Home Animale Boa de cauciuc (Charina bottae), vezi de unde și-a primit numele

Boa de cauciuc (Charina bottae), vezi de unde și-a primit numele

0

Boa de cauciuc (Charina bottae) are un nume foarte interesant care face referire la aspectul sau cauciucat, iar ,,bottae” vine de la numele exploratorului, naturalistului si chirurgului italian Paolo Botta. Arealul acestei specii acopera vestul Americii si centrul Californiei. Poate fi intalnit in zone joase, dar si la altitudini de pana la 3000 m.

Comparativ cu alte specii, boa de cauciuc este un sarpe mic, cu lungimea corpului de 35-85 cm. Are corpul acoperit cu solzi simetrici, iar coloritul este de la maroniu la verde masliniu pe partea dorsala si de la galben la crem pe partea ventrala. Capul si coada sunt boante, au cam aceeasi marime, astfel incat uneori sunt greu de deosebit intre ele.

Nu este un sarpe veninos si nici agresiv, se comporta ca un sarpe de vizuina, duce o viata ascunsa sub sol, sau sub stratul de vegetale de pe pamant, avand obiceiul sa vaneze reptile, soareci, salamandre, serpi, pasari si mamifere mici chiar in vizuinele lor sau din scorburile copacilor.

Boa de cauciuc
Boa de cauciuc

Are o tehnica defensiva asemanatoare cu cea a sarpelui boa Calabar de pamanat – cand este atacat se incolaceste ca o minge si isi ridica coada ce arata ca un ,,cap fals”, se preface ca ataca si distrage usor atentia de la capul real.

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, la inceputul iernii masculul stimuleaza femela cu pintenii pelvieni si isi incolaceste strans coada in jurul ei. Femela naste un numar de 2-8 pui odata, care la inceput au o nuanta rozalie si lungimea de 15 cm.

Boa de cauciuc face parte din ordinul Squamata, familia Boidae. Este o specie in pericol de disparitie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version