Testoasa cu gatul rasucit traieste in nordul Americii de Sud, in Peru, Guyana, Brazilia, Columbia. Numele sau vine de la obiceiul de a se retrage in carapace in caz de pericol, rasucindu-si gatul pe o parte. De asemenea este cunoscuta si cu numele de testoasa cu cap plat deoarece are testul foarte turtit ceea ce ii dAre carapacea foarte mult aplatizata, de culoare neagra, portocalie-rosiatica, galbena sau castanie, cu doua striatii de-a lungul ei si mai multe pete maroniia posibilitatea sa se ascunda pe sub pietre cu usurinta. Denumirea sa stiintifica este de Platemys platycephala.
Plastronul are chenarul galben sau portocaliu. Membrele anterioare si posterioare nu sunt foarte groase, au degetele bine dezvoltate, inzestrate cu membrane, cu gheare scurte si contondente.
Capul este de culoare cafenie cu partea de deasupra galbena, iar gatul este indoit sub scut, nu poate fi retractat. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 14-17 cm.
Testoasa cu gatul rasucit nu este o inotatoare foarte buna, de aceea habitatul ei este semiacvatic, isi petrece timpul in baltoace sau pe sol in locurile impadurite. Este o specie carnivora care prefera sa manance viermi, insecte acvatice, melci, mormoloci, mici crustacee pe care le prinde cu falcile sale foarte puternice care ii permit o muscatura ca de cleste. In conditii de captivitate poate fi hranita cu viermi tubifex, crustacee, carne de vita, ficat, pui de soareci.
Reproducerea este ovipara, femela depune un singur ou la suprafata solului sub frunzele moarte sau intr-o fisura de piatra. Perioada de incubatie este de 110-115 zile, iar temperatura de 28-30ºC.
Speranta de viata la testoasa cu gatul rasucit este de aproximativ 30 de ani in conditii de captivitate. In mediul sau natural traieste mai putin. O alta specie endemica din America de Sud este Platemys platycephala melanonota care este distribuita mai ales in Ecuador si Peru, in sudul Braziliei.
Ambele specii fac parte din ordinul Testudines, familia Chelidae si nu sunt pe cale de disparitie.
Video – Testoasa cu gatul rasucit (Platemys platycephala):