Home Călătorii De vizitat în Lume 10 experienţe pe care nu trebuie să le ratezi în Varşovia

10 experienţe pe care nu trebuie să le ratezi în Varşovia

0

Varşovia, capitala Poloniei, nu reprezintă o destinaţie turistică foarte populară, însă o vacanţă aici cu siguranţă nu te va lăsa indiferent. Dacă ajungi în acest oraş, pregăteşte-te să fii surprins de mixul de clădiri cu arhitectură veche, construcţii-mamut din era comunistă şi blocuri moderne de sticlă, între care se întind parcuri vaste. Afectată de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, Varşovia a avut puterea să o ia de la capăt şi să renască din propria cenuşă, iar astăzi se prezintă ca un oraş modern, dezvoltat şi plin de culoare. Iată câteva experienţe pe care nu trebuie să le ratezi, dacă îţi doreşti să te bucuri din plin de acest loc:

Grădina Botanică suspendată

Foto: poster.pl
Foto: poster.pl

Vizitează Grădina Botanică suspendată de pe acoperişul Bibliotecii Universităţii din Varşovia, un loc inedit, care îţi dă senzaţia că vegetaţia a cucerit urbanul. Biblioteca Universităţii (Biblioteka Uniwersytecks w Warsawie) se află pe strada Dobra 56/66 şi este o clădire uşor de reperat datorită aspectului său: are o culoare verde-închis, pe alocuri fiind acoperită de o perdea de plante, iar la una dintre intrări se află o structură imensă, mov.

Faţada este ornamentată cu un fel de pagini uriaşe pe care sunt scrise citate, simboluri şi formule matematice. Acoperişul de sticlă face ca lumina să pătrundă blând în interior, unde se află standuri cu cărţi de vânzare, săli de lectură, dar şi cafenele unde se poate lua masa.

 

Foto: cnki.digilib.sh.cn

Pe acoperişul bibliotecii a fost creată o grădină botanică în adevăratul sens al cuvântului, având o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi, dintre care plantele ocupă peste 5000 de metri pătraţi. Ideea grădinii aparţine unui grup de studenţi, care s-au ocupat şi de amenjarea propriu-zisă, beneficiind de îndrumarea profesorilor, iar proiectul a fost inaugurat în anul 2002 şi s-a bucurat de succes. Priveliştea de pe acoperiş este superbă.

Poţi să te odihneşti pe o bancă, la înălţime, şi să admiri o bună parte a oraşului, casele vechi şi chiar şi zgârie-norii din centru. Structurile de metal şi scările se îmbină perfect cu perdeaua de vegetaţie şi cu plantele sălbatice, rezultând o atmosferă plăcută, relaxantă.

Grădina botanică se continuă în curtea Bibliotecii, trecerea fiind făcută de câteva trepte metalice şi de o minicascadă. Jos, vei avea surpriza să descoperi şi un mic iaz cu nuferi şi peşti, alături de noi plante şi schele metalice. Intrarea la grădina botanică suspendată este liberă. Aceasta poate fi vizitată în perioada aprilie – octombrie, iar în restul anului, din motive de siguranţă, accesul este permis doar în partea de jos.

Malul Vistulei

Foto: sofiaglobe.com

Fă o plimbare pe malul Vistulei. Faleza, destul de sălbatică, este unul dintre locurile preferate de tineri, care se adună aici seara să bea o bere, să asculte muzică şi să socializeze. O zonă foarte populară este cea de sub podul de cale ferată, unde poţi simţi fiecare tren care trece pe deasupra.

Parcurile din Varsovia

Foto: stephendanko.com Grădinile Saxone

Bucură-te de verdeaţă şi de linişte într-unul din numeroasele parcuri din oraş. Parcurile acoperă un sfert din suprafaţa Varşoviei, care este una dintre cele mai verzi capitale europene. Cele mai renumite spaţii verzi sunt Grădinile Saxone şi Parcul Lazienki. Grădinile Saxone reprezintă cel mai vechi parc public al oraşului, situat la aproximativ 10 minute de mers pe jos din centrul vechi.

Foto: inyourpocket.com Lazienki

Lazienki, cel mai mare parc, se întinde pe o suprafaţă de 76 de hectare şi datează din secolele XVII – XVIII. Aici, vei găsi câteva palate şi clădiri frumoase, ca Palatul de pe Apă, Noua Oranjerie, Vechea Oranjerie, Palatul Myslewicki, Teatrul Roman, Templul Dianei, Turnul de apă etc. Parcul este populat de o mulţime de veveriţe prietenoase şi păuni. În perioada verii, în fiecare duminică, au loc concerte de pian în aer liber, când se interpretează piese de Frederic Chopin, compozitor cu origini poloneze.

Bancă muzicală

Foto: fotocommunity.com

Aşază-te pe o bancă muzicală şi ascultă o melodie de Chopin prin simpla apăsare a unui buton. Pe hărţile de pe băncile muzicale sunt reprezentate câteva locuri simbolice legate de marele compozitor polonez şi de viaţa lui în acest oraş. Născut dintr-o mamă poloneză şi un tată cu origini franceze, Chopin a petrecut o parte a vieţii sale în Varşovia, iar apoi a trăit la Paris.

În Varşovia, sunt numeroase locuri care amintesc de acesta, inclusiv un muzeu foarte modern, multimedia, cu informaţii detaliate despre biografia compozitorului şi obiecte care i-au aparţinut. Nu-l rata, dacă eşti pasionat de muzică clasică!

Bunătăţile tradiţionale poloneze

Foto: harvesthub.com.au

Gustă din bunătăţile tradiţionale poloneze. Încearcă supa Zurek, ce conţine cârnaţi, făină de secară, legume şi ou fiert sau un borş de sfeclă roşie, în varianta caldă sau rece. Pentru felul doi, încearcă găluştele tradiţionale pierogi, pregătite din făină sau cartofi şi servite alături de sosuri diverse, cu sau fără carne. Mâncărurile de varză sunt, de asemenea, populare. Ca desert, savurează o plăcintă sau o budincă.

Foto: blog.eastvips.com

Nowy Swiat

Foto: panoramio.com

Plimbă-te pe Nowy Swiat („Lumea Nouă”), o stradă cochetă, mărginită de cafenele şi restaurante cu specific polonez, dar şi mexican, francez, spaniol, italian, japonez etc. Stai pe un şezlong, la o cafea sau un suc, şi priveşte oamenii care trec prin faţa ta.

Majoritatea clădirilor aflate pe această stradă au fost distruse în război, în 1944, fiind reconstruite după arhitectura specifică secolului al XIX-lea. Nu uita să faci o poză cu palmierul artificial de la intersecţia străzilor Nowy Swiat şi Aleje Jerozolimskie, o curiozitate a oraşului.

Închiriază o bicicletă

Foto: twowheeltravelblog.com

Închiriază o bicicletă şi fă turul oraşului pe două roţi. Varşovia este o capitală bike-friendly, cu un sistem de închiriere de biciclete foarte bine pus la punct. În plus, are şi ceva piste bine întreţinute, pentru cei care nu se încumetă să meargă pe stradă, printre maşini.

Sistemul public de închiriat biciclete din Varşovia se numeşte Veturilo şi a fost lansat în august 2012, iar în prezent include aproximativ 1.000 de biciclete, împărţite în 55 de staţii amplasate în tot oraşul. Fiecare staţie are un panou cu instrucţiuni în mai multe limbi, de unde poţi închiria bicicleta, plătind cu cardul. Taxarea se face în funcţie de timpul de utilizare a vehiculului. Bicicletele sunt disponibile pentru a fi închiriate între lunile martie – noiembrie.

Centrul Ştiinţific Copernic şi Planetarium-ul

Foto: mirekbystrek.com

Vizitează Centrul Ştiinţific Copernic şi Planetarium-ul, având ca simbol figura astronomului polonez Nicolaus Copernic, cel care a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar.

Centrul Copernic este un muzeu interactiv, unde poţi înţelege mai bine ştiinţa prin intermediul unor demonstraţii şi experimente practice. Centrul se află pe strada Wybrzeze Kosciuszkowskie, nr. 20, în apropiere de fluviul Vistula.

Varşovia de la înălţime din Palatul Culturii şi Ştiinţei

Foto: prettyconnected.com

Vezi Varşovia de la înălţime din Palatul Culturii şi Ştiinţei, unul dintre simbolurile comuniste ale oraşului, ridicat în anii ’50 ca un dar al URSS pentru Polonia. Cu ai săi 237 de metri, ocupă primul loc în topul celor mai înalte clădiri din Varşovia şi este înconjurat de blocuri din sticlă şi un mall care încearcă parcă să-l ascundă. De la etajul 30 ai o privelişte amplă, de 360 de grade, asupra clădirilor moderne din apropiere, a cartierelor şi a parcurilor.

Dacă îţi doreşti o panoramă mai medievală, alege o urcare în turnul din Piaţa Palatului, de unde poţi vedea Palatul Regal (Zamek Krolewski), coloana regelui Sigismund, precum şi casele colorate din centrul vechi.

Foto: layoverguide.com

Centrul vechi

Foto: atlantisprogram.wvu.edu

Pierde-te pe străzile înguste din centrul vechi şi lasă-te purtat în atmosfera din alte timpuri. Mergi pe Calea Regală, de-a lungul căreia se află clădiri reprezentative pentru istoria şi cultura poloneză.

Aceasta începe în Piaţa Palatului şi se continuă cu strada Nowy Swiat, bulevardul Ujazdow, strada Belweder, strada Sobieski, până la Palatul Wilanow, reşedinţa mai multor conducători polonezi.

Plimbare plăcută!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version