Sovata este un oraş ce aparţine judeţului Mureş, din regiunea transilvăneană şi este situat chiar pe cursul superior al Târnavei Mici, râu ce se află la confluenţa cu Sovata. Oraşul apare pentru prima dată sub această denumire încă din anul 1602. Situat în depresiunea Praid – Sovata, chiar la poalele Munţilor Giurgiu de pe coloana Carpaţilor Orientali, având o altitudine de circa 475, până la 53 metri, oraşul se află la 60 de kilometri distanţă de Târgu Mureş, municipiu care, de altfel, este şi reşedinţa Mureşului.
În partea de nord, oraşul este învecinat cu dealul Cireșelu, acesta ajungând până la 912 metri altitudine, iar în partea de est este învecinat cu dealul Stejaru care ajunge până la doar 649 de metri, în nord-est se află Dealul Biches, acesta depăşeşte 1000 de metri şi, finalmente, la nord-vest se află Masivul Giurgiu care ajunge până la 1777 metri altitudine.
Sovata este, într-adevăr, o staţiune relaxantă care are sezon permanent, fiind pentru prima dată menţionată ca loc vindecător de boli în anul 1597 în cadrul unui document, iar cu câteva decenii mai târziu devine staţiune balneară în adevăratul sens al cuvântului. În jurul oraşului, pe lângă dealurile menţionate anterior, mai apar şi Dealul Mic, Dealul Capelă, Muntele de Sare, multe păduri de stejari, fagi, ulmi, castani, brazi, mesteceni şi carpeni.
Climatul staţiunii Sovata este unul sublpin, având verile foarte răcoroase, cu o temperatură medie în iulie de aproximativ 18.5 grade Celsius, iar iernile sunt relativ blânde, temperatura medie în luna ianuarie fiind de aproximativ -3.5 grade celsius. Însă temperatura medie anuală calculată este de 7.6 grade Celsius şi cad precipitaţii anuale de circa 750 mm.
Cu ce atrage Sovata
Popularitatea Sovatei ca staţiune este, înainte de toate, datorată Lacului Ursu care ajunge până la 46.000 de metri pătraţi ca suprafaţă, dar şi lacului Aluniş care ajunge până la 9.000 de metri pătraţi tot ca suprafaţă.
Alte lacuri care întăresc faima Sovatei sunt: Lacul Verde care ajunge până la 5.000 de metri pătraţi, Lacul Negru, Lacul Roşu, Lacul Mierlei, Lacul Şerpilor, toate acestea având ape cu o concentraţie mare de clorură, de la 40, până la 250 grame pe litru şi de sodiu. Un fenomen interesant la aceste lacuri este acela de heliotermine pentru simplul fapt că vara se pot observa schimbări majore la nivelul temperaturii.
Spre exemplu, temperatura apei variază în funcţie de cât de multă căldură acumulează aceasta în apa sărată, iar apa caldă este protejată de un strat ce conţine apă proaspătă care privine de la râuleţe, aceasta rămânând la suprafaţă şi acţionând ca un izolator termic.
Tocmai din cauza acestui fenomen, Lacul Ursu are temperaturi chiar foarte diferite, având aproximativ 18 metri adâncime totală, fiind cel mai mare şi cunoscut lac heliotermal. La suprafaţa sa, temperatura apei ajunge de la 10, până la maxim 20 de grade Celsius, pe timp de vară, la o adâncime de un metru variază între 30 şi 40 de grade Celsius, iar la adâncimea de peste 1.5 metri temperatura apei poate fi chiar de 60 de grade Celsius.
Excursii vindecătoare
Staţiunea Sovata este indicată pentru tratarea diverselor boli de natură ginecologică, printre care insuficiență ovariană, metrosalpingită cronică, sterilitate, cervicitate cronică, dar este recomandată şi pentru boli de natură degenerativă, pentru inflamaţii sau pentru reumatism, spre exemplu spondiloza dorsală, cervicală, lombară, pentru artroză, dureri articulare, poliartroză, tendimiozită şi multe altele din aceeaşi categorie. Totodată, apa lacului este benefică şi pentru perioadele de după operaţii şi foarte indicată, de asemenea, pentru muşchi, articulaţii şi întregul corp.
Tratează şi bolile sistemului nervos, tulburările endocrine sau bolile diverse cardiovasculare. Staţiunea Sovata nu este însă o staţiune lipsită de dotări moderne, chiar dacă natura este stâlpul său de rezistenţă, există foarte mule băi calde, fie în cadă, fie în bazin, acestea oferind apă minerală trasă, cu siguranţă, din lacurile menţionate anterior, apă sărată evident.
În dotările moderne, au fost instalate cele mai performante şi costisitoare bazine pntru realizarea kinetoterapiei, au fost concepute instalaţii diverse pentru electroterapii, dar şi pentru hidroterapii și există saune comode şi săli în care se poate face gimnastică medicală.
Pe malul Lacului Aluniş şi pe malul Lacului Ursu, au fost amplasate plaje moderne, iar condiţiile de cazare din staţiune sunt de departe mulțumitoare şi foarte comode. Printre hotelurile din staţiune, se numără: hotelul Sovata, Hotelul Brădet, Hotelul Aluniş, Hoelul Făget, Hotelul Căprioara şi toate au, cu siguranţă, şi tratamente proprii, cu bazine şi instalaţii special amenajate pe teritoriul fiecăruia dintre ele. Mai există şi multe hanuri, vile, moteluri şi cabane sau, dacă sunteţi mai norocoşi, un loc pentru campat, care este recomandat în anotimpul cald.
Pe lângă toate beneficiile pe care le oferă lacurile Sovatei, putem spune că o atracţie foarte importantă o constituie şi dealurile din împrejurimi, acestea fiind adevărate provocări pentru turişti, cu atât mai mult dacă se aventurează şi pe vârfurile lor, iar priveliştea este una magnifică.
Pentru cei ce vor să meargă strict pentru relaxare, există Săli de lectură, în hoteluri sau special amenajate, sunt şi câteva cluburi, este un cinematograf şi pentru altfel de distracţii există şi numeroasele săli de joc, fie mecanice, fie popice, iar pentru cei mai excentrici există şi cluburi sau discoteci.
Unul dintre cele mai fascinante fenomene ale stațiunii este fenomenul de heliotermie al Lacului Ursu, unde temperatura apei poate ajunge până la 40 de grade Celsius în straturile superioare, în timp ce în straturile inferioare rămâne rece. Acest fenomen este posibil datorită stratului de apă dulce care plutește peste apa sărată mai densă, acționând ca un izolator și păstrând căldura captată în timpul zilei.
Stațiunea beneficiază și de un mic centru cultural, găzduind diverse evenimente și festivaluri care celebrează atât cultura locală secuiască, cât și tradițiile multietnice ale Transilvaniei. Aceste evenimente sunt oportunități excelente pentru vizitatori de a se îmbogăți cultural și de a experimenta ospitalitatea localnicilor.