Ani la randul, psihopedagogii au cautat cele mai eficiente activitati educative pentru copii, incercand sa puna bazele chiar si unor programe speciale menite sa educe copiii, intr-un mod cat mai simplu si, bineinteles, benefic pentru toate partile, fie ca ne referim la timpul parintilor, fie la cei mici si la pregatirea lor timpurie. In acelasi timp, s-a cautat si metode prin care aceste activitati educative pentru copii sa suscite interesul celor mici, in asa maniera incat ei sa fie atrasi de propunerile educatorilor. Ba chiar exista tot felul de activitati, care pot fi aplicate si de parinti. Avantajul, in acest caz, este evident: copiii vor avea sansa sa invete acasa, mai precis intr-un mediu linistit, lipsit de factorii care i-ar putea distrage atentia, respectiv i-ar intimida, alaturi de parinti.
Dezavantajul este, insa, ca mare parte din copii nu vor socializa cu ceilalti, neavand sansa aceasta acasa, intrucat activitatile educative pot ajuta, intr-o oarecare masura, si la imbunatatirea abilitatilor de comunicare. De fapt, educatia da acest impuls care ne indeamna pe noi toti sa comunicam, indiferent de situatie. Stim bine ca unii copii au reale probleme cand vine vorba de comunicare, ei fiind ba rusinosi, ba speriati de persoana respectiva, ba de un mediu strain lor. Tocmai in aceasta privinta activitatile educative pentru copii sunt extrem de benefice, desi scopul lor principal este de le a stabili copiilor niste informatii, uneori sumare si, bineinteles, interesante.
Mai mult decat atat, informatiile transmise prin intermediul acestor activitati trebuie sa fie interesante, altfel, copiii se vor plictisi, si aceasta in conditiile in care ei oricum, in jurul varstei de 5, respectiv 6 ani, se pot plictisi cu usurinta. Munca pe care educatorul trebuie sa o depuna in acest sens, am putea spune, este colosala in comparatie cu interesul celor mici care, oricum, dispare cam la 5-10 minute de la startul unei activitati. Tocmai de aceea, educatorii vor cauta intotdeauna metode noi, chiar pe parcursul desfasurarii activitatilor educative respective, pentru a le mentine interesul copiilor.
In orice caz, cei mici, cel putin o buna parte din ei, vor fi interesati sa afle cat mai multe informatii, spre exemplu, despre dinozauri. Totodata, si felul in care activitatile educative pentru copii se desfasoara este important deopotriva. Informatiile, oricat de interesante ar fi, trebuie sa fie livrate intr-un mod cat mai accesibil cu putinta pentru ca fiecare copil in parte sa le inteleaga si, mai apoi, sa le reproduca intocmai. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, si anume reproducerea corecta a unor informatii, este necesar ca activitatile, indiferent de scopul lor final, sa aiba un tel initial, prezentat de educator chiar dinaintea desfasurarii propriu-zise.
O activitate educativa pentru copii ar fi impartirea unei singure grupe de gradinita in mai multe grupuri, care, ulterior, vor lucra la deslusirea unei imagini prin jocul puzzle. Sunt nenumarate astfel de jocuri disponibile pe piata, mai ales ca unele sunt impartite si pe mai multe niveluri de dificultate. In timpul impartirii, copii pot fi rugati, chiar starniti, daca vreti, sa-si numere colegii din grupul lor. Si tocmai activitatea educativa rezida in faptul ca toti copii vor incerca sa asambleze piesele de puzzle, in asa fel incat ele, in cele din urma, sa formeze o imagine.
Eventual, pe parcursul desfasurarii activitatii, educatorul le va spune celor mici indicii cu referire la continutul imaginii respective. Spre exemplu, daca in imagine apare un animal, educatorul le va explica, numai in momentele in care ei pot fi atenti, ce fel de animal e, ce mananca, unde traieste s.a.m.d. Ceea ce conteaza, in acest caz, este ca activitatea educativa sa-i implice pe toti copii, indiferent de animozitatile care, cel mai probabil, exista intre ei. Ba chiar, aceasta poate fi chiar si o metoda eficienta de a astupa o parte din conflictele izbucnite intre copii.
Se poate apela chiar si la formarea unui grup de 2 sau 3 persoane care sa lucreze impreuna. Bineinteles, aceste 2 sau 3 persoane sunt intr-un oarecare conflict. De asemenea, daca avem vreun copil care inca nu a reusit sa se integreze in colectiv, indicat ar fi sa facem in asa fel incat el sa faca parte dintr-un grup cat mai mare de copii.
Printre alte activitati educative pentru copii, mai amintim si desenatul. In aceasta maniera, copiii vor intelege si vor retine deopotriva formele, spre exemplu, ale unei masini. Exemplele pot, desigur, continua. Pe langa faptul ca fiecare copil va primi o serie de informatii care il va ajuta in viitor, intr-o oarecare masura, el isi va dori sa se joace in acest fel si acasa, ceea ce este perfect din punctul de vedere al parintilor, cu atat mai mult cu cat nu este prea astamparat. Parintii, pe de alta parte, ii pot pune desene animate copilului, insa acestea nu trebuie dublate. De pilda, daca el se va uita de mai multe ori la un desen animat, va incepe sa asocieze unele actiuni ale personajelor cu unele cuvinte. Si pronuntia ii se va schimba, desigur, in bine.
O alta activitate educativa pentru copii este lectura parintilor sau chiar a unui educator a unor povesti frumoase. De retinut aici, indeosebi pentru parinti, este faptul ca povestile, mai ales daca ii cititi celui mic pentru prima oara, trebuie sa fie scurte, dar si interesante. Spunem scurte, caci e posibil ca cel mic sa se plictiseasca foarte repede, plus ca la varsta de 5 ani nu poate urmari mai mult de o jumatate de ora firul narativ al povestii. De regula, povestile sunt cu imagini, ceea ce va face carticica si mai interesanta. Oricum, activitati educative pentru copii sunt multe, gasirea lor depinzand, in mare parte, de imaginatia parintilor sau educatorilor.