Home Cultură generală 10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului

0
10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului, sunt dovada indubitabilă că, de multe ori, de la idee la realizarea ei, de la dorinţă la materializarea acesteia, drumul nu este simplu. Şi cu cât aspiraţiile sunt mai mari, mai îndrăzneţe, cu atât obstacolele de înfruntat pot fi mai multe şi mai dificile.

Au reuşit, indiferent de domeniul de activitate, cei care au avut răbdare, tenacitate, echilibru, perseverenţă, cei care au ştiut şi au putut să depăşească eşecul, să se ridice, să continue. Antreprenori, oameni de ştiinţă, artişti, actori, sportivi etc. s-au confruntat cu insuccesul, unii au pierdut milioane, alţii au avut de luptat cu zeci de refuzuri, de contracarat atitudini ostile, mentalităţi, dictate de interesele de grup sau de alte circumstanţe nefavorabile.

Au învins cei care au avut suficientă forţă interioară, care au fost conştienţi de nivelul lor de competentă şi de talent, care au găsit soluţii pentru a-şi gestiona parcursul şi oameni care să rezoneze cu aspiraţiile lor. Eşecul nu este o fatalitate, ci, ne spun cei care au parcurs astfel de experienţe şi le-au depăşit cu succes, trebuie convertit într-o forţă care să facă posibilă atingerea obiectivelor.

Diferenţa între cei care au reuşit până la urmă şi ceilalţi este modul în care au reacţionat în faţa provocărilor vieţii, chiar şi când acestea păreau insurmontabile. Iată, pe scurt, povestea celor 10 personalităţi de succes, din topurile făcute de revista Business Insider şi de alte publicaţii occidentale.

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului – Albert Einstein

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului, Albert Einstein
10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului, Albert Einstein

Albert Einstein – genialul om de ştiinţă, care a schimbat din temelii reperele gândirii şi ale cunoaşterii, prin teoria relativităţii şi prin cele peste 400 de lucrări publicate, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, a avut de depăşit în viaţă nenumărate obstacole.

Deşi părinţii l-au înscris, ca elev, la şcoli considerate progresiste la vremea aceea, adolescentul Einstein nu s-a acomodat cu displina prea riguroasă şi cu rutina cotidiană, nici în faţa unor profesori care nu puneau preţ pe gândirea creatoare, ci doar pe învăţarea mecanică. Mutat de la o şcoală la alta, considerat de unii ca având deficienţe în dezvoltarea intelectuală, Albert Einstein a fost conştient permanent de valoarea şi capacităţile sale, a perseverat şi a ajuns personalitatea remarcabilă, de renume mondial, asa cum este cunoscută astăzi, teoriile sale fiind fundamente pentru multe direcţii ale ştiinţei contemporane.

Dezamăgit a fost Einstein şi în timpul facultăţii, la Universitatea Politehnică din Zurich, de metodele învechite ale profesorilor. În timpul orelor de laborator prefera să citească reviste ştiinţifice, pentru a fi la curent cu noutăţile din fizică şi din alte domenii. Lipsea adesea de la cursuri, alegând studiul individual. A terminat facultatea, deşi profesorii îi recomandaseră să nu continue studiile.

A fost o vreme şomer, apoi a ocupat slujbe mărunte (meditator, profesor la o şcoală privată dintr-o mică localitate) şi abia când, în 1912, Marie Curie, celebra savantă poloneză, stabilită în Franţa, şi ea laureată a Premiului Nobel, îl recomandă pentru postul de profesor de fizică teoretică, la Universitatea ETH, Einstein găseşte un mediu propice cercetărilor sale. Consecvenţa în a-şi împlini vocaţia l-a salvat în nenumărate împrejurări, iar astăzi este declarat, fără tăgadă, ”omul secolului al XX-lea”, un geniu.

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului – Steven Spielberg

10 personalităţi de succes, Stepen Spielberg

Steven Spielberg – supranumit “The Entertainment King”, la momentul actual, este cea mai influentă şi puternică personalitate din industria cinematografică, producătorul de film care se bucură de cel mai mare succes financiar al tuturor timpurilor, prin filme precum “Jurassic Park”, “Jaws” (“Fălci”), “Back to the future”, “Indiana Jones”, “Schindler”s List”, “Men in Black” etc. Potrivit revistei Forbes, averea sa se ridică la peste 3 miliarde de dolari. Lista premiilor obţinute de-a lungul a 40 de ani de cinematografie este nesfârşită, iar printre acestea, trei Premii Oscar.

Dar pentru a-şi construi destinul, Steven Spielberg a avut nevoie de voinţă, îndrăzneală, verticalitate şi inteligenţă . Respins de trei ori la Facultatea de teatru şi cinematografie, de la Universitatea Southern, din California, el nu a abandonat şi s-a îndreptat spre o altă instituţie de învăţământ, pentru a face cursurile universitare, fără a obţine şi diploma de absolvire. Aceasta a venit mult mai târziu, în 2002, la 56 de ani, prilej cu care Spielberg, în culmea gloriei sale, a făcut o simplă declaraţie, dar cu cea mai mare sinceritate şi emoţie: “Am vrut să fac demult acest lucru, să mulţumesc părinţilor mei  pentru că mi-au oferit oportunitatea de a primi o educaţie şi pentru că mi-au permis să-mi construiesc o carieră”.

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului – Steve Jobs

10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului, Steve Jobs

Steve Jobscofondatorul firmei Apple Computer, cel mai important acţionar la Disney Company, cel care întruchipează mitul întreprinzătorului inteligent din Silicon Valley, este una dintre cele 10 personalităţi de succes care a avut puterea să înţeleagă faptul că eşecul este adesea ocazia unui nou început, pentru a obţine rezultatele dorite.

La vârsta de 30 de ani, în 1985, în urma luptei pentru putere din cadrul Consiliului Director, a fost concediat de la Compania Apple, pe care el însuşi o fondase şi a pus bazele unei noi companii, NeXT, tot în domeniul calculatoarelor. În 2011, cele două companii, Apple şi NeXT au fuzionat şi Steve Jobs a revenit ca CEO al acestei noi societăţi.

Deşi plecarea de la Apple Company l-a afectat foarte mult, mai târziu Steve Jobs declara că nu a înţeles la momentul respectiv, dar plecarea de la Apple s-a dovedit a fi cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla, deoarece greutatea succesului a fost înlocuită cu oportunitatea de a fi un nou începător, fără certitudini. S-a eliberat pentru a intra într-una dintre cele mai creative perioade ale vieţii sale,

Fiind un perfecţionist, cu o excepţională capacitate de persuasiune, i s-a reproşat adesea lui Jobs că este prea autoritar. Se pare însă că era doar extrem de pretenţios în privinţa calităţii muncii sale şi a celorlalţi şi că, deşi mulţi se temeau de autoritatea sa profesională, aportul său în ştiinţă, în design-ul produselor şi spre binele oamenilor, în general, a fost excepţional.

Bill Gates

Bill Gates

Bill Gates – este, fără dubiu, una dintre cele 10 personalităţi de succes, care au cunoscut mai întâi eşecul. Născut în 1955, el este, la momentul actual, al doilea pe lista celor mai bogaţi oameni din lume. La 18 ani se înscrie la Universitatea Harvard, dar renunţă în anul III, împreună cu prietenul său, Paul Allen, ambii devenind cofondatori ai Microsoft Corporation, după ce prima lor afacere eşuează.

Convingerea lui Bill Gates, în tot ceea ce a avut de înfruntat, a fost că nimeni nu trebuie să se teamă de eşec, ci să se încreadă în intuiţie, în forţele proprii, să aprecieze tot ceea ce oferă viaţa, iar cine nu reuşeşte de prima dată să o ia de la capăt.

Făcând referire la obstacolele pe care a trebuit să le depăşească, Bill Gates povestea adesea, cu umor, că a avut în facultate un coleg care trecea toate examenele cu brio, în timp ce el eşua aproape mereu. Peste ani, colegul a devenit inginer la Microsoft, iar el, Bill Gates, a devenit fondator Microsoft.

Walt Disney

Walt Disney

Walt Disneyacest uriaş al filmelor de animaţie, producător, realizator, scenarist, fondator, în 1923, al Walt Disney Company, a avut de parcurs un drum dificil. De la o vârstă fragedă a trebuit să muncească alături de ceilalţi membri ai familiei, pentru a-şi asigura cele necesare traiului. Deşi pasionat de desen şi foarte talentat, a trebuit să lupte cu reticenţele tatălui pentru a-l convinge să-i plătească nişte cursuri de desen.

Din prima lui slujbă de redactor la o revistă a fost înlăturat la puţin timp de la angajare, reprosându-i-se, paradoxal cu ceea ce va dovedi ulterior, că “este lipsit de imaginaţie şi creativitate”. Din prima sa firmă de animaţie câştigă puţin, de aceea o va lichida în scurt timp şi mărturisea mai târziu că, în acea vreme, uneori era nevoit să mănânce hrană de câini pentru a supravieţui.

Fire optimistă şi puternică, Walt Disney nu a încetat nicio clipă să lucreze la ideile sale, a înfiinţat Disney Brothers Studio, dar lucrurile nu au fost simple. Studiourile i-au refuzat iniţial personajul Mickey Mouse (pe care l-a creat în timpul unei călătorii de la New York la Los Angeles) cu argumentul că ideea unui “şoricel” nu va avea niciodată succes. A perseverat, tocmai apăruse sonorul în cinematografie, a adăugat sonor personajului său (chiar el fiind vocea personajului până în 1947), a avut un succes enorm şi aceasta a fost baza imperiului de mai târziu.

Thomas Edison

Thomas Edison

Thomas Edison – este una dintre cele 10 personalităţi de succes, dar care a fost nevoit să traverseze, mai întâi, mari dificultăţi. Astăzi este cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi inventatori şi oameni de faceri americani, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. I se spunea, în perioada de glorie a vieţii sale “Magicianul din Menlo Park”, pentru că este autorul a 1093 de invenţii brevetate şi puse în practică.

Thomas Edison a fost un autodidact, reuşind să acopere, cu invenţiile sale, domenii diverse – electricitate (becul cu filament), telefonie, cinematografie (kinetoscopul), înregistrarea sunetului (fonograful) etc.

S-a născut cu o deficienţă de auz, educaţie (scris, citit) a primit de la mama sa, la şcoală mergând doar câteva luni, în adolescenţă a vândut bomboane şi mâncare călătorilor din trenuri şi a făcut tot felul de alte munci pentru a se întreţine.

Profesorii pe care i-a avut spuneau că este “un hiperactiv prea prost ca să poată învăţa ceva”. A fost concediat de la primele două slujbe pentru că “nu era suficient de productiv în calitate de inventator”. A găsit mai târziu un post de asistent telegrafist la Compania Western Union, din Toronto, perioadă în care va inventa “sistemul telegrafic duplex”, prin care, pe acelaşi fir, simultan, se puteau transmite două telegrame în sensuri contrare.

În 1915, Thomas Edison şi Nikola Tesla au fost propuşi pentru Premiul Nobel în fizică, semn de recunoştinţă pentru descoperiri şi realizări tehnice excepţionale pentru omenire, dar, din pricina războiului, premiul nu s-a mai acordat.

Winston Churchill

Winston Churchill

Winston Churchillom politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în două mandate (unul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), istoric, scriitor, este una dintre cele mai puternice personalităţi ale secolului al XX-lea. Este însă una dintre cele 10 personalităţi de succes care s-a confruntat mai întâi cu experienţa eşecului.

Anii de şcoală i-a petrecut departe de familie, pe mama sa o vedea rar, pe tatăl său aproape deloc si, deşi era un copil inteligent, rezultatele şcolare nu erau tocmai mulţumitoare. S-a confruntat toată viaţa cu o problemă de vorbire, un fel de bâlbâială, pe care a reuşit până la urmă să o controleze, în perioada maturităţii, când pregătirea unui discurs necesita mult timp, cu exerciţii speciale de respiraţie.

Defectul de vorbire şi faptul că a trebuit să repete clasa a VI-lea nu l-au învins şi a continuat să-şi facă planuri măreţe pentru viitor, deşi nimeni nu-i acorda vreo şansă în viaţa politică.

In calitate de tânăr ofiţer în armată a fost trimis în India Britanică, în Sudan, a participat la Al Doilea Război al Burilor, în Africa de Sud. A fost şi corespondent de război şi, mai târziu, scrisul (memorialistică, istorie) a ocupat un loc privilegiat în viaţa sa, fiind şi laureat al Premiului Nobel pentru literatură, în 1953.

În viaţa politică, între anii 1929-1939, a fost exclus din partidul său din pricină de “dezacord ideologic”, ceea ce nu l-a împiedicat să fie consecvent cu principiile şi convingerile sale, fiind una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Regatului Unit şi a lumii.

