Home Animale Cele mai fascinante specii de păsări cântătoare din familia Sylviidae

Cele mai fascinante specii de păsări cântătoare din familia Sylviidae

0
Specii de păsări cântătoare din familia Sylviidae
Specii de păsări cântătoare din familia Sylviidae

Speciile de păsări din familia Sylviidae sunt renumite pentru ciripitul lor. Ajung la un număr de 376 de specii și sunt răspândite în Europa, Africa, Australia, Asia și multe insule din Oceanul Pacific. Fac parte din ordinul Passeriformes.

Majoritatea speciilor sunt mici dar au ciocul și picioarele puternice. Sunt păsări cântătoare, emit sunete plăcute mai ales în timpul zborului. Hrana lor constă din fructe de pădure dar și din insecte, mai ales artropode, paianjeni. Cuibăresc în regiuni împădurite și mai putin în cele cu pășuni.

Hrănindu-se cu fructe de pădure și insecte, aceste păsări contribuie semnificativ la controlul populației de dăunători și la răspândirea semințelor.

Specii de păsări cântătoare din familia Sylviidae:

Phylloscopus trochilus
Phylloscopus trochilus

Pitulicea de salcie

Are denumirea științifică de Phylloscopus trochilus și populează nordul Europei. Lunile de iarnă și le petrece în regiunile calde din Africa. Are lungimea corpului de 10-11 cm.

Locustella naevia
Locustella naevia

Greușelul pătat

Populează regiunile din vestul Asiei și din Europa, iar în sezonul rece pleacă în India și Africa. Are denumirea științifică de Locustella naevia și poate avea lungimea corpului de 12,5 cm.

Regulus satrapa

Aușelul

Din America de Nord este o pasăre cântătoare ce poate trăi în regiunile de nord în lunile de iarnă. Preferă să cuibărească în padurile de molizi și poate avea lungimea corpului de 8-11 cm. Denumirea sa științifică este Regulus satrapa.

Sylvia undata

Sylvia undata

Apare în Africa de Nord-Vest și Europa de Vest. Are lungimea corpului de 13 cm, aripile destul de scurte și coada lungă.

Cisticola juncidis

Specia Cisticola juncidis

Este răspândită în Europa, Asia, Australia și Africa. Are lungimea corpului de 10 cm și coloritul dungat pe spate. Își ține coada în evantai.

Sylvia communis

Silvia de câmpie

Sau specia Sylvia communis apare în toată Europa iar în timpul iernii este prezentă în Asia de Vest. Are lungimea corpului de 14 cm și este o pasăre cântătoare ce emite triluri energice, stridente.

Acrocephalus stentoreus

Lăcătarul

Este o pasăre din Asia și Australia care poate avea lungimea corpului de 18-20 cm. Cuibărește în zonele umede cu păpuriș, are denumirea științifică Acrocephalus stentoreus.

Sylvia atricapilla

Specia Sylvia atricapilla

Este răspândită în Eurasia, insulele din Oceanul Atlantic și regiunile Mării Mediterane. Masculul emite triluri foarte frumoase, este un ,,cântăreț˝ desăvârșit. Masculul are penajul predominant gri și lungimea corpului de 13 cm.

Sylvia borin

Sylvia borin

Este o pasăre cântătoare din Europa și Asia de Vest. Are lungimea corpului de 14 cm și greutatea de 16-22 g. Hrana sa constă în principal din păianjeni și alte nevertebrate mici.

Sylvia nana

Trăiește în Europa de Est și zonele deșertice din Asia Centrală și de Vest. Migrează în Asia de Sud-Vest și Africa de Nord-Est. Are lungimea corpului de 11,5-12,5 cm.

Sylvia nisoria

Sylvia nisoria

Are lungimea corpului de 15,5-17 cm și este răspândită în Europa Centrală, de Est și Vest, dar și în Asia. Penajul este în nuanțe de gri. Greutatea corpului este de 22-36 g.

Sylvia conspicillata

Sylvia conspicillata

Apare în Europa de Sud-Vest și își petrece iarna în Africa de Nord-Vest. Are lungimea corpului de 12-13 cm și greutatea de 8-10 g.

Sylvia sarda

Sylvia sarda

Este o specie din Insulele Sardinia, Corsica, Baleare. Are lungimea corpului de 13-16 cm, anvergura aripilor de 25-30 cm și penajul gri-fumuriu.

Importanța ecologică a păsărilor Sylviidae

Păsările din familia Sylviidae joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor în care trăiesc. Acestea contribuie la controlul populațiilor de insecte, ajutând la protejarea culturilor și vegetației naturale.

De asemenea, fiind consumatori de fructe de pădure, ele participă la dispersia semințelor, sprijinind regenerarea pădurilor și zonelor verzi. Prin prezența lor activă, Sylviidele asigură un mediu mai sănătos și diversificat din punct de vedere ecologic.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version