Home Cultură generală Steaua Nordului si rolul acesteia in navigatie

Steaua Nordului si rolul acesteia in navigatie

0
Polaris, imagine realizata de Tauʻolunga, Foto: de.wikipedia.org

Steaua Nordului, de asemenea numita Polaris sau Steaua Polara, este steaua spre care arata punctele axei terestre in cerul de nord. Timp de multi ani, oamenii au fost fascinati de aceasta stea si de faptul ca ea nu pare sa se miste deloc pe cer. Unii oameni au creat legende explicand de ce steaua nu se misca. Pe masura ce instrumentele stiintifice mai detaliate au inceput sa devina disponibile, oamenii de stiinta au inceput sa studieze mai mult Steaua Nordului. In mod surprinzator, acesta este un subiect bogat ce consta intr-un sistem stelar binar.

De ce este importanta Steaua Nordului?

Timp de multi ani, Steaua Nordului a fost folosita ca un ajutor de navigatie si de trasare a hartilor. Aceasta a fost utilizata, de asemenea, pentru a masura latitudinea astronomica, intrucat latitudinile sunt echivalente cu pozitiile cerului – Polul Nord este echivalent cu +90 de grade latitudine pe Pamant, la fel ca si proiectia acestuia pe cer. In plus fata de aceste utilizari functionale, de-a lungul timpului, multe culturi au creat un adevarat folclor in jurul lui Polaris. Chiar si oamenii care nu sunt interesati de astronomie sau de crearea hartilor, stiu despre Steaua Nordului, iar unii au creat diverse povesti care explica de ce aceasta pare sa nu se miste niciodata.

Cea mai faimoasa povestire despre Steaua Nordului este mitul indienilor nativi din America. In acest mit, un fiu curajos, pe nume Na-Gah, a incercat sa-si impresioneze tatal urcandu-se pe cea mai inalta stanca pe care a putut-o gasi. Acesta a rezistat in diverse conditii grele si a continuat sa se catere pana cand a ajuns in varful unui munte foarte inalt. Acel munte era atat de inalt, incat Na-Gah putea privi in jos catre toti ceilalti munti. Din nefericire, nu exista nicio cale de a ajunge inapoi jos. Cand tatal sau s-a dus sa-l caute, l-a gasit pe Na-Gah blocat pe acel munte. Nedorind ca fiul lui sa sufere pentru curajul sau, acesta l-a transformat intr-o stea care poate sa fie vazuta si onorata de toate fiintele vii.

Steau Nordului, Foto: en.wikipedia.org
Cum putem identifica cu usurinta Steau Nordului, Foto: en.wikipedia.org

Polaris si celelalte stele care ii vor lua locul

Astazi axa Pamantului arata catre Polaris, cea mai stralucitoare stea din constelatia Ursa Minor. Polaris pare sa se afle intr-o pozitie fixa pe cer, pe tot parcursul anului. Toate celelalte stele si constelatii par sa graviteze in jurul Stelei Nordului. Pentru a gasi Polaris pe cer, nu trebuie decat sa localizati Carul Mare si sa urmariti cele doua stele de la capatul bazinului in sus. Asta ar trebui sa va conduca direct la Polaris – este ultima stea din coada Carului Mic.

De-a lungul timpului, Steaua Nordului se schimba. Chiar acum, Polaris se afla la un grad distanta de nordul geografic, dar in alte ocazii Steaua Nordului a fost si va fi din nou Thuban (cea mai stralucitoare stea din constelatia Draco), Vega (cea mai stralucitoare stea din constelatia Lira) si Alpha Cephei (cea mai stralucitoare stea din constelatia Cepheus). Steaua Nordului se schimba in timp deoarece directia axei Pamantului se schimba incet de-a lungul timpului. Intrucat, prin definitie, Steaua Nordului este steaua cea mai strans aliniata cu axa Pamantului, pe masura ce axa se misca, cea mai apropiata stea se schimba de asemenea.

Aceasta miscare a axei Pamantului este similara cu cea a unui titirez. Pe masura ce titirezul incetineste, axa rotatiei se schimba – adica, tija titirezului in sine traseaza un model circular, mai degraba decat sa arate catre un singur loc sau sa stea mai mult nemiscat. Daca desenam o linie imaginara a axei Pamantului si mergem cu ea pana la cer, aceasta va urma un drum similar. Acest tip de rotatie a axei se numeste precesie. In cazul Pamantului, precesia este cauzata de atractia gravitationala a soarelui si Lunii.

Axa Pamantului face o rotatie completa in aproximativ 26 000 de ani. Daca urmarim calea axei pe cer, vom descoperi ca Polaris, Vega, Thuban si Apha Cephei cad pe aceasta linie sau in apropiere de ea. Acum 5000 de ani, Thuban era Steaua Nordului. Peste 5000 de ani, Steaua Nordului va fi Alpha Cephei. La 7000 de ani dupa aceea, va fi Vega, iar 9000 de ani mai tarziu, Thuban va fi din nou Steaua Nordului. La aceste date, diversele stele se vor afla in punctul cel mai apropiat de nordul absolut. Cu ceva timp inainte, steaua relevanta se va apropia de acest punct si se va retrage pentru o perioada de timp dupa ce i-a trecut vremea. In aceste timpuri intermediare, Steaua Nordului este steaua care se afla cel mai aproape de nord.

VIDEO:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version