Home Cultură generală Personalități Tsangyang Gyatso – viaţa controversată a celui de-al VI-lea Dalai Lama

Tsangyang Gyatso – viaţa controversată a celui de-al VI-lea Dalai Lama

0
Dalai Lama, foto: treasuryoflives.org

În timpul scurtei sale vieţi, cel de-al VI-lea Dalai Lama a reuşit să scandalizeze toţi credincioşii în momentul în care a renunţat la jurămintele sale monahale şi a adoptat un stil de viaţă viu colorat. El a fost cel care a creat unele dintre cele mai preţuite piese de dragoste şi poezii pe care le are Tibetul.

Tsangyang Gyatso s-a născut în martie 1683 în Mon Tawang, acum Arunachal Pradesh din India. El făcea parte din grupul etnic Monpa, care era de fapt mult mai strâns legat de bhutani decât de tibetani. Iar pentru a face situaţia şi mai complicată, oamenii din Monpa făceau parte din şcoala Nyingma a budismului tibetan, spre deosebire de ceilalţi Dalai Lama, care până atunci fuseseră budişti Gelugpa.

Tsangyang Gyatso
Tsangyang Gyatso sursa: http://en.kangbatv.com/wh/ls/201607/t20160711_2856344.html

În 1682 al V-lea Dalai Lama murea. Regentul său, Sangye Gyatso (şi cel mai probabil şi fiul său) a ascuns moartea şi a condus ţara în numele lui pentru aproape 15 ani. Regentul dorea să consolideze puterea Tibetului în faţa ameninţărilor venite din partea ţărilor vecine, China şi Mongolia. Liderul mongol Lhazang Han şi aliatul său, împăratul Kangxi din dinastia Qing a Chinei, îşi doreau să poată controla Tibetul.

Era un moment foarte dificil pentru ca Tibetul să fie fără conducător. Din acest motiv Sangye Gyatso a continuat să conducă ca şi cum Dalai Lama era încă în viaţă. În acelaşi timp, el trimite călugări în misiuni secrete în întreaga lume budistă pentru a-l descoperi pe cel care era următoarea reîncarnare a iubitului său profesor.

În 1688, călugării au găsit un băiat de 5 ani în Mon Tawang despre care credeau că este reîncarnarea lui Dalai Lama. Aceştia l-au luat pe tânărul Tsangyang şi pe familia acestuia şi i-au dus la Tsona, un oraş muntos din nordul Indiei; băiatul avea să înceapă studiile în gândirea şi guvernarea Gelugpa.

Pe când Tsangyang avea doar 14 ani, adevărul despre moartea celui de-al V-lea Dalai Lama a ieşit la iveală. Din acest motiv, regentul a recunoscut că profesorul său murise cu aproape 15 ani în urmă, dar că cel de-al şaselea Dalai Lama fusese descoperit. Tsangyang Gyatso a fost nevoit să se mute în palatul Potala din capitală, unde a preluat şi a depus jurămintele de novice în prezenţa celui de-al cincilea Panchen Lama, Lobzang Yeshe.

Chiar dacă fusese înscăunat ca Dalai Lama, Tsangyang Gyatso a refuzat să trăiască ca un călugăr. El a preferat să se îmbrace cu haine obişnuite, mai degrabă decât cu hainele călugăreşti, obişnuia să bea vin şi prefera să meargă pe jos decât să folosească palachinul oficial. De asemenea a cântat şi a scris poezii, multe despre femeile frumoase din oraş şi din bordelurile din Lhasa, pe care obişnuia să le frecventeze. Când ieşea în oraş folosea numele Norsang Wangpo.

În 1705 Lhazang Han al Mongoliei l-a omorât pe Sangye Gyatso; mongolii au preluat controlul capitalei Lhasa. Îngrozit de invazia mongolă şi de moartea lui Sangye, Tsangyang Gyatso a refuzat hirotonisirea completă ca şi călugăr. Spre şocul clericilor budişti tibetani, acesta a renunţat şi la jurămintele de novice. Clericii au încercat din răsputeri să-l convingă să-şi reconsidere alegerea, dar acesta a refuzat. El avea să-şi petreacă restul scurtei sale vieţi ca un laic.

Acest anunţ avea să creeze panică în ierarhia religioasă tibetană. În acel moment, Lhazang Han a profitat de situaţia creată şi pe 28 iunie 1706, a prezentat un alt candidat ca fiind al VI-lea Dalai Lama. Lhazang l-a arestat şi l-a închis pe Tsangyang Gyatso. În faţa acestor desfăşurări de situaţie, poporul tibetan a refuzat să-l recunoască pe noul pretendent. Faptul i-a determinat pe mongoli şi pe chinezi să-l trimită pe Tsangyang la închisoare în Beijing.

În timp ce era scos din oraş, Tsangyang avea să scrie un poem ce prezicea următoarea sa reîncarnare: „Pasăre albă! Împrumută-mi aripile tale. Nu voi zbura departe. De la Lithang am să mă întorc..”

Pe 15 noiembrie 1706, la doar 23 de ani, tânărul Dalai Lama avea să dispară, cel mai probabil ucis de cei care îl capturaseră. Trupul său nu a fost niciodată recuperat, motiv pentru care acesta nu are un mormânt la palatul Potala din Lhasa.

Al VII-lea Dalai Lama, numit Kelsang Gyatso, s-a născut în Lithang în 1708. La acea vreme mongolii lui Lhazong Han se aflau încă la controlul capitalei tibetane Lhasa. Ei aveau să rămână acolo până în anul 1717, când tibetanii au invitat un grup rival de mongoli numit Dzungar. Mongolii Dzungar aveau să îl omoare pe Lhazang Han dar aveau să fie alungaţi, la rândul lor, de către armata împăratului chinez Kangxi.

Kelsang Gyatso a urcat pe tron în 1720 la vârsta de doar 12 ani. Cel de-al VII-lea Dalai Lama a fost şi el un poet renumit, dar poezia sa era de natură spirituată, spre deosebire de cea a predecesorului său.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version