Păsările ciocuri late, din familia Eurylaimidae, sunt un grup de specii tropicale remarcabile prin corpul grăsuț, penajul viu colorat și comportamentul social interesant.
Familia Eurylaimidae din ordinul Passeriformes cuprinde doar 14 specii de pasari numite ciocuri late – ce impresioneaza prin corpul grasut, cu lungimea cuprinsa intre 13-28 cm, capul mare si mai ales prin ciocurile late si incovoiate de la care le vine si numele.
Aceste pasarele stau mereu cocotate de ramurelele copacilor, ele avand picioarele subtirele specializate pentru agatat, fiecare cu trei degete orientate inainte si unul inapoi, toate suficient de lungi cu gheare ascutite si curbate.
Majoritatea speciilor traiesc in paduri dese tropicale sau paduri mlastinoase de mangrove, in zone cu desisuri si tufe, in padurile montane sau de la altitudini mai mici, care au copaci seculari, cu coronament bogat si care sunt acoperiti cu muschi. Arealul acestor pasari ciocuri late este format din zonele impadurite tropicale si subtropicale din Africa de Vest si pana in Filipine, insulele Sumatra si Borneo.
Caracteristicile păsărilor ciocuri late
Un alt aspect care trebuie spus despre aceste pasarele este ca emit sunete din cele mai complexe. De asemenea penajul lor este moale si matasos, viu colorat, mai ales masculii au nuante foarte frumoase si stralucitoare, albastrui, verzui, chiar si de rosu si roz.
Spre deosebire de masculi, femelele sunt mai putin atractive din punct de vedere al coloritului, ele au nuantele mai putin impresionante, mai sterse insa au corpul mai mare si cantaresc mai mult. Interesant este modul lor de a-si construi cuibul, de forma alungita si boltita, de parca s-ar asemana cu o para, cu o intrare mica atat cat sa incapa un singur exemplar.
Acestea sunt construite din crengute, licheni, muschi, panza de paianjen si fire uscate de iarba, ancorate bine de crengile copacilor, suspendate deasupra raurilor si lacurilor. De regula, in perioada clocitului, femela depune o singura ponta ce poate fi formata din 1-8 oua (in functie de fiecare specie in parte).
Acestea sunt mici, au coaja alba si uneori cu mici pete intunecate. Hrana acestor pasari este alcatuita din fruncte de padure, insecte si larve de insecte. Acestea sunt colectate din copaci, dar uneori si de pe sol. Exista si specii care prefera sa prinda mici soparle, crabi, pestisori, broaste.
Calyptomena viridis
In sudul Asiei, in regiunea indo-malaieziana, in padurile joase tropicale si subtropicale din Birmania, Noua Guinee, insula Borneo, Sumatra si Thailanda traieste o specie de pasari ciocuri late, foarte frumos colorata in vernil, care are denumirea stiintifica de Calyptomena viridis.
Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 20 cm, iar coloritul este predominant verde cu dungi negre si late pe aripi. Acest colorit ajuta pasarea sa fie greu de observat in coronamentul copacilor, ea fiind camuflata perfect in frunzisul acestora. Ambele exemplare au coada mica si un smoc de pene scurt pe cap, insa femela are penajul mai putin stralucitor.
Capul este mare si lat complet verde, iar ochii mari cu irisul de culoare neagra contrasteaza puternic cu nuanta penajului. Ciocul este lat si gros, partial acoperit de pene. Picioarele sunt scurte, dar ca la toate pasarile din ordinul Passeriformes au fiecare degetul mare orientat spre spate, suficient de puternic si nereversibil, cu el si cele trei degete din fata strange cu forta crenguta copacului pe care sta in repaos.
Toate degetele au cate o gheara tare, ascutita si moderat incovoiata, cu ajutorul carora apuca diferite lucruri sau se agata de fel de fel de suprafete.
Reproducerea și hrana acestor păsări exotice
Pasarile ciocuri late Calyptomena viridis isi fac de obicei cuibul in copac, dar agatat de crengile acestuia si destul de aproape de sol, nu prefera partea cea mai inalta a coronamentului. In perioada clocitului femela are grija sa-si captuseasca cuibul cu muchi si panza de paianjen si dupa imperechere depune o singura ponta alcatuita din 2 oua.
Ouale sunt clocite si de mascul si de femela, iar dupa eclozarea lor puii sunt hraniti de ambii parinti cu larve de insecte bogate in elemente nutritive. Hrana lor consta din fruncte foarte bine coapte, dulci si insecte. Prefera in special smochinele si termitele zburatoare.
Eurylaimus ochromalus
O alta specie foarte interesanta este Eurylaimus ochromalus care este distribuita in Indonezia, Singapore, Thailanda in zone cu paduri montane tropicale sau subtropicale. Aceasta pasare are lungimea corpului de 13-15 cm si greutatea de 31-39 g, iar penajul negru pe aripi, coada si cap, cu pete albe si dungi galbene. Partea ventrala este galbena pe burta si rozie in zona pieptului, iar in jurul gatului are un inel alb.
Ochii sunt mari si au irisul de culoare galbena, ciocul mare si lat, albastrui. Se hraneste cu fructe si insecte. In perioada clocitului (din luna februarie si pana in octombrie) femela depune in cuib 2-3 oua pe care le cloceste impreuna cu masculul. Puii sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti.
Rolul ecologic al păsărilor ciocuri late
Păsările ciocuri late joacă un rol crucial în ecosistemele tropicale. Consumul lor de fructe ajută la dispersia semințelor, favorizând regenerarea pădurilor. De asemenea, prin hrănirea cu insecte, contribuie la echilibrarea populațiilor de dăunători. Fiind sensibile la pierderea habitatului, aceste păsări sunt indicatori importanți ai sănătății ecosistemelor tropicale.
Video – Ciocuri late – Calyptomena viridis: