Home Animale Specii de insecte din familia Lasciocampidae

Specii de insecte din familia Lasciocampidae

0
Specii de insecte din familia Lasciocampidae

Familia Lasciocampidae cuprinde 2000 de specii de insecte care sunt răspândite în toată lumea. Aceste nevertebrate se remarcă prin corpul cu aspect greoi și păros. Nu sunt întâlnite deloc în Noua Zeelandă. Sunt în nuanțe de culori maronii, cenușii, gălbui și au anvergura aripilor de cel mult 4,5 cm. Se mai numesc și fluturi-cloncănitori.

Astfel de insecte trăiesc în frunzișul pădurilor de foioase. În perioada de reproducere femela depune ouăle pe ramurile copacilor. Are obiceiul să realizeze șiruri de 100-200 de ouă pe ramurile multor varietăți de foioase.

Malacosoma americanum
Malacosoma americanum

Specia Malacosoma americanum face parte din grupul de insecte lasciocampizi, este un fluture de culoare maro care are anvergura aripilor de 2,2-4,4 cm. Pe aripile anterioare are benzi transversale de un bej-deschis care sunt o caracteristică a acestei specii. Acest fluture este considerat un mare dăunător al livezilor de pruni și meri, deoarece omizile sale pot desfrunzi complet astfel de pomi fructiferi.

Apare mai ales în regiunile împădurite din nordul Statelor Unite ale Americii și în cele din sudul Canadei. Zboară în perioada lunilor mai-iunie, iar femela, în perioada de reproducere, poate depune un număr de 200-300 de ouă pe ramurile copacilor. Omizile sunt foarte robuste și se adăpostesc în niște adăposturi din mătase de forma unor corturi. Astfel sunt ferite de lumina puternică a soarelui și de prădători.

Malacosoma neustria

O altă specie din familia Lasiocampidae este Malacosoma neustria care este și ea un dăunător al pomiculturii. Masculul are anvergura aripilor de 3-3,2 cm și coloritul maroniu-deschis, iar femela este mai mare, poate avea anvergura aripilor de până la 4 cm. Femela are obiceiul să-și lipească ouăle de ramurile copacilor sub forma unui brâu, de aceea a fost numită și ,,țesător de inel˝ sau ,,fluturele-țesător˝.

Omizile sunt frumos colorate pe partea dorsală a corpului, au dungi longitudinale și se adăpostesc la bifurcarea ramurilor. Sunt mari consumatoare de frunze, pot desfrunzi complet pomii fructiferi sau alte specii de copaci: meri, peri, pruni, sălcii, ulmi, plopi, tei, stejari. Această specie apare și în țara noastră și este numit ,,inelar˝.

Are aripile galbene-cafenii cu o bandă lată în nuanță cafenie. Există trei subspecii ale genului Malacosoma neustria și anume: Malacosoma neustria neustria, Malacosoma neustria flavescens și Malacosoma neustria formosana. Acestea sunt răspândite în Asia, Europa și nordul Africii.

Malacosoma disstria

Specia Malacosoma disstria apare în SUA, Canada, regiunile estice ale Americii de Nord. Fluturele zboară în perioada lunilor iunie-august, preferă regiunile împădurite și are anvergura aripilor de 2-4,5 cm. Larvele sunt dăunători ai plopului, ulmului, fagului, arțarului și altor specii de copaci. Omizile mănâncă toate frunzele copacului-gazdă, îl desfrunzește complet iar apoi se mută pe alt copac.

Malacosoma californicum

O altă specie din familia Lasciocampidae este Malacosoma californicum care are anvergura aripilor de 2,8-3 cm. Femela are aripile mai luminoase, masculul este maroniu. Acest fluture apare în pădurile de foioase, de plop și stejar din Eurasia, America de Nord și Mexic. Omizile sunt colorate interesant, au dungi albe, galbene, albastre și negre.

Video –  Malacosoma californicum:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version