Home Animale Specii de pitulici din ordinul ordinul Passeridormes ce trăiesc în Noua Zeelandă

Specii de pitulici din ordinul ordinul Passeridormes ce trăiesc în Noua Zeelandă

0
Specii de pitulici din ordinul ordinul Passeridormes ce trăiesc în Noua Zeelandă

Aceste păsări endemice din Noua Zeelandă fac parte din familia Acanthisittidae și ordinul Passeridormes. Au corpul foarte mic, nu depășesc niciodată lungimea de 8-10 cm, iar ca aspect se aseamănă cu pitulicile din țara noastră (ex. pitulicea verde mică sau Phylloscopus collybita). Hrana lor constă din insecte și larve de insecte. Majoritatea speciilor sunt monogame, își fac cuibul pe sol sau în copaci, iar cei mai mari dușmani naturali ai lor sunt animalele de pradă, șobolanii și pisicile.

Specii de pitulici din Noua Zeelandă, din familia Acanthisittidae:

Acanthisitta chloris
Acanthisitta chloris

Pușcașul este o pasăre mică ce emite sunete ascuțite și este răspândită în regiunile de nord și de sud ale Noii Zeelande. Are lungimea corpului de cel mult 8 cm și greutatea de până la 7 g. Femela are corpul mai îndesat decât masculul și are greutatea cu 1-2 g mai mare decât acesta. Denumirea sa științifică este Acanthisitta chloris. Aceasta este singura specie de pitulici endemică de pe această insulă care își face cuibul în copaci, la înățime destul de mai mare.

Xenicus longipes

Specia Xenicus longipes din regiunile cu păduri de coastă din nordul și sudul Insulei Noii Zeelande este o specie care face parte de asemenea din familia Acanthisittidae. Are lungimea corpului de 9-10 cm și greutatea de 16 g. Își face cuibul în scorburile copacilor, foarte aproape de sol. Îl căptușește cu frunze uscate și fire de iarbă, mușchi și licheni. Hrana sa este alcătuită din insecte, larve de insecte și gândaci, pe care îi caută prin vegetația de pe sol.

Xenicus gilviventris

Pitulicea de stâncă are lungimea corpului de 10 cm și trăiește în Noua Zeelandă, mai ales în regiunile sudice. Denumirea sa științifică este Xenicus gilviventris și este o specie care zboară la înălțimi mici, care nu depășesc 30 m. De regulă se ridică în zbor la cel mult 2 m. Femela este verde-măslinie, masculul are penajul verde-deschis pe partea dorsală.

Pitulicea din Insula Stephan – Xenicus lyalli, Foto: 4thenaturesake.wordpress.com

Pitulicea din Insula Stephan are denumirea științifică de Xenicus lyalli. Este o pasăre mică, cu penajul verde-măsliniu cu pete de culoare deschisă, care se hrănește cu insecte. Această pasăre este o specie care a dispărut din mediul ei natural din cauza animalelor de pradă (mai ales a șobolanilor).

Specia Pachyplichas yaldwyni, Foto: nzbirdsonline.org.nz

Alte specii din familia Acanthisittidae sunt: Pachyplichas yaldwyni și Pachyplichas jagmi. Acestea fac parte din genul Pachyplichas și au dispărut din mediul lor natural.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version