Home Animale Grangurul cu cap negru (Oriolus larvatus) – o pasăre fascinantă din pădurile...

Grangurul cu cap negru (Oriolus larvatus) – o pasăre fascinantă din pădurile Africii

0

In padurile din regiunile centrale, sudice si estice ale Africii traieste o specie de pasari foarte galagioasa – grangurul cu cap negru (Oriolus larvatus). Aceasta pasare cantatoare impresioneaza prin penajul sau viu colorat si iese in evidenta prin sunetele lungi si puternice pe care le scoate, asemanatoare unor fluieraturi de flaut. Desi are obiceiul sa stea nemiscata in coronamentul copacilor, totusi cantecul ei deosebit ii tradeaza prezenta.

Caracteristicile fizice ale grangurului cu cap negru

Are lungimea corpului de 22-25 cm si penajul predominant galben-lamaie pe partea dorsala si ventrala a corpului. Capul este negru, aripile si coada au pene albe, negre si galbene. La aceasta specie femela are nuante mai sterse si mai multe striatii decat masculul.

Ambele pasari au ciocul scurt, putin incovoiat in jos, ascutit si robust, de culoare rosie, iar ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de asemenea rosu. Picioarele sunt scurte, negre, se termina cu degete subtiri cu gheare ascutite si curbate.

Graurii cu capul negru traiesc solitar sau in perechi mai ales in perioada de cuibarit. Prefera padurile tropicale cu arbori exotici, cu lemn de esenta tare, cu salcami si mai ales copaci ce au coroana deasa.

Dieta și obiceiurile alimentare

Hrana lor este mult diversificata, in lunile de primavara si vara este alcatuita in special din insecte mari, din omizi paroase care misuna pe frunzele copacilor si din alte insecte daunatoare forestiere. De asemenea, nectarul florilor este mult preferat de aceste pasari. In ultima luna de vara un loc semnificativ in alimentatia lor il ocupa fructele de padure.

Grangurul cu cap negru
Grangurul cu cap negru

Comportamentul și perioada de cuibărit

Perioada de cuibarit corespunde lunilor septembrie-februarie, timp in care se aude aproape incontinuu fluieratul lor usor distinctiv peste tot, in paduri, gradini si parcuri. Acum este momentul cand masculul si femela isi construiesc impreuna un cuib, la o inaltime mare deasupra solului, pe ramurile unui capac bine ales din padurea de foioase. Cuibul are o forma rotunda si este pozitionat la 6-9 m de sol.

Femela este cea care verifica cuibul la final si depune 2-3 oua, apoi le cloceste tot ea timp de 2 saptamani, fara ajutorul masculului. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu omizi de ambii parinti. Dupa o perioada scurta de timp de aproximativ 3 saptamani ei incep sa zboare, iar dupa o luna parasesc cuibul si migreaza cu pasarile adulte. Pe toata durata clocitului masculul are obiceiul de a canta intens.

Aceasta pasare frumoasa si talentata foarte rar este crescuta in captivitate. Exemplarele care se adapteaza in conditii de captivitate si sunt in forma buna incep sa cante foarte frumos, insa penajul acestora nu mai este atat de stralucitor ca in mediul lor natural.

Grangurul cu cap negru face parte din ordinul Passeriformes, familia Oriolidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul grangurului cu cap negru în ecosistem

Grangurul cu cap negru contribuie semnificativ la sănătatea pădurilor tropicale, acționând ca polenizator al florilor nectarifere și ca dispersor al semințelor fructelor consumate. Prin hrănirea cu insecte dăunătoare, ajută la menținerea echilibrului ecologic. Prezența acestei specii este un indicator al sănătății habitatelor din care face parte.

Video – Grangurul cu cap negru (Oriolus larvatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version