Home Călătorii Obiective turistice din lume Sydney Opera House: Obiective turistice Australia – Sydney

Sydney Opera House: Obiective turistice Australia – Sydney

0
Sydney Opera House

Sydney Opera House se afla in orasul Sydney din Australia si a fost construit de catre un danez, arhitectul Jorn Utzon, care a inceput construirea acestei minunate locatii inca din anul 1957, iar aceasta a fost deschisa publicului abia in 1973. Olandezul a primit si un premiu pentru aceasta constructie, cea mai inalta distinctie arhitecturala a sa, in anul 2003, acesta primind Premiul Pritzker. In anul 2007 aceasta capodopera a fost introdusa si in patrimoniul UNESCO, ca fiind una dintre cele mai spectaculoase cladiri ale secolului XX.

Sydney Opera House1

Aici este locul unde anual se organizeaza peste 1.500 de spectacole la care participa 1.2 milioane de oameni si isi au locul si cateva dintre cele mai mari companii ale spectacolului, patru mari organizatii din Australia: Opera Australia, Baletul Australian, Compania Teatrala din Sydney si Orchestra Simfonica din Sydney. Acesta este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Australia si multi il aleg, fiind prezenti peste sapte milioane de oameni pe an, din acestia 300.000 aleg sa mearga insotiti de un ghid.

Aceasta cladire impunatoare cuprinde mai multe camere si sali de spectacole care au rol specific, de exemplu Sala de concerte, o sala cu 2679 de locuri, este casa Orchestrei Simfonice din Sydney, unde se organizeaza anual o multime de concerte. Opera Australiana si Baletul Australian isi au casa in Teatrul de Opera, o sala cu o capacitate de 1507 locuri, iar Teatrul Dramatic, asa cum este denumita sala de 544 de locuri, gazduieste spectacolele celor de la Compania Teatrala din Sydney, dar in acelasi timp aici se organizeaza si spectacole de dans si alte prezentari de teatru.

Pe langa aceste mari sali de spectacole, in incinta acestei cladiri mai sunt Playhouse, o sala de 398 de locuri, Studioul, un spatiul flexibil cu o capacitate de 400 de locuri, Sala Utzon, o mica sala de doar 210 locuri dedicata celui ce a construit aceasta minunata cladire. La prima vedere, aceste cifre nu arata foarte multe,insa sa fie toate aceste sali de spectacole si concerte in incinta unei singuri cladiri spune foarte multe despre aceasta.

Pe langa aceste sali de spectacole, in incinta acestei cladiri mai sunt o multime de studiouri de inregistrat, cafenele, restaurante, baruri si puncte de vanzare. O vizita la Sydney Opera House alaturi de un ghid iti va acorda cateva facilitati pe care nu le ai in mod normal si anume, nu poti merge in spatele cortinelor si nici in locurile unde merg artistii sa se schimbe si unde isi petrec ei timpul liber.

Constructia acestor impunatoare cladiri a avut loc in trei pasi. Prima etapa a inceput la 2 martie 1959, atunci cand au inceput constructiile la baza acestei cladiri care a durat pana in luna februarie a anului 1963. Etapa a doua avea sa finalizeze constructia propriu-zisa a cladirii, si anume construirea acoperisului, unul foarte interesant si spectaculos in acelasi timp, iar ultima parte a proiectului a insemnat detaliile interioare si decorarea salilor si a tuturor camerelor din incinta Sydney Opera House.

La deschiderea oficiala a operei a luat parte si Elisabeta a II-a, cea care a oficiat aceasta deschidere a Sydney Opera House, o ceremonie foarte frumoasa cu focuri de artificii, care au culminat cu un concert al lui Beethoven, simfonia a IX-a. Aceasta deschidere oficiala a avut loc pe 20 octombrie 1973.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version