Turnul Chindiei din Târgovişte sau, mai simplu, Turnul Chindia reprezintă una dintre cele mai valoroase construcţii medievale de pe teritoriul românesc. Acesta face parte din ansamblul de clădiri şi fortificaţii medievale româneşti cunoscut sub numele de Curtea Domnească din Târgovişte.
Se ştie că oraşul Târgovişte a fost capitala Ţării Româneşti, oraşul domniei lui Mircea cel Bătrân, aşa cum însuşi domnitorul afirma, sugerând astfel că oraşul este fortificat, fiind reşedinţa voievodală. Se mai spune că unele dintre clădirile şi fortificaţiile Curţii Domneşti datează din timpul domniei lui Vlad Dracul sau din timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Turnul Chindiei datează din timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Ţepeş, fiind construit în jurul anului 1460.
Turnul Chindiei din Târgovişte reprezintă un monument de referinţă pentru acest mic oraş. Se presupune că acest turn era folosit ca donjon, fiind cel mai înalt punct din întreaga cetate, folosind, în acest fel, ca punct de observaţie.
Întregul complex al Curţii Domneşti reprezintă un important punct turistic românesc, fiind transformat, în anul 1967, în obiectiv al Muzeului Naţional Dâmboviţa, făcând parte din Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte. Pe lângă faptul că este un monument istoric deosebit, turnul oferă vizitatorilor o largă expoziţie de arme, documente şi alte obiecte care au aparţinut domnitorului Vlad Ţepeş.
Probabil vă întrebaţi de ce poartă acest turn numele de “chindia”. Ei bine, în ceea ce priveşte etimologia acestui nume au existat mai multe ipoteze. Una dintre acestea susţine că în jurul turnului se desfăşurau foarte des ospeţe care purtau denumirea de chindii, după numele unui dans popular.
O altă ipoteză se referă la faptul că acest cuvânt, “chindie”, face referire la momentul zilei cuprins între amiază şi apus şi, în această perioadă, soldaţii dădeau un semnal pentru închiderea tuturor porţilor de acces în oraş, oamenii nemaiavând voie să circule în oraş după apus.
Turnul Chindiei este situat în partea nord-vestică a Curţii Domneşti. Se spune că încă din prima domnie a lui Vlad Ţepeş au început construcţiile pentru acest falnic turn. Construcţia acestuia a rămas neterminată până când Vlad Ţepeş a revenit la domnie.
Arheologii străini aseamănă construcţia turnului cu cele din “creştinătatea civilizată”, deoarece Turnul Chindia este construit peste pridvorul bisericii construite de Mircea cel Bătrân. În prezent, există urme ale vechii construcţii, mai precis ale altarului şi naosului.
Se spune că, la început, turnul avea doar două etaje. Înălţimea acestuia este de 27 de metri, având formă de cilindru, diametrul acestuia fiind de 9 metri.
Arhitectura Turnului Chindiei se deosebeşte de cea a celorlalte clădiri care fac parte din ansamblul Curţii Domneşti. Turnul se remarcă prin forma sa cilindrică şi se impune prin înălţime, chiar dacă, după cum aţi citit anterior, la început avea doar două etaje.
Accesul către partea superioară a turnului se realiza prin intermediul unui pod mobil. Turnul Chindiei a fost restaurat începând cu anul 1847, din ordinul domnitorului Gheorghe Bibescu. Probabil fără acea reabilitare, turnul nu ar mai fi existat în prezent.
Turnul Chindiei este construit din cărămidă şi piatră. Accesul către etajele superioare (trei la număr) se face prin interior unde există o scară de lemn în formă de spirală. Lucrările din timpul domnitorului Gheorghe Bibescu şi cele din timpul domniei lui Barbu Ştirbei au fost influenţate de stilul neogotic, fapt care poate fi observat prin prezența arcului frânt.
Mai mult decât atât, turnul prezintă şi balcoane sprijinite pe piatră. La etajul inferior, se poate observa prezenţa unor goluri; se presupune că acestea ar fi servit ca locuri de tragere.
Se spune că, la început, rolul turnului a fost acela de a permite atenta supraveghere a întregului oraş şi a împrejurimilor. Tot din turn, la apus, se anunţa închiderea tuturor celor cinci porţi ale oraşului. Turnul Chindiei era locul cel mai sigur, fapt pentru care aici se găseşte şi tezaurul.
În zilele noastre, Turnul Chindiei este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice. Vizitarea acestuia te trimite într-un spaţiu de poveste, deoarece turnul găzduieşte o excepţională expoziţie de fotografii care reconstruiesc anumite episoade din istorie.
În acest fel, cei care aleg să viziteze acest minunat şi impunător monument istoric, vor afla mult mai multe lucruri despre personalitatea lui Vlad Ţepeş, pe care foarte mulţi au înţeles-o eronat.
Expoziţia de fotografii care îl aduce în prim-plan pe faimosul domnitor al Ţării Româneşti poartă numele de “Vlad Țepeș-Dracula. Legenda şi adevăr istoric”. Pe lângă turn, mai pot fi vizitate şi toate celelalte monumete care fac parte din vechea Curte Domnească de la Târgovişte.
Turiştii se pot delecta cu o ciocolată care poartă numele Turnului Chindiei, o delicioasă ciocolată cu rom şi cereale crocante, care pot fi achiziţionată doar de la magazinul muzeului.
Dacă nu ştiaţi, istoria lui Vlad Ţepeş este şi “cântată” de către formaţia Trooper, considerată cea mai bună formaţie de rock a momentului. Membrii acestei formaţii sunt târgovişteni şi au decis să îi aducă un tribut celui care a fost Vlad Țepeș, prin lansarea albumului “Vlad Țepeș-Poemele Valahiei”, o minunată operă rock.
Mai mult decât atât, cu ocazia “Zilelor Oraşului Târgoviște 2011”, formaţia Trooper a susţinut un extraordinar concert în Parcul Chindia.
De-a lungul timpului, Turnul Chindia a fost restaurat și conservat, pentru a-i păstra aspectul autentic și pentru a asigura integritatea structurală. Eforturile de conservare subliniază importanța acestui monument în patrimoniul cultural național.
Legenda locală spune că în acest turn ar fi fost închis și fiul lui Vlad Țepeș, acuzat de trădare. Poveștile și miturile care învăluie locul adaugă un strat de mister și atractivitate pentru vizitatori, care vin să descopere nu doar istoria, dar și legendele.