Vulpea de mare ondulată trăiește pe fundul Mării Mediterane, în estul Oceanului Atlantic, la sud de Insulele Britanice, în largul insulelor Canare, Golful Biscaya. Preferă să stea în adâncurile mării și oceanului, pe mâl sau nisip, la adâncimi de 200 m, dar mereu mai aproape de țârmuri și nu în zone de mare profunzime.
Caracteristicile fizice ale vulpii de mare ondulate
Datorită coloritului foarte complicat în nuanțe de culori variate este camuflată perfect pe fundul apei, în mediul ei natural. Forma corpului este aplatizată, la fel ca la alte specii de vulpi și pisici de mare, fapt ce face ca aceste specii să se deosebească de ceilalți pești cartilaginoși. Cu ajutorul înotătoarelor pectorale mari se propulsează în apă. Un exemplar adult are lungimea corpului de cel mult 1 m și greutatea de aproximativ 3-4 kg.
Corpul este pestriț, dar se remarcă și prin numeroase puncte albicioase. Ficatul este uleios ceea ce o ajută să plutească, iar faptul că este și mic îi înlesnește avantajul de a putea rămâne pe fundul mării. Lângă pedunculul caudal se pot observa cele două aripioare dorsale lungi. Nu prezintă deloc solzi. Pe partea dorsală a corpului are niște umflături distribuite pe un singur rând.

Comportamentul și dieta prădătorului marin
Vulpea de mare ondulată este o specie carnivoră ca și alte specii de acest gen. Hrana sa constă în special din pești și mici nevertebrate acvatice pe care le prinde pe fundul apei.
Are avantajul de a trece neobservată de viețuitoarele din jur și astfel acestea sunt ușor capturate de ea. Trebuie doar să aștepte și să atace brusc, când momentul este oportun. Prinde moluște, crustacee, echinoderme și pești mici. Are dinții perfect adaptați pentru a apuca, sfărâma, răzui sau rupe prada.
Reproducerea și ciclul de viață
În perioada de reproducere, femela depune ouăle pe fundul apei. De regulă nu depune mai mult de 15 ouă. Acestea sunt protejate fiecare de câtre o capsulă care are lungimea de 9 cm și lâțime de cel mult 2 cm. În fiecare capsulă puiul este în curs de dezvoltare și protejat de mediul exterior.
Vulpea de mare ondulată are denumirea științifică Raja undulate și nu este o specie în pericol de dispariție. Face parte din ordinul Rajiformes, familia Rajidae, clasa Chondrichthyes.
Adaptări la mediul de viață
Vulpea de mare ondulată s-a adaptat excelent mediului bentonic prin forma sa aplatizată și coloritul care o ajută să se camufleze perfect în nisip sau mâl. Înotătoarele pectorale mari îi permit să se miște cu ușurință, iar mecanismul de respirație cu branhii dorsale îi asigură oxigenul necesar în timp ce rămâne nemișcată pe fundul mării. Sistemul său senzorial este foarte bine dezvoltat, detectând chiar și cele mai mici vibrații ale prăzii.
Curiozități despre vulpea de mare ondulată
Această specie este cunoscută pentru abilitatea sa de a rămâne nemișcată ore întregi, fiind aproape invizibilă pe fundul mării. În unele culturi mediteraneene, vulpea de mare este considerată o delicatesă culinară, însă capturarea sa este strict reglementată pentru a preveni scăderea populației.
Video – Vulpea de mare ondulată (Raja undulata):