Home Animale Tritonul de munte (Triturus alpestris), masculul are cel mai frumos colorit

Tritonul de munte (Triturus alpestris), masculul are cel mai frumos colorit

0

Tritonii sunt specii destul de rare care se aseamana cu animalele din care se trag amfibienii, au corpul ingust, coada destul de lunga si coloritul foarte frumos mai ales la exemplarele adulte masculine.

In diferite regiuni umbroase si umede ale Europei, in Grecia, Italia, Spania, in partea estica a Muntilor Carpati (de la poale pana la varful acestora), la altitudini cuprinse intre 400-2000 m traieste tritonul de munte care are denumirea stiintifica de Triturus alpestris si se remarca prin coloritul foarte frumos al masculului in nuante albastre si gri-inchis-maronii pe partea dorsala si portocaliu-aprins pe partea ventrala – in special pe pe burta, gat, obraji si zona inferioara a cozii.

Partile laterale si membrele par pictate cu pete de forme neregulate de un albastru-inchis. In perioada de reproducere – in lunile de primavara – masculul are pe spate o creasta scurta in alb si negru, coaca umflata, iar pe burta numeroase pete mai inchise si mai deschise. Femela are in general un colorit mai sters, mai modest si nu prezinta creasta pe mijlocul spatelui.

Exemplarele adulte au lungimea de 6-12 cm, iar coada este destul de lunga si aplatizata pe partile laterale. Membrele anterioare si cele posterioare sunt inguste si lungi, au toate cam aceeasi marime, se termina cu degete subtiri si gheare ascutite. Capul este mare, botul usor rotunjit, ochii sunt bulbucati, au irisul de culoare inchisa.

In perioada de imperechere masculul impresioneaza femela prin colorit, isi misca coada prin fata ei si ii trimite mirosul unui feromon spre a-si arata disponibilitatea. Femela depune ouale sub forma unor grupuri mici de pana la 5 bucati pe plantele acvatice din apele lente, a iazurilor, baltilor permanente si lacurilor.

Triturus alpestris

Numarul total de oua depus de o singura femela poate ajunge si la 100, iar aspectul lor este rotund, mic, cu diametrul de 1,3 mm. Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 20 de zile ouale eclozeaza si apar larvele care masoara fiecare cca. 0,57 cm.

In cateva saptamani larvele se dezvolta in apa si ajung la stadiul final sa aiba lungimea de 2-2,4 cm – acesta este momentul cand ies din iaz si au forma unor tritoni mai mici. In unele cazuri larvele raman in apa timp de mai multi ani, sau chiat traiesc permanent in apa si in stadiul de adult asa cum se intampla cu cei care sunt in Balcani.

Tritonul de padure ierneaza in sol, pe sub pietre, busteni de copaci culcati la pamant, etc. Hrana lui consta din insecte, viermi, muste, tantari, larve de insecte, rame, larve de gandaci, paianjeni, moluste, Daphnia si melci.

Tritonul de munte face parte din ordinul Caudata, familia Salamandridae si nu este o specie in pericol de disparitie, din contra este cel mai comun triton cu coada care apare in regiunea Balcanilor.

Video – Tritonul de munte (Triturus alpestris):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version