Gecko african cu coada groasa (Hemitheconyx caudicinctus) este o soparla care traieste in Africa de Nord-Vest, in special in Senegal, Camerun si Nigeria. Interesanta la aceasta soparla este coada ei – utilizata ca organ de stocare a grasimilor.
Această specie se remarcă prin coada sa groasă, care nu doar că stochează grăsimi, dar servește și ca mijloc de apărare împotriva prădătorilor.
Adaptări unice ale cozii gecko african
In perioada de abundenta alimentara coada soparlei se ingroasa si astfel pradatorii sunt dusi in eroare, ei confunda capul cu coada ei. Atunci cand este muscata de acestia soparla isi lasa coada, deseori ataca si ea si astfel reuseste sa scape. Dupa o perioada de timp ii creste o noua coada.
Exemplarele adulte au corpul robust, aplatizat, lung de 15 cm, in cazuri exceptionale pot ajunge si la 25 cm. Coloritul corpului pe partea dorsala este aramiu cu benzi late, transversale, cafenii si maronii, sau gri si portocalii, la coada prezinta inele negre si cenusii-albastrui.
Anumite exemplare au de-a lungul corpului o dunga alba continua care se intinde de la cap pana la coada. Pe partea ventrala pielea are o nuanta mai deschisa, de cele mai multe ori este albicioasa. Capul este mare si turtit, ochii bulbucati si negri, botul alungit cu deschiderea larga.
Membrele subtiri si lungi, cele posterioare putin mai mari decat cele anterioare, cu cate cinci degete fiecare si cu pernite aplatizate permit acestor soparle sa escaladeze cu usurinta cele mai lucioase suprafete, chiar si cele mai netede stanci. Acest lucru le face sa-si gaseasca hrana in locuri unde alte animale de uscat nu au posibilitatea sa ajunga.
Dieta și stilul de viață al gecko african
Aceasta soparla are un stil de viata discret, sta mai mult retrasa, prefera regiunile de savana, malurile raurilor sau zonele stancoase inalte, unde temperaturile sunt de 25-30ºC ziua si de 20-25ºC noaptea. Este activa mai mult noaptea cand isi petrece timpul cautand insecte, mai ales gandaci si greieri si animale mici, ziua sta ascunsa in vizuina.
Mai rar hrana sa este completata si cu fructe. Reproducerea la aceste soparle este ovipara, se inmultesc prin oua. Masculul obisnuieste sa emita o gama destul de larga de sunete, pentru a-si apara teritoriul sau pentru a atrage femela. Speranta de viata la gecko african este de aproximativ 10-25 de ani.
Gecko african cu coada groasa face parte din ordinul Squamata si familia Gekkonidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Conservarea și impactul uman asupra gecko african
Deși nu este considerată o specie amenințată, populația gecko african cu coada groasă este afectată de distrugerea habitatului natural. Extinderea agriculturii și defrișările din regiunile de savană contribuie la scăderea zonelor în care această șopârlă poate trăi și vâna. De asemenea, gecko african este adesea capturat pentru comerțul cu animale exotice, fiind popular în rândul colecționarilor. Deși multe exemplare sunt crescute în captivitate, capturarea excesivă din sălbăticie poate duce la probleme ecologice pe termen lung.
Video – Gecko african cu coada groasa (Hemitheconyx caudicinctus):