezinta cochilii, ci doar papile in diferite nuante.
- La tropice traieste o specie de gasteropod care isi incepe viata cu cochilia foarte strans rasucita. In timp spiralele ei devin mai largi si au forme neregulate, astfel incat creeaza aspectul unei cochilii desfacute. Specia se numeste Vemicularia Spirata, are lungimea de pana la 10 cm si poate fi vazuta in Caraibe. Pentru a se hrani secreta un mucus din picior cu ajutorul caruia prinde diferite animale mici din apa.