Home Călătorii De vizitat în Lume Tăcerea pietrelor ce povestesc o mie de legende-Stonehenge

Tăcerea pietrelor ce povestesc o mie de legende-Stonehenge

0

Înainte de a ajunge la destinație, gândurile te vor duce la misterul ce înconjoară cercul de pietre și o întrebare mereu îți va veni în minte: de ce a fost construit Stonehenge? Unii cred că a fost conceput ca un loc pentru cultul soarelui, alții cred ca ar fi fost un loc de sacrificiu.

solstice201001Din cele mai vechi timpuri, a existat credința că există proprietăți magice ale pietrelor Stonehenge, iar unii cercetători moderni sunt convinși că toate cercurile de piatră sunt legate de niște linii de forță ce transportă o energie puternică. Locul este preferat de cultele neopăgâne și de către adepții curentului religios New Age.

Scurtă istorie, câteva răspunsuri, o groază de întrebări

Stonehenge este un cerc de pietre ce datează din Antichitate, construite între anii 3000-1600 î.e.n. Este unul dintre cele mai importante site-uri de monumente preistorice din Marea Britanie, dacă nu și din lume, situat la 3 km vest de orașul Amesbury, comitatul Wiltshire, în sudul Angliei.

Acestea au fost construite în trei etape și a fost estimată perioada de construcție care ar fi durat mai mult de 30 de milioane de ore de muncă. Pietrele de tip Bluestones și Sarsen au fost cărate sute de kilometri până la site-ul actual din  apropiere de Salisbury, fiind o enigmă iconică, până în prezent, modul în care au fost cărate.

La fel ca ridicarea piramidelor din Egipt, explicațiile sunt puține. Există mai multe teorii legate de acest monument vechi, atât despre construcția lui, cât și despre semnificația, orientarea și forma în care este așezat, formă care rămâne un mister.

O vizită la acest monument îți va oferi posibilitatea de a-ți îmbogăți cunoștințele despre istoria civilizațiilor. Ghidul turistic iți va deschide puțin ușa misterului Stonehenge, inițial un terasament mare, cunoscut sub numele de ,,henge” care a fost creat acolo. Henge a fost un șanț circular imens și o movilă, unde mai târziu au fost incorporate gropile lui Aubrey (un banc de nisip cu 56 de morminte, cunoscute sub numele de „găurile lui Aubrey”).

Acestea se crede că au fost adăugate pentru ceremonii religioase. Henge, după construcție, a fost abandonat pentru 1000 de ani. Cercul exterior (cercul Sarsen) de 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră (numite megaliți sau menhire), așezate vertical, din care astăzi doar 17 dintre ele mai sunt în picioare.

Punctul culminant al vizitei este atunci când zărești prima dată această așezare de pietre, 82 de plăci groase din munți Preseli, din sud-vestul Țării Galilor care au fost transportate în acest loc, pe apă, de-a lungul coastei de sud a Țării Galilor și a Angliei, pe plute, de-a lungul râurilor Avon, Frome și Wylye, în etapa finală a călătoriei, fiind târâte pe uscat până la Stonehenge.

Cele mai mari pietre cântăresc 50 de tone și se crede că în jur de 600 de oameni au fost necesari pentru a le muta. Această sarcină, efectuată cu instrumente preistorice, este aproape imposibil de înțeles.

Dacă dorești să te apropii de Stonehenge, trebuie să plătești o taxă, iar însoțitorii de pe sit te vor duce la locul dorit. Totuși, nu vei avea acces în interiorul cercului de piatră, în sine, așa de ușor. Vizitatorii trebuie să se oprească pe o alee ce înconjoară sanctuarul de pietre. Unii turiști pot face o rezervare pentru a putea intra pe sit, ghizii iți vor permite acestă experiență unică, să te plimbi printre pietrele antice uriașe. Ghidul audio este disponibil în mai multe limbi și dacă dorești să asculți tot materialul înregistrat, ar dura cam 30-60 de minute.

