O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit un indiciu cu privire la urmarile Big Bang-ului. Acestia sustin ca imediat dupa Big Bang, o ceata densa pe baza de hidrogen, care a fost vazuta in intreg universul, a ars complet in unele regiuni izolate, cu densitate scazuta, din univers. Cateva sute de milioane de ani mai tarziu, a avut loc reionizarea in regiunile dense si aglomerate ale universului. Anterior, astronomii au afirmat ca imediat dupa Big Bang, in univers s-a stabilit o “ceata” densa de hidrogen. In acest timp, o mare parte din lumina produsa de primele stele putea calatori doar pe distante scurte inainte de a fi absorbita de aceasta ceata. Astronomii au numit aceasta perioada “epoca intunecata” a universului, dar se stiu foarte putine lucruri despre ce s-a intamplat in timpul ei.
Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca ceata de hidrogen a ars, mai intai in regiunile izolate si cu densitate scazuta din univers. Acestia au descoperit, de asemenea, ca galaxiile din regiunile aglomerate ale universului erau cel mai probabil invaluite in buzunare foarte dense de ceata de hidrogen. Prin urmare, asemenea regiuni dense ar fi necesitat un numar mai mare de surse de lumina si mai mult timp pentru a arde ceata, in comparatie cu regiunile cu o ceata relativ usoara. Oamenii de stiinta au descoperit acest lucru cand au studiat mai multe reionizari care au avut loc in jurul a trei galaxii, printre care si Calea Lactee. Acestia au folosit galaxiile din apropiere pentru a intelege ceva ce s-a intamplat cu mult timp in urma, cam in acelasi fel in care sunt utilizate fosilele pentru intelegerea istoriei Pamantului.
Oamenii de stiinta au putut vedea regiuni din jurul galaxiilor unde reionizarea tocmai se incheiase, si au folosit aceste informatii pentru a intelege intrebarile importante legate de epoca intunecata: cum erau primele stele?; cum s-au format primele galaxii?; existau multe gauri negre supermasive?. Intelegerea modului in care reionizarea s-a deplasat prin univers este o mare provocare, insa are o importanta uriasa in astronomie. Tehnicile lor ofera o noua modalitate de a aborda aceasta problema. Oamenii de stiinta sustin ca studiile ulterioare ii vor ajuta sa inteleaga mai multe despre urmarile Big Bang-ului, mai precis despre epoca intunecata si evolutia universului.