Stiati ca…
- Cele mai mici insecte din lume sunt cele din familia Ptiliidae care cuprind gandaci ce au lungimea de 0,3-0,4 mm si greutatea de 0,4 mg. Cele mai mari exemplare din aceasta familie ajung la maxim 2 mm. Primele fosile ale acestor insecte dateaza de acum 30 milioane de ani, din epoca geologica Oligocen a celei de a treia perioade a Paleogenului. Acesti gandaci au corpul oval ca un mic bob de orez, in nuante de culori maronii sau negre. Au capacitatea de a zbura sau mai bine zis de a pluti in aer deoarece au dimensiuni foarte mici. Larvele traiesc in frunzele si plantele aflate pe sol in stare de descompunere sau in lemnul putred al bustenilor culcati la pamant. Hrana lor consta din spori si ciuperci.
- Cea mai puternica insecta este gandacul scarabeu sau gandacul de balegar din familia Scarabaeidae. Acesta traieste in special in regiunile tropicale. Are corpul de culoare inchisa, negru metalic, poate ajunge la lungimea de 0,9-4 cm si traieste in galerii subterane, in care se hraneste cu bile din balegar pe care le depoziteaza inauntru. Femela isi depune ouale intr-o camera spaciala in galerie si larvele sunt hranite de asemenea cu mici bile din balegar.
- Insecta cu cel mai mare numar de picioare care a fost descoperita pana in prezent este un miriapod numit Illacme plenipes care apare in California si are 375 de perechi de picioare, deci in total ajunge la 750. Acestea sunt prevazute cu gheare care ii ofera posibilitatea sa se agate cu usurinta de stancile din habitatul in care traieste sau sa sape in pamant galerii pentru a se ascunde. Are posibilitatea de a indeparta granulele de pamant cu trompa sa rudimentara, iar functia senzoriala este indeplinita de o pereche de antene destul de lungi.
- Cele mai rapide insecte de pe Pamant sunt gandacii din familia Dictyoptera. Este vorba despre gandacul de bucatarie Periplaneta Americana care ruleaza cu 5,4 km/ h. Are posibilitatea de a parcurge intr-o secunda o distanta ce depaseste de 50 de ori marimea sa. Corpul sau este lung de 3,4-5,3 cm, femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul. Se deplaseaza cu usurinta pe suprafetele dure, dar nu poate urca pe ziduri si suprafetele netede. Este o specie omnivora care se hraneste cu materie organica aflata in descompunere, prefera lichidele fermentate ca de exemplu un rest de bere si substantele dulci. Totusi mananca aproape orice: fructe, paine, hartie, par, piele, insecte moarte, arahide, panza, peste etc. Acesti gandaci traiesc in aer liber, dar si in casa, sta mereu la intuneric, in mediu cald si umed.
- Cea mai lunga insecta din lume este Phobaeticus kirbyi care traieste in Insula Borneo. Are lungimea corpului de 32,8 cm fara a include si picioarele, sau de 54,6 cm daca sunt masurate si picioarele. Multe exemplare se gasesc in Africa, desi are capacitatea extraordinara de a trece neobservata, cand simte pericolul sta complet nemiscata, coloritul sau camufland-o perfect in vegetatia din mediul sau natural.
- Cea mai grea insecta este gandacul Goliathus care traieste in Africa sud-sahariana si face parte din familia Scarabaeidae. Masculul are lungimea de 8-11 cm, femela de 5-8 cm si greutatea unui exemplar adult poate ajunge la 80-100 g. Are corpul colorat in negru cu pete albe, pe scutul toracelui nu are adancituri, cele doua aripi sunt pe marginile acestuia, ies din nisele laterale. Adultii traiesc aproximativ 6 luni, zboara in timpul zilei prin copaci, pe sol coboara foarte rar si se hranesc cu fructe.
- Cea mai ciudata insecta prin modul sau de a se apara este gandacul Bombardier care apartine de genul Brachinus. Acesta are in zona abdomenului in niste cavitati doua substante aparent inofensive. In realitate acest gandac in momentul cand simte ca este in pericol amesteca in alta camera cele doua substante cu o enzima speciala si astfel se obtine o reactie chimica violenta ceea ce determina ca el sa produca o explozie de gaze extrem de brusca cu temperatura de 100ºC si cu sunet puternic, care este trimisa afara printr-un orificiu din varful abdomenului. Corpul sau este de lungime medie, de 1,3 cm si are un colorit inchis. Este o specie nocturna care sta ascunsa pe sub busteni si pietre, traieste in toata lumea, exceptie facand Antarctica.
- Cel mai mare cuib construit de insecte este turnul realizat de termitele Macrotermes bellicosus la care regina (cel mai mare exemplar) are lungimea de 10,6 cm si latimea de 5,5 cm. Acestea sunt si cele mai mari termite din lume si apar in Africa si Asia. Cuibul acestor termite este construit dupa un anumit plan, are mai multe camere si galerii, in care isi depoziteaza hrana, apa, sau ouale. Unele cuiburi ajung la inaltimea impresionanta de 8 m si sunt construite din nisip grosier, namol, nisip fin, argila, saliva. Particulele de materiale din sol sunt lipite de pereti cu saliva lor. Termitele au capacitatea de a construi cuibul avand grija ca temperatura sa fie stabila in interiorul lui. Crestele inalte ale cuibului sunt numeroase si complexe si au rolul de a creste suprafata cuibului si de a mentine temperatura constanta in interior in momentul in care afara creste peste limitele normale, sau scade foarte mult noaptea.
- Cea mai buna saritoare dintre toate insectele este puricele pisica Ctenocephalides fellis care are capacitatea de a sari o lungime de 19,7 cm si la inaltimea de 34 cm. De asemenea acest purice este si cel mai raspandit pe Pamant si intr-un numar foarte mare de exemplare. Isi depune ouale pe gazda si poate transmite infectii si paraziti la caini, pisici si om. Adultii au lungimea corpului de 1,2 mm si coloritul maroniu-roscat. Traieste pe animalele carnivore si ierbivore, uneori poate musca si omul.