Home Animale Specii de termite uriașe din familia Termitidae

Specii de termite uriașe din familia Termitidae

0
Specii de termite uriașe din familia Termitidae

Familia Termitidae cuprinde majoritatea speciilor de termite care există în lume. S-au descoperit 1950 de specii diferite de termite uriașe care mișună pe sol, în copaci, în pământ. Desigur există și termite subterane dar care sunt clasate în familia Rhinotermitidae. Ambele familii aparțin de ordinul Isoptera ce cuprinde specii de nevertebrate.

Tremite din genul Macrotermes, Foto: phuonghoanghcmc.files.wordpress.com
Tremite din genul Macrotermes, Foto: phuonghoanghcmc.files.wordpress.com

Termitele uriașe au lungimea corpului cuprinsă între 0,4-1,4 cm. Speciile se deosebesc între ele prin colorit, înfățișare și comportament. Cele mai mari termite din colonii sunt reginele. Acestea depășesc întotdeauna în lungime lucrătoarele și termitele soldați. Rolul lor este de a produce mii de ouă. Lucrătoarele construiesc mușuroaie de forme diferite, foarte mari, în copaci sau pe sol. Mușuroaiele de pe sol sunt de forma unor turnuri mari, iar cele subterane ca niște grădini de ciuperci.

Movilă construită de termite Macrotermes michaelseni, Foto: pruned.blogspot.ro

Specile din genul Macrotermes trăiesc în Africa în colonii foarte mari. Termitele de reproducere au aripi și astfel în anumite luni ale anului migrează în alte zone pentru a forma noi colonii.

Macrotermes bellicosus

Specia Macrotermes bellicosus poate trăi 10 ani. Termitele lucrătoare au lungimea corpului de 1 cm și pot construi mușuroaie ca niște movile înalte de 12,8 m și diametrul de 30 cm. Această specie este considerată ca fiind dăunătoare agriculturii, deoarece poate distruge culturile de porumb și mei.

Macrotermes carbonarius

Specia Macrotermes carbonarius are coloritul negru și este răspândită în regiunile tropicale și zonele cu plantații sau culturi agricole din Asia de Sud-Est și Indochina. Este o insectă mare, poate avea lungimea corpului de 1,8-1,9 cm. Termitele lucrătoare sapă tuneluri subterane și mestecă frunze moarte, ramuri, crengi, ierburi și alte vegetale. Termitele soldați mușcă cu mandibulele mari, iar leziunea creată ustură și este dureroasă.

Specia Macrotermes annandalei, Foto: phuonghoanghcmc.files.wordpress.com

Specia Macrotermes annandalei este cea mai mare termită din Vietnam. Contruiește mușuroiul deasupra solului, acesta poate avea diametrul de 0,7 m.

Trinervitermes trinervoides, Foto: ispotnature.org

Specia Trinervitermes trinervoides este răspândită în regiunile de savană din Africa Centrală și de Sud. Este numită și termita strângătoare cu cioc.

Globitermes sulphureus, Foto: talesofthegrotesqueanddungeonesque.blogspot.ro

Specia Globitermes sulphureus trăiește în Asia de Sud-Est și este un dăunător agricol. Termitele lucrătoare construiesc mușuroaiele partial ascunse în pământ. Termitele soldați pot exploda și astfel acoperă intrușii cu un lichid vâscos. Se deosebesc de celelalte termite pirn abdomenul de culoare galbenă. Lucrătorii construiesc mușuroaiele înalte de 1,5 m.

Video – Furnici vs. termite soldați: 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version