Home Animale Specii de sfrâncioci din familia Vireonidae

Specii de sfrâncioci din familia Vireonidae

0
Specii de sfrâncioci din familia Vireonidae

Familia Vireonidae cuprinde 52 de specii de sfrâncioci americani care fac parte din ordinul Passeriformes. Aceste păsări sunt numite sfrăncioci americani deoarece trăiesc pe continentul Americii. Sunt migratoare, iși petrec iarna în regiunile din America Centrală și de Sud, iar în anotimpurile calde cuibăresc în America de Nord, în SUA și Canada. Au corpul acoperit de penaj frumos colorat, mai ales în nuanțe de gri, galben, vernil și nu depășesc lungimea de 17-20 cm.

Au ciocul ascuțit, mic și puternic, iar din coloritul penajului nu lipsește nuanța verde stins, de la care vine și numele de vireonidae (,,vireo˝ înseamnă în limba latină ,,verde˝). Sfrânciocii americani sunt păsări care preferă regiunile cu păduri de foioase și sunt mari consumatoare de insecte și larve de insecte. În anumite anotimpuri hrana lor este alcătuită și din fructe de pădure.

Hylophilus ochraceiceps
Hylophilus ochraceiceps

Specia Hylophilus ochraceiceps trăiește în America de Sud și are lungimea corpului de 11,5 cm. Se remarcă prin penajul roșcat-maroniu de pe creștetul capului și gri de pe partea dorsală a corpului. Pe partea ventrală a corpului are penajul maroniu-deschis.

Ciocul este negru, mic și ascuțit, dar destul de robust, iar picioarele sunt subțiri și de culoare gri. Această pasăre cântătoare preferă regiunile împădurile, conviețuiește în grupuri mici de câteva exemplare și se hrănesște în special cu insecte și larve de insecte. Femela depune o singură pontă pe an, alcătuită din 2 ouă mici și albe.

Vireo Olivaceus

Specia Vireo Olivaceus este răspândită în America de Nord în perioada clocitului, iar apoi migrează în America de Sud. Are lungimea corpului de 15 cm și ochii roșii. Se remarcă prin penajul gri-deschis pe creștetul capului care se aseamănă cu o coroană. La ochi are o dungă albă în partea superioară a acestora, ce pare a fi ca o sprânceană.

Irisul ochilor de culoare roșie contrastează puternic cu penajul în culori deschise. Partea ventrală a corpului este albicioasă, iar partea dorsală în nuanțe gri mai închise. Această pasăre își face cuibul în copaci, la bifurcația ramurilor, iar femela depune în perioada clocitului un număr de 1-5 ouă.

Vireo flavifrons

Specia Vireo flavifrons are lungimea corpului de 15 cm și se remarcă prin penajul verde de pe cap și gât. În rest are un colorit predominant gri, galben pe piept și alb pe partea ventrală a corpului. În jurul ochilor are câte un inel galben-intens. Arealul ei este format din regiunile împădurite din estul Statelor Unite ale Americii și cele din sud-estul Canadei.

Vireo gilvus

Specia Vireo gilvus este o pasăre cântătoare din America de Nord, din pădurile din sudul Canadei. Migrează în America Centrală și în Mexic și are preferință pentru pădurile de foioase. Are lungimea corpului de 12 cm și se remarcă prin penajul gri pe partea dorsală a corpului, alb pe părțile laterale și galben pe burtă. Această specie este o mare consumatoare de insecte și păianjeni.

Cyclarhis gujanensis

Specia Cyclarhis gujanensis are lungimea corpului de 16 cm și apare în pădurile de foioase din America Centrală și de Sud. Are corpul frumos colorat și poate avea greutatea de numai 20-39 g. Pe gât și pe piept are penajul galben, pe partea ventrală a corpului este albicioasă, pe aripi și pe partea dorsală a corpului este gri vernil, pe cap este gri, iar pe zonele laterale ale gâtului este gri-albăstrui. Pasărea Cyclarhis gujanensis migrează și în Insulele Caraibe și Trinidad.

Hylophilus pectoralis

Specia Hylophilus pectoralis are lungimea corpului de 12 cm și greutatea de 10-12,4 g. Are penajul gri pe cap, partea ventrală a corpului albicioasă, partea dorsală gri-verzui, iar pieptul gălbui. Este o mare consumatoare de insecte, furnici, gândaci și omizi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version