Home Animale Tuatara (Sphenodon punctatus), o reptilă ce trăiește in Noua Zeelandă

Tuatara (Sphenodon punctatus), o reptilă ce trăiește in Noua Zeelandă

0
Tuatara (Sphenodon punctatus), o reptilă ce trăiește in Noua Zeelandă

Tuatara este o reptila care traieste doar in Noua Zeelanda, pe teritoriul unui grup de insulele mici din largul coastei. Se pare ca este o specie care apartine unui grup de reptile preistorice, care a trait cu 200 milioane de ani in urma. Comparativ cu acele reptile aceasta s-a schimbat foarte putin fata de serpii si soparlele care au ajuns la schimbari mult mai mari.

O particularitate interesanta a speciei este al treilea ,,ochi” (parietal) care este pozitionat intre cei doi ochi normali, in partea de sus a capului si a carui functie nu este suficient de clar stabilita. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca reptila nu poate vedea cu acest ochi, el este doar foarte sensibil la caldura si lumina deci o ajuta in reglarea temperaturii corpului, la alegerea zonelor insorite sau umbrite.

La tuatara femela este intotdeauna mai mica decat masculul, cantareste cam jumatate din greutatea acestuia. Masculul are lungimea totala de 50-65 cm si greutatea de 1 kg. Are capacitatea de a inota destul de bine, iar hrana sa este alcatuita din tot felul de insecte, rame, paianjeni, melci, greieri. Consuma si oua sau pui de pasari, mici soparle si alte nevertebrate.

In oarecare masura seamana cu o iguana deoarece are pielea solzoasa si o creasta spinoasa pe partea dorsala. Coada este lunga, capul mare si membrele anterioare si posterioare bine dezvoltate. Totusi nu este o soparla deoarece nu are timpane, ureche mijlocie si organe sexuale externe masculine.

Soparlele au o singura deschizatura in partea posterioara a craniului, la tuatara insa apar doua deschizaturi. Are capacitatea de a tolera foarte usor frigul, ea ramanand activa si la temperaturi de 6-10ºC spre deosebire de alte soparle care au alte caracteristici biologice.

Este un animal nocturn dar a fost observata si in timpul zilei stand la soare pe pietre pentru a se incalzi. Are capacitatea de a respira rar, in timpul odihnei poate respira o data la o ora si totusi sa ramana in viata. Acest lucru arata ca are un metabolism lent, scazut, ceea ce o diferentiaza de celelalte reptile.

Tuatara
Tuatara

In lunile de iarna hiberneaza, isi sapa vizuini captusite cu iarba, muschi si frunze in care sta ascunsa, iar in perioada de reproducere isi depune ouale. La aceasta specie femela ajunge foarte tarziu la maturitatea sexuala, se imperecheaza abia dupa varsta de 20 de ani si depune un singur ou. Reproducerea este ovipara, oul se dezvolta foarte lent in 12 luni in organismul femelei, apoi el este depus in vizuina unde mai dureaza inca 12 luni pana ce eclozeaza.

In momentul cand simt pericolul sau ceva ii deranjeaza, aceste reptile scot sunete ragusite caracteristice.

Tuatara este o reptila foarte longeviva, traieste pana la 100 de ani. Expertii au ajuns la concluzia ca masculii depasesc si aceasta varsta.

Tuatara face parte din ordinul Rhynchocephalia, familia Sphenodontidae, are denumirea stiintifica de Sphenodon punctatus. Este o specie care supravietuieste astazi doar pe cateva insule, unde este protejata de atacul unor mamifere recent introduse.

Multe exemplare sunt tinute in captivitate in cateva gradini zoologice. Pe Insula North Brother s-a descoperit inca o specie asemanatoare, dar distincta, numita Sphenodon guntheri.

Video – Tuatara (Sphenodon punctatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version