Home Călătorii Obiective turistice din lume Templul Angkor Wat: Obiective turistice Cambodgia – Angkor

Templul Angkor Wat: Obiective turistice Cambodgia – Angkor

0
Templul Angkor Wat

Cine se gandeste la constructii grandioase inchinate unei divinitati isi imagineaza cel mai probabil statuia lui Hristos din Brazilia, Hagia Sofia sau poate Sagrada Familia din Barcelona. Insa maretia absoluta in materie de locuri inchinate credinei a fost atinsa cu mai bine de un mileniu in urma, in Cambodgia de astazi in locul numit Angkor Wat. NIici nu e de mirare ca primul european care a ajus sa vada acest loc a scris: “Este o constructie atat de extraordinara incat nu poate fi descrisa in cuvinte, mai ales ca nu se aseamana niciunei altei cladiri de pe lume. Are turnuri si decoratii si toate rafinamantele pe care geniul uman le poate concepe”. Acelasi Antonio da Madalena avea sa ii recunoasca maretului complex de temple un statut superior oricarei mosteniri romane sau grecesti.

Templul Angkor Wat1

Intr-adevar, este un motiv clar pentru care Angkor Wat a ajuns pe steagul regatului din sud-estul Asiei, transformandu-l in cea mai importanta destinatie turistica din zona: este cu adevarat impresionant. Complexul, in centrul careia se afla un sanctuar central, este inconjurat de un zid puternic cu un perimetru de 5500 de metri. Alcatuit aproape in totalitate din gresie, complexul uimeste si prin efortul imens depus pentru constructia sa, estimandu-se ca un numar de peste 50.000 de oameni au trudit aici, folosind sfori, scripeti, bare de metal si elefanti. Templul din centru are cinci turnuri, construite pe mai multe galerii unite intre ele prin canale si coridoare. Cel mai inalt dintre turnuri ajunge la 65 de metri, o adevarata performanta pentru o cladire atat de veche.

Povestea complexului de la Angkor Wat nu poate fi insa separata de istoria intregului stat. O vreme, acesta a fost separat intre mai multe imperii si formatiuni politice, Suryavarman al II-lea unindu-le sub un singur stat khmer in secolul al XII-lea. Bun organizator, a mutat capitala imperiala in Angkor si a inceput sa o faca functionala, creand ziduri puternice de aparare, santuri si mai multe cladiri seculare ce slujeau necesitatilor de zi cu zi. Apogeul constructiei va veni odata cu Angkor Wat, faimosul templu inchinat lui Vishnu, conducatorul fiind un hindus devotat.

Lucrarile au durat destul de mult, insa rezultatul a fost unul exceptional, ce insa nu a fost finisat in totalitate din cauza mortii lui Suryavarman. Cateva basoreliefuri au ramas neterminate, iar imperiul a intrat intr-o criza a continuitatii politice. Urmasii sai insa au mai construit si alte temple grandioase. In secolele urmatoare schimbarile sociale si culturale vor ajunge inclusiv in Angkor Wat, care a devenit un templu dedicat budismului, care devenise religia predominanta. Timpul insa va trece, iar complexul va fi abandonat complet, cel mai probabil in secolul al XV-lea.

Padurea luxurianta a acoperit in scurta vreme orice urma a complexului, in acelasi timp oferindu-i o protectie care i-a permis sa ramana intr-o stare foarte buna pana la redescoperirea sa mai tarziu. Atat europenii ajunsi aici, cat si locuitorii au fost uimiti de frumusetile ascunse in jungla si au decis sa scoata la lumina sanctuarul de la Angkor Wat. “Orasul Templu” dupa cum ii spune numele, insa avea nevoie de multe restaurari pentru a ajunge la splendoarea initiala. In secolul XIX mai multe lucrari vor fi desfasurate in acest sens, fiind complicate si costisitoare. Mult pamant si plante au trebuit sa fie inlaturate de pe gresia constructiei, insa cateva greseli au afectat mai rau structura, dupa cum se va vedea mai tarziu.

Angkor Wat a intrat din nou in umbra din cauza tulburarilor politice si tragediei comise de khmerii rosii. Atunci mai multe cladiri au avut de suferit, insa complexul a fost protejat multumita faptului ca hinduismul nu ii deranja in mod deosebit pe acestia. Restabilirea unui regim mai tolerant in Cambodgia a permis locuitorilor sa valorifice in sfarsit comorile de aici, in jur de 600.000 de turisti, jumatate din ei straini, venind aici in fiecare an.

Ajunsi in fata complexului, nu pot sa nu fie uimiti de maretia constructiei, de stilul khmer pur, total diferit de orice au vazut pana atunci, dar si de arta bogata. Exteriorul templului este in majoritate decorat cu basoreliefuri foarte bine realizate, prezentand scene din mitologia hindusa, pornind cu faimoasa cosmogonie a oceanului de lapte, elementul primordial. Alte scene prezinta zeitatile si momente din viata acestora. Studiile par sa releve faptul ca khmerii aveau si o buna intelegere a astronomiei, unul din basoreliefuri numerotand zilele de la solstitiul de iarna la echinoxul de primavara.

In prezent, o companie privata se ocupa in mare parte de Angkor Wat, insa aproape 30% din banii obtinuti din bilete ajung tot la restaurari si refaceri. Acest loc, poate si multumita simbolisticii sale, este un exemplu fericit al respectului turistilor, avand parte de extrem de putine cazuri de vandalism si stricaciune. Iar fluxul de turisti continua sa ramana constant, aratand ca adevarata frumusete va atrage mereu, indiferent unde s-ar afla pe harta.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version