Clasa Turbellaria cuprinde 4000 de specii diferite de viermi plați care sunt viețuitoare cu simetrie bilaterală. Au diferite forme și trăiesc în toată lumea în numeroase habitate, pe soluri umede, pe fundul apei, pe sub stratul de frunze moarte sau buștenii culcați la pământ.
Majoritatea speciilor de viermi plați au un capăt frontal caracteristic, iar gura este poziționată în spatele părții inferioare a corpului. Au corpul translucid dar există și specii care sunt opace. Unele specii sunt cenușii, negre, altele sunt viu colorate mai ales cele care sunt răspândite în zonele cu recife de corali. Nu au sistem circulator, respirator, dar prezintă sistem nervos și organe de simț destul de bine dezvoltate.
Viermii plați din familia Turbellaria sunt destul de lați dacă au lungimea mica și foarte subțiri dacă sunt lungi. În general, lungimea corpului lor este cuprinsă între 0,01 – 50 cm. Se hrănesc activ, se orientează în habitatul lor prin intermediul organelor de simț. Pot înota prin mișcări ondulatorii sau se pot deplasa prin târâre. Au instinct de prădători, se hrănesc cu mici nevertebrate, sunt specii hermaphrodite, fecundația este internă și încrucișată.
Viemii plați de uscat au corpul alungit și prezintă la o extremitate a capului mai mulți ochi mici. Specia Bipalium este o turbelariată de uscat care are lungimea corpului de 35 cm. Trăiește la tropice.
Viermii plați acheliți sunt specii marine și nu prezintă nici măcar intestine. Sunt specii simple de turbelariate și au dimensiuni mici ale corpului. Una dintre aceste specii aparțin genului Waminoa si apar în zonele cu corali Plerogyra din Indo-Pacific. Viermele are lungimea corpului foarte mică, nu depășește 0,5 cm.
Viermii plați de mare au coloritul corpului foarte interesant, în nuanțe vii. Lungimea corpului este mare și sunt specii marine. Una dintre cele mai reprezentative specii este Pseudobiceros zebra care are lungimea corpului de 5 cm. Trăiește în Oceanele Indian și Pacific, în zonele cu corali.
Video – Specia Pseudoceros dimidiatus:
Video – Specia Bipalium kewense: