Home Animale Specii de maimuțe capucini și trăsăturile unice

Specii de maimuțe capucini și trăsăturile unice

0
Specii de maimuțe capucini și trăsăturile unice

Maimutele capucini fac parte din ordinul Primates si se impart in doua grupuri diferentiate dupa forma corpului si a cozii. Un grup este cel care apartine genului Cebus si sunt maimute capucini propriu-zise ce au coada infasurata si complet acoperita de par, iar membrele posterioare si anterioare destul de mici. Celalalt grup este alcatuit din specii de maimute agatatoare care sunt mai robuste, au coada golasa la varf si membrele mai lungi.

Specii de maimute capucini:

Cebus apella
Cebus apella

Capucinul cafeniu traieste in nordul, centrul si estul Americii de Sud. Este cunoscut si cu numele de capucinul motat si cu denumirea stiintifica de Cebus apella. Are lungimea corpului de 33-42 cm si greutatea de 3-4,5 kg.

Cebus olivaceus

Capucinul plangator este o specie din nord-estul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Cebus olivaceus si face parte din grupul maimutelor din Lumea Noua. Are lungimea corpului de 37-46 cm si greutatea de 2,5-3,5 kg.

Cebus capucinus

Capucinul propriu-zis are denumirea stiintifica de Cebus capucinus si este cea mai reprezentativa si inteligenta specie de acest gen din Lumea Noua. Traieste in padurile din America Centrala, Costa Rica, Honduras, Panama, Nicaragua, Columbia si nord-vestul Ecuadorului. Este o specie omnivora, hrana sa consta in special din insecte si fructe. Are lungimea corpului de 32-45 cm si greutatea de 2,6-3,8 kg.

Sapajus nigritus

Capucinul negru este o specie din padurile din sud-estul Braziliei si nord-estul Argentinei. Are denumirea stiintifica de Sapajus nigritus si se remarca prin smocurile de par de pe cap.

Cebus albifrons

Capucinul Cebus albifrons traieste in America de Sud, in Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Tobago, Trinidad, Columbia si Venezuela. Este un mamifer omnivor care se hraneste cu fructe, plante si nevertebrate.

Cebus kaapori

Capucinul Kaapori este o specie endemica din padurile din Brazilia. Are denumirea stiintifica de Cebus kaapori si este o specie pe cale de disparitie. Are corpul destul de mic, greutatea de numai 3 kg si coada foarte lunga, cu rol de apucare.

Sapajus xathosternos

Capucinul Sapajus xathosternos este o specie care traieste in padurile de coasta din estul Braziliei. Are lungimea corpului de 36-42 cm si greutatea de 2,5-4 kg. Se remarca prin blana predominant brun-roscata si partea superioara a pieptului, abdomenului si a bratelor de culoare galbena.

Saimiri sciureus

Maimuta cap de mort sau Saimiri sciureus este considerata una din cele mai frumoase maimute din Lumea Noua. Are abdomenul alb, picioarele galbene-ruginii si spatele verde-galbui-masliniu. Traieste in regiunile tropicale din America de Sud, in Bazinul Amazonului, Columbia, Peru, Bolivia, Guyana Franceza, Ecuador, Venezuela, Surinam si Paraguay.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version