Michael Jordan

Michael Jordan

Michael Jordan – este recunoscut ca fiind “cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor”, aşa cum se precizează în prezentarea biografiei sale de pe site-ul NBA. Supranumit “Air Jordan”, “Has Airness”, Michael Jordan este vedeta incontestabilă de la Chicago Bulls, clubul la care a jucat începând cu anul 1984 şi cu care a câştigat meciuri, campionate, medalii, premii prestigioase. Jordan deţine recordul NBA, pentru cele mai multe puncte marcate pe meci şi a fost declarat, de Associated Press, cel mai mare atlet nord-american al secolului al XX-lea, alături de jucătorul de baseball Babe Ruth.

Până să ajungă la acest succes extraordinar, Michael Jordan a avut de depăşit multe obstacole. O declaraţie a sa este relevantă pentru ce înseamnă mentalitatea de învingător: “Am ratat peste 9000 de aruncări la coş. Am pierdut apropae 300 de jocuri. De 26 de ori coechipierii s-au bazat pe mine că voi salva meciul şi am pierdut. Am eşuat din nou şi din nou în viaţa mea. De aceea am reuşit”.

J.K.Rowling

J.K.Rowling

J.K.Rowlingeste cunoscuta scriitoare britanică, autoarea seriei de romane “Harry Potter”, vândute în peste 400 de milioane de exemplare, în întreaga lume. În numai cinci ani, graţie talentului şi tenacităţii sale, a trecut de la condiţia de femeie care încerca din răsputeri să-şi câştige existenţa şi să ducă măcar un trai decent din punct de vedere financiar, la cea de multi-milionară. În 2010, J.K.Rowling figura pe lista Forbes a celor mai bogate femei din lume, cu o avere estimată la un miliard de dolari şi, în acelaşi an, a fost declarată de către editori drept “femeia cea mai influentă din Marea Britanie”.

Înainte de a deveni scriitoarea celebră de astăzi, J.K.Rowling era o mamă singură, divorţată, cu venituri la limita subzistentei. A făcut însă un lucru extrem de important – a continuat să creadă în talentul ei, a perseverat, a scris cărţi pentru mari şi mici, până când, într-o zi, a primit recunoaşterea publică. A scris prin cafenele, cu fiica adormită alături, pentru a scăpa de frigul din apartamentul ei neîncălzit.

Până să fie acceptat de o mică editură din Londra, manuscrisul romanului “Harry Potter şi Piatra filozofală” a fost respins la 12 edituri. Ulterior, romanele din această serie au bătut toate recordurile.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey – este, astăzi, una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale televiziunii americane, mai ales prin emisiunea “Oprah Winfrey Show”. Este, de asemenea, în clasamentul Forbes, cea mai bogată femeie de culoare din lume, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari. Audienţa extraordinară pe care o are emisiunea ei face ca fiecare 30 de secunde de publicitate, în cadrul acesteia, să coste un milion de dolari.

Până a ajunge la o astfel de popularitate şi până să cunoască succesul, Oprah Winfrey a avut o viaţă extrem de dificilă. S-a născut într-o familie foarte săracă, a fost crescută de o bunică, la 19 ani a ales să devină primul corespondent de presă afro-american, iar la debutul său în televiziune a fost considerată ca “nepotrivită” pentru o astfel de meserie şi a fost concediată.

Secretul ei pe calea succesului, aşa cum ea însăşi îl explică, a fost că, în pofida condiţiei sale modeste, a gândit mereu ca o “regină”, pentru că “o regină nu se teme de eşec”. În plus, este convinsă că orice om ar trebui să se concentreze nu pe dificultatea că are un “munte” de urcat, ci să fie recunoscător pentru simplul fapt că are de escaladat un astfel de munte.

Nenumărate alte exemple ar putea completa lista celor 10 personalităţi de succes, care s-au confruntat mai întâi cu experienţa eşecului. Toţi mărturisesc faptul că orice înfrângere trebuie transformată într-un motiv de inovaţie şi oportunitate. Diferenţa între învingători şi învinşi vine din capacitatea/incapacitatea de a depăşi obstacolele, iar resursele trebuie căutate de fiecare în propria interioritate. Mai mult, dacă ceva este suficient de important pentru cineva, spunea Bill Gates, se va găsi întotdeauna un drum de urmat.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version