Cum se prezintă locul monumentului neolitic pentru vizitatori

Locul are mai multe monumente neolitice și din epoca bronzului, deosebite, la care vizitatorii pot ajunge pe jos, la o distanță scurtă de celebrul Stonehenge. Așezarea are 2000 de hectare, conține aproximativ 200 de monumente, este scufundată într-o liniște profundă, iar pietrele se ridică din câmpie ca niște munți nemișcați. Sanctuarul Stonehenge este unul dintre domeniile cel mai bine conservate, ușor accesibile din Marea Britanie.

Pe marginea câmpiei Salisbury se pot face plimbări plăcute, fără prea multe dificultăți. Zona are dealuri și văi uscate. Cei care iubesc natura se pot bucura de peisajele minunate din jurul monumentelor. Stratul de sol limitează prezența anumitelor specii animale și vegetale, dar permite creșterea unor plante care înfloresc spontan: scaieții, trifoiul și sunătoarea sunt printre cele mai întâlnite flori din zonă. Primăvara, zona este înfrumusețată de fluturii albaștri. Ciocârlia este, de asemenea, o pasăre comună. La sud de așezarea Stonehenge există un habitat ideal pentru dropi. Ținutul este idilic și este parte a ruralului britanic.

Stonehenge Cursus

Un monument imens și misterios, Stonehenge Cursus este o lucrare de terasament lungă de 3 km la nord de Stonehenge, constând dintr-un șanț care împreună cu rampa solului, ce se întinde de la est-vest, sunt încă vizibile deasupra pământului, deși scopul său rămâne necunoscut până acum.

Situl Avenue

Acest loc are un caracter ceremonial, așezarea Avenue leagă monumentul Stonehenge de râul Avon. Șanțul și terasamentul pot fi văzute de pe sit-ul pietrelor și forma sa poate fi urmărită până la alt monument din sit, King Barrows Ridge.

Monumentul King Barrows Ridge

Numit astfel din cauza poziției față de Stonehenge, King Barrows Ridge este situat lângă monumentul Avenue și este unul dintre cele mai uluitoare părți ale sit-ului Stonehenge. Aici priveliștea este deosebit de frumoasă, movilițele care au fost morminte, cândva, sunt integrate în peisaj perfect.

Winterbourne Stoke Barrows

La doar 1,6 km vest de Stonehenge există o colecție arheologică de mai multe tipuri de movile funerare găsite în Marea Britanie. O movilă neolitică lungă creează o aliniere pe care, mai târziu, alte movile din epoca bronzului au fost construite, inclusiv sub forma de castron, clopot, iaz, farfurie și disc.

Monumentul Woodhenge

Un monument contemporan cu Stonehenge, Woodhenge este format dintr-o serie de monumente din lemn ridicate în formă de inele ovale, similar cu Stonehenge, aliniate soarelui care răsare în solstițiul de vară. Vechile găuri sunt acum marcate cu trunchiuri de arbori mici, deși există planuri de a reconstrui și a înlocui lemnele vechi. Arheologii cred că există o legătură între Stonehenge și Woodhenge, dar nu știu care este aceasta.

Durrington Walls

La nord de Woodhenge, se găsește sit-ul Durrington Walls, locul unde a fost un mare sat neolitic și, probabil, un centru al multor activități religioase. Pereții rămași în ziua de azi sunt rămășițele celui mai mare henge din Marea Britanie, de aproximativ 500 m în diametru. Stonehenge se poate vizita la solstițiul de vară din 21 iunie, la solstițiul de iarnă din 21, 22 și 23 decembrie sau la echinocțiul de primăvară – toamnă, pentru a intra fără taxe printre pietrele misterioase și a privi razele soarelui răsărind sau apunând.

Dintotdeauna, în lumea modernă, Stonehenge și monumentele neolitice adiacente au fost și sunt învăluite în mister. După ce turiștii vizitează aceste sit-uri preistorice, rămân adânc marcați de ruinele simple, dar totuși încărcate de istorie și semnificație. Într-adevăr, aceste stânci maiestuoase, așezate în cerc, stau în tăcere, de mii de ani, povestesc legende pline de enigmă. Le rămâne vizitatorilor să asculte șoaptele rostite de acestea pentru a le înțelege.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version