Home Animale Specii de viespi din ordinul Hymenoptera

Specii de viespi din ordinul Hymenoptera

0
Specii de viespi din ordinul Hymenoptera

Insectele din ordinul Hymenoptera au aripile posterioare prinse prin cârlige de aripile anterioare, toate foarte subțiri și transparente. Aceste insecte sunt grupate în viespi-fierăstrău și un subordin alcătuit din viespi, albine și furnici. În articol ne vom referi doar la speciile de viespi din toată lumea, la aceste insecte prădătoare, nacrofage, polenizatoare, parazite și dăunătoare culturilor de plante și pomi fructiferi.

Specii de viespi din ordinul Hymenoptera:

Specia Blastophaga Psenes, Foto Jean-Yves
Specia Blastophaga Psenes, Foto Jean-Yves

Blastophaga Psenes este o specie de insectă care face parte din grupul de viespi ale smochinului, din familia Agaonidae. Aceasta specie este răspândită în Asia, Asutralia, SUA, California și Europa de Sud. La fel ca și alte specii de viespi ale smochinului și aceasta polenizează florile smochinului comun.

În Europa, America, Australia și nordul Africii este răspândită o insectă dăunătoare pomilor fructiferi, numită viespea cireșului. Are denumirea științifică de Caliroa (Eriocampoides) limacina și apare la noi în țară mai ales în livezile de peri, meri și cireși. Are lungimea corpului de 0,5-0,6 cm. Aripile sunt translucide, picioarele negre, iar corpul negru-lucios.

Stilbum Splendidum

Stilbum Splendidum aparține de grupul de viespi-giuvaer (numite și viespi-cuc) și face parte din familia Chrysididae. Trăiește în nordul Australiei și are corpul greoi vernil strălucitor, cu suprafața tare, perforată, iar abdomenul purpuriu metalizat.

Specia Hoplocampa, Foto: agrologica.es

Viespea neagră a prunelor sau Hoplocampa minuta apare în regiunile cu livezi de pruni din Europa și este o insectă dăunătoare, distruge fructele de prun. Are lungimea corpului de 4-5 mm, coloritul brun-inchis sau negru, picioarele galbene, aripile cu nervuri maronii, iar antenele negre.

Specia Chalcis Sispes

Chalcis Sispes aparține de grupul de viespi calcide și de familia Chalcididae. Are tibia superioară curbată, aripile prevăzute cu model cu nervuri, este răspândită în Asia și Europa.

Arge

Viespea galbenă a trandafirului sau Arge (Hylotoma) rosae este o insectă dăunătoare, răspândită mai ales în regiunile cu trandafir, coacăz și zmeur din Europa. Are lungimea de 0,7-1 cm, corpul și picioarele sunt galbene, aripile transparente, antenele negre. Larvele acestei insecte atacă frunzele de trandafir.

Bathyaulax, Foto: southafricaninsects.wordpress.com

Specia Bathyaulax din familia Braconidae este întâlnită în Africa și Asia de Sud-Est. Face parte din grupul de viespi-braconier care sunt parazitoide și cuprind o varietate de 25 000 de specii. Astfel de insecte se dezvoltă într-o gazdă vie, atacă omizile de fluturi și molii, depune ouăle în corpul victimelor.

Hoplocampa testudinea sursa: botanistii.ro/blog/viespea-merelor-hoplocampa-testudinea/

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) este răspândită în toata Europa și este o insectă dăunătoare deoarece larvele ei produc daune în livezile cu meri, în fructele acestor pomi fructiferi. Are coloritul corpului brun-roscat și lungimea de 6-7 mm. Toracele este galben, capul și antenele roșcate.

Andricus

Specia Andricus din familia Cynipidae este o insectă strălucitoare răspândită în Europa. Face parte din grupul de 1250 de specii de viespi galicole care se remarcă prin abdomenul aplatizat pe părțile laterale, dar și prin toracele bombat.

