Home Animale Vezi cele mai interesante specii de șobolani-negustori din genul Neotoma

Vezi cele mai interesante specii de șobolani-negustori din genul Neotoma

0
Vezi cele mai interesante specii de șobolani-negustori din genul Neotoma

Genul Neotoma cuprinde 22 de specii de șobolani ,,negustori” care trăiesc în diferite habitate din America de Nord, Canada de Nord, Guatemala, Nicaragua de Sud, Dakota de Sud, Missouri, Alabama. Majoritatea speciilor preferă regiunile deschise, de câmpie, secetoase, deșertice. Unele specii pot fi observate și în habitate mai umede, în junglele din Munții Stâncoși, la limita pădurilor de conifere.

Specia Neotoma macrotis, Foto: natureofaman.blogspot.ro
Specia Neotoma macrotis, Foto: natureofaman.blogspot.ro

Șobolanii ,,negustori” își fac culcușul din rămurele subțiri uscate de arbori și lăstari, chiar și bucăți de cactuși, iar uneori pun diverse lucruri neobișnuite pe care le găsesc în cale. Astfel de culcușuri sunt plasate pe sol și pot fi foarte mari, cu diametrul de aproximativ 2 m. Există și specii care iși fac culcușul în copaci, este vorba despre șobolanii care trăiesc în regiunile cu arbori de mangrove.

Majoritatea speciilor sunt de culoare brun-roșcată pe spate, au blana moale și corpul îndesat. Au lungimea corpului de 15-23 cm (măsurată cu trunchi și cap), greutatea de 200-430 g și lungimea cozii de 7,5-24 cm. Unele specii au perii ce acoperă coada foarte rari, încât sunt confundați cu șobolanii-de-casă. În realitate, ei fac parte din grupul șobolanilor cu coadă-rotundă, tot din genul Neotoma.

Reproducerea la șobolanii ,,negustori” are loc pe tot parcursul anului, doar la speciile care trăiesc în zonele nordice are loc în lunile de primăvară. Femela face 1-4 pui, după o perioadă de gestație de 37 de zile. Aceste specii de șobolani pot trăi 3-4 ani și sunt crescute și ca animale de companie. Sunt preferați de crescătorii de rozătoare deoarece nu sunt animale murdare și pretențioase.

Neotoma macrotis, Foto: natureofaman.blogspot.ro

Una din aceste specii este Neotoma macrotis din California, Sierra Nevada, Santa Lucia Range. Are urechile mari, coada lungă, blana gri-maronie, iar ochii mari ca două mărgele negre.

Neotoma fuscipes

Specia Neotoma fuscipes trăiește în California și are blana moale, brun-rocată, ochii mari și negri, membrele anterioare și posterioare scurte, dar bine dezvoltate.

Neotoma magister

Specia Neotoma magister trăiește în America de Nord, în regiunile montane, în crevasele de stânci, pe pante abrupte, în general în pădurile de foioase. Are lungimea corpului de 31-45 cm (măsurată cap, trunchi și coadă). Masculul este mai mare decât femela, poate avea greutatea de 357 g. Acestă specie se remarcă prin vibrizele dese și lungi. Are câte 50 de fire de mustăți pe fiecare parte, lungi de 5 cm fiecare.

Neotoma mexicana, Foto: infohost.nmt.edu

Șobolanul mexican este o specie din Colorado, Utah, New Mexico, Arizona, Texas. Are denumirea științifică Neotoma Mexicana și preferă regiunile montane, deși unele exemplare coboară și la altitudini mai mici. Are lungimea totală a corpului cu tot cu coadă de 30 cm, iar greutatea de cel mult 185 g. Se hrănește cu ciuperci, ghinde, fructe de pădure, cu o mare varietate de materii vegetale.

Neotoma floridana smalli, Foto: eolspecies.lifedesks.org

Specia Neotoma floridana smalli se cațără cu ușurință în copaci și trăiește în Florida. Iși face culcușul din crengi de copaci și se hrănește cu fructe de pădure, muguri, ciuperci și frunze. Are lungimea corpului de 36,8 cm și greutatea de cel mult 207 g. Femela este întodeauna mai mica decât masculul.

Neotoma lepida

Specia Neotoma lepida este răspândită în regiunile deșertice ale Americii de Nord. Trăiește mai ales în sud-estul Oregonului, sudul Nevadei, în Baja California, la vest de Utah și Idaho de Sud-Vest. Are lungimea corpului de 28-39 cm, iar greutatea de 12,2-35 cm. Coloritul blănii este gri-închis spre brun-maroniu ca scorțișoara. Hrana acestui mamifer este alcătuită din frunze verzi, fructe, semințe. Este vânat de păsările de pradă (șoimi, bufnițe), de coioți, mamifere carnivore și reptile (șerpi).

Neotoma albigula, Foto: imagict.com

Alte specii de șobolani din genul Neotoma sunt: Neotoma albigula varia, Neotoma devia din Arizona, Neotoma bryanti, Neotoma goldmani, Neotoma phenax, Neotoma cinerea, Neotoma nelson, Neotoma anthonyi, etc.

Video – Specii de șobolani-negustori din genul Neotoma – specia Neotoma macrotis rupe trandafiri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version