Home Călătorii Obiective turistice din România Turnul Alb din Brașov – un bastion al istoriei

Turnul Alb din Brașov – un bastion al istoriei

0
Turnul Alb Brasov

Turnul Alb este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Braşov, care continuă să impresioneze prin dimensiunile lui masive şi prin stilul arhitectural. Se află pe Dealul Strajă (sau Dealul Romurilor).

Turnul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, fiind menţionat documentar atât în anul 1460, cât şi în anul 1494. A fost unul dintre punctele de apărare din Braşov, fiind îngrijit, la început, de breasla arămarilor şi cea a cositorarilor. Din anul 1678, cositorarii au renunţat la bastion, după ce şi-au răscumpărat obligaţia de apărare.

Turnul alb

De-a lungul timpului, Turnul Alb a avut nevoie de câteva lucrări de reparaţie, timpul fiind nemilos cu el. Mai mult, acesta a fost grav afectat în urma incendiului din anul 1689, care a distrus mare parte din cetatea de atunci a Brașovului. Cu toate acestea, autorităţile au reuşit să-l repare în 1723.

Câteva lucrări de restaurare au avut loc şi în anul 1920, respectiv în anul 1795, însă acestea nu au fost de mare anvergură, ci au fost făcute doar pentru a retuşa câteva aspecte. În anul 2002 a fost iluminat, iar astăzi este unul dintre punctele-cheie ale drumului care conduce spre Poiana Braşov.

Numele Turnului Alb provine de la culoarea pe care o are, deoarece a fost văruit încă de la început. A fost construit pe cinci nivele şi, la momentul respectiv, reprezenta cel mai înalt turn de apărare din cetate.

Fiind la o distanţă de aproape 60 de metri de zidul cetăţii, un pod mobil făcea legătura între aceste două puncte, precum şi între Turnul Alb şi Bastionul Graft. Acest pod era folosit şi pentru aprovizionare, dar şi pentru a facilita accesul în galeriile din interior.

Turnul Alb cu pod

Turnul Alb are un plan semicircular, iar dimensiunile sale sunt impozante: înălţimea este cuprinsă între 18 şi 20 de metri, în funcţie de denivelările pământului, diametrul este de 19 metri, iar zidurile sunt groase de 4 metri.

Construcţia a fost ridicată, astfel încât să fie potrivită pentru eventualele lupte cu arme de foc, aşa că prezintă creneluri, metereze, balcoane cu console din piatră şi guri pentru smoală.

Aceste guri pentru smoală erau un plus în apărare, care era întărită şi de jgheaburile ce ieşeau din consolele balcoanelor şi de unde puteau fi aruncate pietre peste cei care atacau cetatea.

Astăzi, Turnul Alb face parte din Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov şi poate fi vizitat de oricine, în conformitate cu orarul stabilit de muzeu. Cei care ajung în turn pot vedea şi un coş de fum, păstrat într-o stare foarte bună. Acesta a fost ridicat deasupra unei vetre şi avea şi rolul de a-i încălzi pe cei care stăteau de pază.

Structura și designul Turnului Alb reflectă influențele arhitecturale ale epocii sale, iar zidurile groase și înălțimea sa au fost concepute nu doar pentru a oferi protecție, ci și pentru a impresiona și a domina peisajul urban. Fiecare detaliu al construcției are o poveste, de la ferestrele înguste până la crenelurile care încununează turnul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version