Home Animale Specii de șopârle din Australia – Monitorul dantelat (Varanus varius)

Specii de șopârle din Australia – Monitorul dantelat (Varanus varius)

0
Specii de șopârle din Australia – Monitorul dantelat (Varanus varius)

Monitorii sunt specii de soparle care au aparut pe Pamant ca urmare a evolutiei unor soparle ce au existat in urma cu 80 milioane de ani, pe vremea dinozaurilor. Monitorul dantelat este una dintre aceste specii, apartine familiei varanilor si face parte din grupul celor 20 de specii de soparle care traiesc in Australia. Mai mult decat atat monitorul dantelat este endemic din sudul acestui continent.

La varsta adulta exemplarele ating lungimea corpului de pana la 2 m, greutatea de cel mult 14 kg, iar coloritul lor pestrit ii camufleaza destul de bine in mediul in care traiesc, in padurile tropicale dense, dar si in padurile luminoase. Sunt specii arboricole, diurne, se hranesc in timpul zilei in coronamentul copacilor dar si pe sol.

Hrana lor consta din insecte, alte specii de soparle, pasari si oua de pasari sau de reptile, hoituri si mici mamifere. Capul este destul de mare, botul lung, in apropierea lui sunt cele doua nari, pe partea superioara. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului.

Corpul este alungit, acoperit cu cca. 200 randuri de solzi, gatul mare, iar coada este foarte lunga si destul de ingusta, spre varf este chiar subtire, are un colorit dungat in nuante mai inchise sau mai deschise de gri si negru. Baza cozii are sectiune transversala rotunda, apoi spre varf devine aplatizata pe partile sale laterale, iar la varf este triunghiulara.

Monitorul dantelat
Monitorul dantelat

Membrele sunt destul de robuste, terminate cu degete lungi inzestrate cu gheare tari si rezistente. Cu ajutorul lor escaladeaza trunchiul si ramurile copacilor pentru a-si vana prada, are talentul de a fi un catarator excelent. Pe partea dorsala coloritul este gri-inchis sau in nuante albastrui cu marcaje deschise, albe sau crem.

Numele sau vine de la aspectul dantelat creat de nuantele de culori si marcajele diverse de pe intreaga suprafata a corpului. In zona barbiei are tonuri de culori mai deschise, cu doua dungi negre bine evidentiate.

Reproducerea este ovipara, femela depune 6-12 oua in gauri sapate in sol, in termitiere, vizuini, sau in scorburile copacilor. Gaurile formate in termitiere sunt astupate de termite, iar in perioada de eclozare soparla se intoarce spre a-si ajuta puii sa iasa afara.
Monitorul dantelat este o specie comuna pe continentul sud-australian, nu este in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Varanidae si are denumirea stiintifica de Varanus varius.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version