Eliberarea certificatului de căsătorie se face pe baza unei cereri care se depune de titular la Starea Civilă. Căsătoria civilă este un moment important din viața unui om, de aceea un astfel de eveniment trebuie să se desfășoare firesc, cu bucurie, în cunoștință de cauză, cu toate etapele și documentele puse la punct. Află în acest articol totul despre eliberarea certificatului de căsătorie.
Navigare rapidă în articol:
Acte necesare pentru cununia civilă
Cununia civilă se poate face în localitatea de domiciliu a unuia dintre viitorii soți sau în oricare altă localitate, dacă se face dovada șederii temporare (între depunerea actelor și oficierea căsătoriei) în locul respectiv și dacă, eventual, în funcție de autoritățile locale, există aprobarea expresă a primarului.
Ceremonia se desfășoară la sediul Serviciului Stării Civile din cadrul Primăriei sau într-un sediu care are exclusiv această destinație (Casa Căsătoriilor).
Actele necesare pentru eliberarea certificatului de căsătorie, precizate în Legea nr. 119/1996, care se depun cu 10 zile înainte de eveniment, sunt următoarele:
- Declarația de căsătorie – un document tipizat – care se completează personal de fiecare dintre cei doi soți, în prezența ofițerului stării civile, când se depun și celelalte acte. Dacă unul dintre soți nu se află în localitatea respectivă, el poate completa declarația la primăria localității sale de domiciliu sau de reședință, de unde va fi transmisă, în termen de 48 de ore, în localitatea în care se depune dosarul;
- Cartea de identitate (se prezintă în original, iar la dosar se depune o copie xerox);
- Certificat de naștere (original și copie);
- Certificat medical prenupțial, a cărui valabilitate este de 14 zile și în care se va preciza faptul că persoana căreia i se eliberează documentul este aptă pentru căsătorie. Acest certificat trebuie să aibă semnătura și parafa medicului, sigiliul unității sanitare;
- Un plic timbrat autoadresat.
Acte care dovedesc desfacerea căsătoriilor anterioare
Pentru cazul în care unul dintre soți a mai fost căsătorit, acesta este obligat să adauge la dosar:
- Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă (în original și în copie xerox) sau, după caz, certificatul de deces al fostului soț sau al fostei soții (în original și copie xerox);
- Dacă dintr-o căsătorie anterioară există și copii rămași în grija persoanei care urmează să se recăsătorească, se adaugă și certificatele de naștere ale acestora (în original și copie xerox).
Alte acte la dosarul de căsătorie civilă
Pentru cetățenii români care au domiciliul într-o altă țară, la dosarul de căsătorie civilă se mai adaugă:
- Pașaportul românesc, în care trebuie să existe mențiunea că domiciliul este în străinătate (în original și copie xerox);
- Adeverința din care să rezulte adresa domiciliului din străinătate (tradusă în limba română și legalizată);
- Adeverința de stare civilă eliberată de primăria din localitatea de domiciliu (tradusă în limba română și legalizată).
Dacă unul dintre viitorii soți este cetățean străin, la actele necesare pentru eliberarea certificatului de căsătorie menționate anterior, se adaugă:
- Dovada eliberată de ambasada țării din care provine persoana respectivă, în care să se precizeze că îndeplinește condițiile pentru încheierea căsătoriei în România și că nu este căsătorită (act tradus în limba română și legalizat);
- Dacă între România și statul respectiv există încheiată vreo Convenție în acest sens, atunci Dovada poate fi emisă de autoritățile locale (de domiciliu), tradusă și legalizată.
În toate situațiile, odată cu depunerea Declarației de căsătorie (dar și ulterior, dar înainte de încheierea căsătoriei civile), cei doi soți, în fața ofițerului de stare civilă, vor preciza care este numele de familie pentru care au optat. De asemenea, la momentul încheierii căsătoriei, trebuie să fie prezenți și doi martori (care vor prezenta cărțile lor de identitate valabile).
Oficierea căsătoriei civile se poate face înainte de trecerea celor zece zile legale, numai în condițiile în care există motive temeinice pentru acest fapt și cu aprobarea primarului localității în care s-a depus dosarul. Termenul de zece zile poate fi depășit până la maximum 30 de zile, situație în care va fi necesară eliberarea unui alt certificat medical prenupțial.
Acte pentru eliberarea certificatului de căsătorie
Eliberarea certificatului de căsătorie se face dupa oficierea cununiei civile, adică după rostirea consimțământului celor doi soți, după ce ofițerul stării civile îi declară căsătoriți iar cei doi semnează cu numele asupra căruia au convenit să îl poarte.
Pe document este trecut și numele ofițerului de stare civilă, precum și semnătura acestuia. Persoana care își schimbă numele în urma căsătoriei urmează să solicite, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP), o nouă carte de identitate, până la data pe care ofițerul stării civile o consemnează pe buletin și o ștampilează.
Eliberarea certificatului de căsătorie se face la cerere:
- Persoanelor îndreptățite după întocmirea actului de căsătorie în Registrul de Stare Civilă;
- Titularului, pe baza cererii depuse de acesta la Starea Civilă, sau la Primăria unde sunt păstrate registrele și în care s-au înregistrat actele;
- Altor persoane îndreptățite (sau reprezentanți legali).
Acte pentru eliberarea certificatului de căsătorie:
- Cerere tip;
- Cartea de identitate a titularului, în copie xerox și original;
- Taxa care trebuie achitată la caseria de la Starea Civilă.
Procură specială care se autentică la notar (dacă titularul nu se poate prezenta). În procură se menționează următoarele: procură pentru obținerea certificatului de căsătorie.
Procură specială notarială (dacă titularul este în străinătate și solicită obținerea duplicatului prin intermediul unei persoane împuternicite). Această procură este apostilată conform Convenției de la Haga.
De asemenea se poate obține un duplicat al certificatului de căsătorie și printr-o procură specială consulară care este eliberată de Ambasada din țara respectivă sau de Consulatul României în țara respectivă. În această procură se menționează următoarele: procură pentru obținerea certificatului de căsătorie de la Starea Civilă.