Home Animale Țestoasa chinezească cu carapace moale (Pelodiscus sinensis): adaptabilitate și amenințări

Țestoasa chinezească cu carapace moale (Pelodiscus sinensis): adaptabilitate și amenințări

0

Testoasa chinezeasca cu carapace moale (Pelodiscus sinensis) traieste in regiunile din estul Asiei, in special in China, Coreea, Vietnam si Japonia.

Cu o carapace distinctivă, moale și flexibilă, această țestoasă trăiește într-un mediu plin de provocări, de la prădători naturali până la impactul activităților umane.

Caracteristici fizice și adaptări unice

Acest animal are carapacea turtita, fara scuturi osoase, cu suprafata destul de neteda, moale si flexibila, de culoare crem. Poate ajunge la lungimea de 15-30 cm. Intotdeauna masculul este mai mic decat femela. Capul este masiv, gatul este lung si subtire, in zona ochilor prezinta niste pete luminoase.

Are toate cele patru membre terminate cu labe palmate care ii permit sa inoate cu usurinta. Botul sau lung si narile tubulare ii dau posibilitatea sa respire in apele de mica adancime. Obisnuieste sa se odihneasca pe fundul apei, ingropandu-si corpul in nisip sau mal si sa-si ridice capul doar pentru a inhata prada sau pentru a respira.

Țestoasa chinezească cu carapace moale

Dietă și comportament de vânătoare

Este un animal nocturn, vaneaza mai mult noaptea si traieste in apa – in lacuri, iazuri, rauri si ape lin curgatoare. Hrana sa consta din pesti, moluste, serpi, crustacee, insecte, pasari, animale moarte si amfibieni. Cand este in pericol nu se retrage in carapace insa obisnuieste sa muste destul de rau. La randul ei este vanata de crocodili, pasari rapitoare si anumite specii de serpi.

La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela depune vara, in luna iunie, un numar de 17-28 de oua. In timpul imperecherii, care are loc intotdeauna in apa, masculul musca gatul femelei pentru ca aceasta sa nu scape.

Testoasa chinezeasca cu carapace moale face parte din ordinul Testudines si familia Trionychidae. Este o specie pe cale de disparitie. In tarile asiatice au fost omorate milioane de exemplare deoarece carnea acestei broaste este considerata o delicatesa – contine proteine, grasimi, vitamina A si B1. De asemenea la distrugerea acestei specii contribuie si restrangerea habitatelor naturale cat si poluarea mediului.

Interacțiuni cu ecosistemul local și impactul uman

Pelodiscus sinensis joacă un rol important în echilibrul ecosistemelor acvatice, consumând o varietate de pradă care ar putea altfel să perturbe echilibrul biologic al habitatului său. Totuși, expansiunea urbană și industrializarea au restrâns semnificativ habitatele naturale, iar poluarea a degradat multe din apele în care aceasta trăiește.

Video – Testoasa chinezeasca cu carapace moale (Pelodiscus sinensis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version