Home Animale Țestoasa cu cap mare (Caretta caretta), o specie din regiunile tropicale

Țestoasa cu cap mare (Caretta caretta), o specie din regiunile tropicale

0
Țestoasa cu cap mare (Caretta caretta), o specie din regiunile tropicale

Testoasa cu cap mare este o specie din regiunile tropicale, temperate si subtropicale ale oceanelor Atlantic, Indian si Pacific. Un numar restrans de exemplare apar in Marea Mediterana, in Marea Barents, Marea Japoniei, Golful Manciuria. S-au identificat exemplare si pe coasta de sud-vest a Marii Negre, mai ales in apropiere de litoralul Bulgariei.

Numele sau vine de la capul mare si maxilarele puternice care depasesc cu mult pe cele de la alte specii de testoase. Are corpul lung de 0,7-1 m si poate cantari aproximativ 110 kg. Carapacea ei este aplatizata si lata, formata din patru perechi de proeminente si are un colorit brun-roscat. Masculul se diferentiaza de femela prin coada de lungime mai mare si plastronul mai scurt.

Are obiceiul sa inoate in largul marii aproape de suprafata apei. Cand este in apropirea tarmului inoata pe fundul apei, sta ascunsa si iese la suprafata doar pentru a respira. Hrana sa este formata din animale acvatice cu carapace, homari si crabi pe care ii sfarama cu usurinta in maxilarele ei puternice.

Caretta caretta
Caretta caretta

De asemenea, consuma pesti, cefalopode, alge marine, arici de mare si meduze, dar in cantitate mai mica, aceasta hrana nefiind foarte mult preferata de ea. Are un mod de viata pelagic, habitatul ei este predominant acvatic, doar dupa perioada de imperechere care are loc in apa vine la tarm pentru a-si depune ouale.

Reproducerea este ovipara, numarul de oua variza intre 100-120 si incubarea lor dureaza 49-80 de zile. Femela isi ingroapa ouale in nisip, de regula pe timp de noapte, pentru a le ascunde de pradatori.

Testoasa cu cap mare are denumirea stiintifica de Caretta caretta, este o specie in pericol de disparitie, ocrotita prin lege, face parte din ordinul Testudines, familia Cheloniidae. Numarul de exemplare este destul de mic si in scadere deoarece aceasta testoasa a fost multi ani vanata de localnici pentru carnea ei foarte gustoasa si grasimea folosita la realizarea unor produse cosmetice. De asemenea, si ouale ei erau folosite ca hrana, iar carapacea la fabricarea unor lucruri si ornamente.

Video – Testoasa cu cap mare (Caretta caretta):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version