Home Animale Specii de pești cartilaginoși – Rechinul de recif alb (Triaenodon obesus)

Specii de pești cartilaginoși – Rechinul de recif alb (Triaenodon obesus)

0
Specii de pești cartilaginoși – Rechinul de recif alb (Triaenodon obesus)

Rechinul de recif alb este o specie din apele litorale si tropicale ale Oceanului Indian si Pacific. Face parte din categoria pestilor cartilaginosi si a grupului de rechini de recif dar se diferentiaza de acestia prin anumite particularitati. Dupa cum se stie rechinii inoata in continuu cu gura deschisa spre a impinge apa oxigenata spre branhii, la rechinul de recif alb insa apa este pompata direct prin branhii, el sta de multe ori nemiscat pe fundul marii, ascuns printre corali.

Are corpul lung de 1,6 m, in cazuri exceptionale unele exemplare adulte ajung si la lungimea de 2,1 m. Corpul este subtire, din ce in ce mai ingust spre pedunculul codal, iar capul este mare, cu botul alungit, aplatizat si rotunjit la varf. Coloritul acestui rechin este in nuante de gri-inchis sau maroniu pe partea dorsala si putin mai deschise pe cea ventrala.

Inotatoarea codala este specifica rechinilor, are lobul superior mult mai lung decat cel inferior, cu varful alb, iar inotatoarea anala este destul de mica. Pe partea superioara a corpului apar cele doua inotatoare dorsale, dintre care prima este putin mai mare decat a doua si are varful de culoare alba. Aripioarele pectorale sunt mari si bine dezvoltate, iar aripioarele pelviene sunt putin mai mici.

In fata aripioarelor pectorale apar pe partile laterale ale corpului si in spatele capului cele cinci fante branhiale de lungimi agale. Pe partile laterale ale capului apar cei doua ochi mici, de forma ovala, care se remarca prin faptul ca sunt acoperiti de o a treia pleoapa cu rol de protectie. Gura este mare, are deschiderea larga, iar maxilarele sunt prevazute pe ambele parti cu numerosi dinti cu marginea ingusta, foarte ascutita.

Rechinul de recif alb
Rechinul de recif alb

Pe maxilarul de jos sunt 42-48 dinti, iar pe cel de sus intre 42-50 dinti. Cu ajutorul lor isi marunteste prada dupa ce in prealabil o depisteaza prin mirosuri si sunete.

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela poate face unul pana la sase pui vii dupa o perioada de gestatie de 10-12 luni. Timp de o ora femela naste toti puii, iar acestia au lungimea corpului de 50-60 cm. Exemplarele tinere ajung la maturistatea sexuala la varsta de 8 ani, cand au lungimea corpului de 1 m. Fiecare femela naste o data la doi ani.

Rechinul de recif alb este un locuitor al zonelor cu recife de corali, in apele limpezi, de adancime mica, inoata la cel mult 6-40 m de suprafata apei. Hrana sa consta din pesti ososi, pesti de recif si alte specii, crabi, homari, caracatite, etc. Este o specie care isi vaneaza prada in timpul noptii, in rest sta ascuns in pesteri, in spatiile inguste dintre recife si diferite alte adaposturi subacvatice. La randul lor acesti rechini ajung sa fie vanati de alte specii de rechini mai mari. Speranta de viata la rechinul de recif alb este de 14-19 ani, intotdeauna femela traieste mai mult decat masculul.

Rechinul de recif alb are denumirea stiintifica de Triaenodon obesus, face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Carcharhinidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Nu este o specie agresiva, insa uneori asociaza zgomotul ambarcatiunilor de pescuit cu o posibila prada si astfel urmareste sunetul si ajunge sa muste pescarii acesteia.

Video – Rechinul de recif alb (Triaenodon obesus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version