Home Animale Viespi-giuvaier, au un mod viclean de a prinde insecte

Viespi-giuvaier, au un mod viclean de a prinde insecte

0
Viespi-giuvaier, au un mod viclean de a prinde insecte

Familia Chrysididae cuprinde o varietate de 3000 de specii de viespi-giuvaier care prin coloritul variat, stralucitor, sunt asemanatoare pietrelor pretioase. Acestea sunt raspandite in toate lumea, in areale diferite si sunt cunoscute si sub alt nume – respectiv viespi-cuc, deoarece au un mod interesant de a-si depune ouale si de dezvoltare a larvelor asemanatoare albinelor-cuc.

Sunt viu colorate, in majoritatea cazurilor au nuante metalizate de albastru, rosu sau verde, dar si combinatii ale acestor nuante.

Privite in ansamblu par sa aiba corpul foarte greoi, stralucitor ca o bijuterie, acoperit ca de o placa tare cu multe perforatii cu rol de protectie impotriva intepaturilor de viespi si albine, iar forma concava a abdomenului in partea inferioara le ofera posibilitatea sa se stranga in momentul in care sunt atacate.

In perioada de reproducere femela obisnuieste sa depuna un ou in stupul unei viespi sau albine si de asemenea sa se hranesca cu larva-gazda si cu hrana acumulata de aceasta – cu lichide si nectar. La scurt timp oul eclozeaza si apare larva de viespe care isi continua dezvoltarea trecand prin toate stadiile pana la forma finala de adult. Larva de viespi-giuvaier are corpul robust, neted, in partea de mijloc mult ingrosat.

Stilbum cyanurum, Foto: naturamediterraneo.com
Stilbum cyanurum, Foto: naturamediterraneo.com

Aceasta viespe are un mod viclean de a prinde insectele, in momentul cand observa victima se napusteste brusc asupra ei pentru a o speria cand nu se asteapta, apoi introduce otrava si o paralizeaza. Totusi are grija sa nu o omoare ci doar sa o paralizeze deoarece are nevoie de ea in viata. Ea isi inteapa victima in zona gatului, o introduce intr-o celula gata pregatita, depune si oul in locul intepat al gazdei si inchide intrarea in celula.

Larva iese din oul eclozat dupa 3 zile si se hraneste cu insecta paralizata. Otrava este atat de toxica pentru insecta victima, incat ea este puternic amortita, practic este mancata de vie fara sa simta nimic. In cele din urma puterile ii slabesc si moare. Exista si larve de viespi-giuvaier care se hranesc cu miere.

Una dintre numeroasele specii de viespi-giuvaier este Stilbum Splendidum, care zboara in Australia de Nord si obisnuieste sa paraziteze pe langa viespi solitare care traiesc in stup de noroi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version