Una dintre cele mai frumoase si in acelasi timp importante sarbatori din lumea crestinatatii este Craciunul, sarbatorit in fiecare an, de obicei, pe data de 25 decembrie. Craciunul este o sarbatoare deosebita, este o sarbatoare a sufletului si ar trebui sa umple inimile tuturor de bucurie si fericire. Fiecare popor are o cultura proprie, fapt pentru care pe intreg globul Craciunul este sarbatorit in moduri diferite. Pe parcursul acestui articol veti afla unele dintre cele mai interesante traditii de Craciun din intreaga lume.
Intreaga lume crestina sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos, care are o denumire diferita in fiecare tara. Insa Craciunul este sarbatorit si in tari non-crestine, deoarece exista situatii in care majoritatea locuitorilor tarii respective sunt crestini, iar influentele acestora asupra celor care nu sarbatoresc Craciunul sunt evidente. Daca cei mici asteapta cu nerabdare Craciunul pentru ca stiu ca Mos Craciun le va lasa sub bradul frumos impodobit cadoul la care au visat tot timpul anului, cei mai mari sunt interesati de traditiile si obiceiurile specifice acestei sarbatori minunate.
Dupa cum stiti foarte bine, tara noastra este una dintre tarile care conserva foarte bine traditiile si obiceiurile care caracterizeaza sarbatorile de iarna. Iar obiceiurile de Craciun sunt deosebite in adevaratul sens al cuvantului. Fiecare regiune a tarii are obiceiurile sale. Colindele cantate de cei mici care vestesc nasterea lui Iisus ii inveselesc pe cei care asteapta cu emotie si nerabdare dimineata sfanta a Craciunului, iar cei mici sunt fericiti daca primesc dulciuri si fructe.
Craciunul este o sarbatoare a familiei, asa ca in cele mai multe cazuri familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul impreuna, infruptandu-se din bucate alese, diferite de la o cultura la alta.
Australienii sarbatoresc Craciunul intr-un mod inedit, de cele mai multe ori prin activitati in aer liber, avand in vedere si clima care caracterizeaza Australia. Acestia iubesc sa se intalneasca noptile si sa cante colinde specifice, acest obicei avand numele de “Colinde la lumina lumanarii”. Chiar daca in Australia Craciunul este sarbatorit in plin sezon estival, aerul pur de sarbatoare este acelasi; si australienii impodobesc pomi de Craciun, o traditie intalnita la toate popoarele crestine care sarbatoresc Craciunul. Colindele specifice Australiei pastreaza ritmurile cunoscute, insa versurile legate de zapada si alte activitati “de iarna” sunt adaptate climei calduroase. Australienii servesc peste si fructe de mare la masa de Craciun pe care o servesc, de obicei, in familie.
Armenii sarbatoresc Craciunul pe rit vechi, pe data de 6 ianuarie, iar traditiile acestui popor sunt in mare parte legate de latura religioasa. Dintre mancarurile traditionale, armenii servesc la masa de Craciun o budinca specifica, dar si foarte multe fructe uscate.
In Belgia, traditia spune ca familiile sa se reuneasca in seara de Ajun pentru a servi o cina deosebita. Dintre delicatesele servite, fructele de mare si curcanul umplut sunt pe primul loc. In dimineata de Craciun, cei care au fost cuminti vor gasi fie sub brad, fie in sosetutele special agatate, cadourile dorite. Tot in dimineata de Craciun, belgienii servesc un mic-dejun traditional.
Canada este o regiune foarte intinsa, in care traditiile si obiceiurile diferitelor popoare se intalnesc si se amesteca. In unele regiuni se practica un obicei straniu, numit “Mummering”. Oamenii se imbraca in costume ciudate si bat din usa; acestia rostesc anumite colinde, iar cei care le primesc colinda ii vor servi cu o prajitura traditionala. Un alt obicei specific anumitor regiuni din Canada poarta numele de “Sinck Tuck”. Acesta este mai mult un festival unde oamenii se intalnesc, danseaza si fac schimb de cadouri.