Specia Cephus pygmaeus, Foto: agroatlas.ru

Viespea grâului apare la noi în tară, mai ales în Câmpia Româna, Transilvania și Dobrogea. De asemenea este răspândită în SUA și Africa de Nord. Are corpul negru, lung de 0,6-1 cm și polenizeaza florile plantelor spontane din culturile de grâu. Ouăle sunt depuse de femelă în tulpina spicului de grâu, iar larvele care apar se hrănesc cu măduva paiului. Are denumirea științifică de Cephus pygmaeus.

Vespa Crabro

Vespa Crabro este numită și viespea europeană, este răspândită în pădurile cu copaci scorburoși din Europa, în care are obiceiul să-și construiască viesparul. Aparține de familia Vespidae.

Larvă de Hoplocampa brevis

Viespea perelor este o insectă dăunătoare a livezilor cu peri de la noi din țară. Larvele ei distrug fructele acestor pomi fructiferi. Are denumirea științifică de Hoplocampa brevis.

Vespula Vulgaris

Tot din această familie face parte și specia Vespula Vulgaris care ajută la înlăturarea omizilor din grădini și a altor insecte dăunătoare, deci este folositoare. De asemenea, Vespula Germanica este o specie a acestei familii Vespidae și răspândită mai ales în America de Nord.

Larvă de viespea rapiței, Foto: plant-protection.com/

Viespea rapiței este întâlnită în toată Europa, America de Nord, Asia, Africa de Nord și Sud. Are denumirea științifică de Athalia colibri și poate avea corpul lung de 7-8 mm. Coloritul corpului este galben-roșcat, aripile translucide, iar capul negru. Femela depune ouăle în frunzele de rapiță, varză și muștar.

Scolia Procer, Foto: krstarica.com

Scolia Procer face parte din grupul de viespi-mamut și familia Scoliidae. Astfel de insecte au corpul mare (1-5,6 cm) și sunt răspândite în Insula Borneo, Java, Sumatra. Înțepătura lor este foarte dureroasă.

Specia Uroceus Gigas

Uroceus Gigas este o specie de insectă din familia Siricidae. Face parte din categoria viespilor cu corn sau a viespilor de pădure din regiunile temperate ale emisferei nordice. Femela are un ovipozitor lung cu ajutorul căruia depune ouăle.

Macromeris Violaceus, Foto: dkimages.com

Macromeris Violaceus este o viespe prădătoare de păianjeni, care trăiește în sudul Asiei. Are corpul mare, poate ajunge la lungimea de 5-5,5 cm. Face parte din familia Pompilidae și grupul de viespi care vânează păianjeni.

Viespea semințelor de trifoi, Bruchophagus gibbus, Foto: udec.ru
Viespea semințelor de trifoi , Foto udec.ru

Viespea semințelor de trifoi are denumirea științifică de Bruchophagus gibbus și apare în Europa, Africa de Nord și America. Este o insectă foarte dăunătoare pentru semințele de trifoi, frecvent întâlnită și în țara noastră, mai ales în zonele unde sunt culturi de trifoi. Viespea are corpul negru, lung de 1,5-2 mm, iar larva are corpul alb, cu lungimea de cel mult 2 mm și capul galben.

Pepsis Heros, Foto: dkimages.com

Pepsis Heros este o altă viespe care vânează păianjeni, îi paralizează cu veninul ei. Are lungimea corpului de 8 cm și se spune că omoară și tarantule.

Pompilus cinereus

Specia Pompilus este răspândită în regiunile calde, tropicale și subtropicale. Face parte din familia Pompilidae și este un prădător de păianjeni mai ales din zonele cu teren nisipos.

Ampulex compressa, Foto: quadriv.files.wordpress.com

Specia Ampulex are obiceiul să omoare gândaci și trăieste în regiunile tropicale. Face parte din categoria de viespi-vânător solitare sau viespi-săpător din familia Sphecidae.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version