Home Animale Află care sunt cele mai cunoscute specii de cervide, cerbi din Africa,...

Află care sunt cele mai cunoscute specii de cervide, cerbi din Africa, Eurasia și America

0
Află care sunt cele mai cunoscute specii de cervide, cerbi din Africa, Eurasia și America

Cervidele sunt mamifere copitate care se aseamana cu antilopele doar ca au coarnele mai mari, mai late si mai ramificate. Traiesc in tinuturile cu paduri dar si in zone de tundra si prerie. Se remarca prin corpul alungit, coada scurta, gatul lung, urechile inalte si ochii mari. Speciile mari traiesc in habitate mai deschise iar cele mici sunt raspandite in regiuni mai inchise si se hranesc cu frunze, muguri si ramuri.

Cele mai cunoscute specii de cervide:

Cervus elaphus
Cervus elaphus

Una din cele mai cunoscute specii de cervide din lume este cerbul rosu. Acest animal este raspandit pe majoritatea continentelor, din Europa pana in estul Asiei, dar si in America de Nord. Are denumirea stiintifica de Cervus elaphus si are lungimea corpului de 1,5-2 m si greutatea de 65-190 kg. Aceasta specie are coarnele impresionante, ramificate cu varfuri multiple.

Dama dama

Cerbul lopatar traieste in Europa si are denumirea stiintifica de Dama dama. Multi cerbi de acest fel au fost semidomesticiti si introdusi si in alte areale din Australia, Africa si America. Cerbul lopatar are lungimea corpului de 1,4-1,9 m si greutatea de 35-150 kg. Acest mamifer copitat se remarca prin coarnele late foarte frumoase de la care ii vine si numele.

Odocoileus virginianus

Cerbul cu coada alba este intalnit frecvent in gradini zoologice si rezervatii naturale. Are denumirea stiintifica de Odocoileus virginianus si este raspandit intr-un areal ce se intinde din sudul Canadei si pana in nordul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 1,8-2,4 m si greutatea corpului de 52-140 kg. In sudul arealului exista si specii putin mai mici care sunt cunoscute cu numele de venado.

Hyemoschus aquaticus

Cerbul moscat de apa traieste in Africa Centrala si de Vest si are denumirea stiintifica de Hyemoschus aquaticus. Are lungimea corpului de 70-80 cm si greutatea de 10-12 kg. Acest mamifer copitat iubeste zonele din apropierea apelor si are capacitatea de a inota foarte bine.

Muntiacus revesi

Muntiacul chinezesc este o specie de cervida raspandita in estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Muntiacus revesi si este un mamifer destul de mic, are lungimea corpului de 75-95 cm si greutatea de 10-18 kg. Hrana acestui animal consta din lastari de copaci, flori de pomi, plante medicinale, nuci si diverse ierburi.

Elaphurus davidianus

Cerbul lui Pere David este o specie din estul Asiei care are lungimea corpului de 2,2 m si greutatea de 150-215 kg. Se remarca prin coada lunga, fata mare si copitele late. Are denumirea stiintifica de Elaphurus davidianus si este o specie in pericol de disparitie.

Specii de cervide – Cerbul pitic patat indian (Tagulus meminna)

Cerbul pitic patat indian traieste in Asia de Sud si are denumirea stiintifica de Tragulus meminna. Are lungimea corpului de 50-58 cm si greutatea de 3 kg. Se remarca prin faptul ca are cate patru degete complet dezvoltate la picioare si nu cate doua cum au alte specii de cerbi propriu-zisi.

Antilocapra americana

Pronghornul sau Antilocapra americana traieste in turme mari de sute de exemplare in regiunile din vestul si centrul Americii de Nord. Are lungimea corpului de 1,0-1,5 m si greutatea de 36-70 kg.

Axis axis

Cerbul axis este tot o specie din sudul Asiei cunoscut cu numele de chital si denumirea stiintifica de Axis axis. Are lungimea corpului de 1-1,5 m si greutatea de 70-79 kg. Poate alerga foarte repede cu viteaza de 65 km/ h.

Moschus chrysogaster

Cerbul moscat alpin este un ,,locuitor” al muntilor impaduriti din sudul Asiei. Poate fi observat la altitudini foarte mari de 2600-3600 m, pe versantii stancosi. Are denumirea stiintifica de Moschus chrysogaster si poate ajunge la lungimea corpului de 70-100 cm si greutatea de 7-18 kg.

Cervus unicolor

Sambarul este un cerb cu blana maro-inchis care traieste in Asia de Sud si Sud-Est. Are denumirea stiintifica de Cervus unicolor si poate avea lungimea corpului de 2-2,5 m si greutatea de 230-350 kg.

In Columbia, Guyana, Brazilia si Bolivia traieste cerbul-sulitar de culoare cenusie care are denumirea stiintifica de Mazama nemorivaga.

Alces alces

Cel mai mare cervid din lume este elanul sau Alces alces. Are lungimea corpului de 2,5-3,5 m si greutatea de 500-700 kg. Este raspandit din nordul Europei pana in estul si nordul Asiei, dar mai ales in Alaska si Canada.

Alces gigas

In Alaska traieste elanul-urias care are denumirea stiintifica de Alces gigas. Aceasta specie poate avea lungimea corpului de 2,2-2,4 m. In Siberia apare o alta specie de elan si anume elanul Siberiei rasaritene si anume Alces pfizenmayeri.

Specie din genul Odocoileus (O. virginianus) , Fotografie realizata de Steve Hillebrand

In vestul Statelor Unite ale Americii traieste cerbul cu coada lunga care are denumirea stiintifica de Odocoileus americanus macrourus.

Capreolus capreolus

Capriorul traieste in Europa si vestul Asiei si are denumirea stiintifica de Capreolus capreolus. Se remarca prin dunga neagra de pe bot si coloritul roscat-maroniu. Are lungimea corpului de 1-1,3 m si greutatea de 20-30 kg. Aceasta specie este intalnita si in tara noastra. Poate fi recunoscuta usor dupa corpul puternic si mladios, coada scurta si capul cu profilul triunghiular. Se hraneste cu frunze, mladite tinere de copaci din padurile de foioase si cu alte plante fragede.

Odocoileus columbianus

Cerbul cu coada neagra are denumirea stiintifica de Odocoileus columbianus si traieste intr-un areal alcatuit din regiunile impadurite din America de Nord, din Alaska si pana in California.

Odocoileus hemionus

Cerbul-catar din vestul Americii de Nord este o specie de cervida ce se hraneste cu sute de specii de plante. Are lungimea corpului de 0,85-2,1 m si greutatea de 55-210 kg. Coada este lunga de aproximativ 10-35 cm iar coarnele de pe cap sunt impresionante, puternic ramificate. Specia are denumirea stiintifica de Odocoileus hemionus.

Blastocerus dichotomus

Cerbul de mlastina este o specie vulnerabila considerata in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Blastocerus dichotomus si traieste intr-un areal alcatuit din regiunile din sudul Americii de Sud. Are lungimea corpului de pana la 2 m si greutatea corpului de 100-140 kg.

Cervus nippon

Sika sau Cervus nippon traieste in estul si sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 1,5-2 m si greutatea de 35-55 kg. Sika mananca ierburi, muguri si bambus.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version