Toti copiii din Canada il asteapta nerabdatori pe Mos Craciun. Foarte multe familii canadiene petrec Craciunul ca un fel de “concurs de gatit”, prepararea bucatelor fiind o adevarata provocare.
Finlandezii considera ca Mos Craciun traieste in partea de nord a tarii lor; tocmai de aceea sarbatoarea Craciunului s-a transformat intr-o adevarata explozie turistica, avand in vedere faptul ca un imens parc numit “Christmas Land” a fost construit si sta la dispozitia vizitatorilor din lumea intreaga care vin sa vada unde traieste si cum realizeaza Mos Craciun toate darurile. Ajunul Craciunului este o zi importanta si pentru finlandezi; acestia petrec in familie si mananca budinca de orez, o mancare traditionala.
Chiar daca in China doar 1% din populatie este crestina, in marile orase aceasta sarbatoare este organizata cu mare fast. Brazi de Craciun imensi si lumini colorate inveselesc orasele, iar decoratiunile de sezon impanzesc magazinele. Daca noi ne impodobim brazii cu cele mai frumoase decoratiuni, obiceiul chinezilor este sa impodobeasca un brad, de cele mai multe ori artificial, cu ce au la indemana, ghirlande si flori din hartie, instalatii colorate sau lumanari. Mos Craciun este numit “Shen Dan Lao Ren”. Ironia consta in faptul ca majoritatea ornamentelor pe care noi le folosim sunt confectionate pe teritoriul Chinei.
Traditiile de Craciun ale germanilor pun pe primul loc importanta pomilor de Craciun, avand in vedere si faptul ca istoria impodobirii bradului de Craciun isi are originile in Germania Evului Mediu. O veche traditie a germanilor presupune schimbul de cadouri intre prieteni in Ajunul Craciunului.
Conform traditiilor italienilor, fiecare casa in care se sarbatoreste Craciunul ar trebui sa aiba amenajate mici cosulete, pentru a simboliza nasterea lui Iisus Hristos. Aceasta traditie a devenit populara inca de la inceputul secolului al XVI-lea. Un alt obicei specific Italiei presupune ca, in seara de ajun, copiii sa mearga la colindat imbracati in straie de pastori. Nimeni nu mananca nimic pana la miezul noptii, iar atunci se serveste prajitura specifica, “panettone”.
In Anglia, copiii isi primesc darurile exact in ziua de Craciun, adica pe 25 decembrie. Englezii pun foarte mare accent pe aceasta sarbatoare, fiind o sarbatoare a familiei, un moment deosebit in care familia se reuneste pentru a servi masa traditionala care curpinde si curcanul umplut cu castane.
Daca locuitorii Finlandei afirma ca Mos Craciun locuieste in tara lor, americanii sunt de parere ca Mos Craciun a luat nastere pe teritoriul Statelor Unite, mai precis in anul 1860. Traditiile de Craciun difera in functie de regiune si pe teritoriul american.
In Cehia, femeile nemaritate urmeaza o veche traditie conform careia vor afla daca se vor marita in anul care urmeaza. Acestea trebuie sa stea in afara casei cu spatele la usa si sa isi arunce peste umar unul dintre pantofi. Daca pantoful cade cu talpa inspre usa, atunci femeia se va marita curand, in caz contrar, va trebui sa mai astepte.
In Norvegia, traditiile din seara de Ajun sunt asemanatoare celor de Halloween. Maturile sunt ascunse pentru ca se presupune ca spiritele rele ar calatori in jurul lumii cu ajutorul lor.
Indiferent de zona in care se sarbatoreste Craciunul sau de traditii, spiritul de sarbatoare este acelasi, iar bucuria sarbatorilor de iarna vine intotdeauna din suflet.
M-a ajutat enorm!