Cine nu asteapta cu bucurie sarbatorile de iarna si mai ales Craciunul, cea mai iubita sarbatoare nu numai de cei mici dar si de cei mari, care nu in ultimul rand trebuie sa se ocupe si de alegerea ornamentelor pentru brad, nelipsit din casele romanilor pe timpul iernii. In achizitionarea accesoriilor se implica toata familia si cateodata membrii acesteia nici nu se mai gandesc la costuri ci doar la faptul ca totul trebuie sa fie in ton cu sarbatoarea crestina sau chiar si cu trendurile moderne. De multe ori, romanii cumpara accesorii pentru brad doar odata la cativa ani, deoarece le pastreaza in timp si doar le inlocuiesc pe cele deteriorare, fie ca se ataseaza de ele, fie ca nu sunt dispusi la investitii anuale. Lucru foarte prolific deoarece asa iti poti aminti si de anii din urma iar fiecare globulet iti aduce in suflet si in minte cate-o clipa minunata petrecuta alaturi de cei dragi.

Ce culori alegi?

Traditia este ca bradul sa fie verde, insa in ultimii ani s-au dezvoltat adevarate pasiuni si pentru ale culori, precum alb, gri sau chiar rosu ori albastru. Alegerea ornamentelor pentru brad trebuie, inainte de toate, sa fie in ton cu culoarea bradului. Desi majoritatea au in casa podoabele necesare, mai ales daca familia are copii de cativa anisori buni, atunci cand se ivesc cumparaturile pentru casa din preajma sarbatorilor de iarna, este imposibil sa nu va zboare ochii prin vitrinele magazinelor si dupa ceva zorzonele pentru brad. Nu va sfiiti sa le achizitionati pentru ca isi vor gasi intotdeauna locul si cei mici sigur se vor bucura la maxim de noile culori.

foto: codrosu.ro
foto: codrosu.ro

Bradul, indiferent ca este verde sau de alta nuanta, referitor la cele artificiale, trebuie amenajat cu gust, mai ales pentru ca este atractia principala a musafirilor si orice gospodina vrea sa fie invidiata pentru cum a reusit sa-si asorteze casa de Craciun. Asta inseamna ca daca bradul tau este alb, il poti face un intreg curcubeu, deoarece, asa cum se spune, albul se asorteaza la orice. Indicat este ca steaua din varf sau ingerasul sau orice vrei sa pui, sa nu fie galbena sau alba, altfel nu prea va iesi in evidenta si risti sa para fara terminatie. Daca ai un brad rosu, indicat este sa ocolesti frumoase ornamente rosii, pentru ca nu se vor observa in nici un fel, decat daca poate aplici niste indicatoare sau luminite pentru a le evidentia.

La clasicul brad verde lucrurile sunt clare: rosul e cea mai minunata podoaba si luminitele viu colorate intregesc atmosfera de sarbatoare, oricat de putine sau de slabe ar fi. Ce sa pui in varf? E simplu: o stea rosie sau un galben aprins. Aranjamentele clasice dau intotdeauna o nota de eleganta si de uniformitate, fara sa creeze impresia de kitsch sau de haos. Nu uita ca asa cum iti faci bradul asa poti fi caracterizat de cei din jur, iar daca ai un brad urat inseamna ca nu prea ti-ai dat interesul.

foto: amenajareacasei.wordpress.com
foto: amenajareacasei.wordpress.com

Febra cumparaturilor

Unii tineri, abia mutati la casa noua cu siguranta nu au nici macar bradul achizitionat, mult cautatul si comodul brad artificial, dar sa nu mai vorbim despre podoabe. Si astfel intri in febra cumparaturilor si nici nu mai stii pe ce sa pui mana prima data. Totusi, asa poti sa interactionezi mai bine cu cei din jur pentru alegerea ornamentelor pentru brad. Ai putea opta pentru primul an in casa ta noua pentru un brad natural care totodata te umple si de prospetimea muntilor, desi iti va face putina mizerie, mai ales daca-l tii cam doua saptamani, cum e obiceiul la romani, pentru ca se va scutura.

Pe lista pentru cumparaturi trebuie sa apara: globuri, ghirlande, cadouase in miniatura, o stea pentru varf sau un ingeras, cateva artificii, instalatii cu beculete mici si colorate, poate chiar si zapada artificiala si ceva dulciuri, pe care sa le agati in simbol de bogatie. La romani se mai tine si traditia impachetarii unor banuti in folie colorata de cadouri, in locul bomboanelor si cine se serveste si are norocul sa nimereasca chiar un ban mai mare, inseamna ca si-a umplut buzunarul pentru Anul Nou.

Alegerea ornamentelor pentru brad nu este deloc dificila mai ales avand in vizor toate produsele de pe piata si chiar de vreo doi ani incoace au inceput sa apara si la romani tot felul de podoabe si de ornamente cam cu doua luni inaintea Craciunului. Iar in ciuda acestui fapt se pare ca unii inca mai raman pe dinafara cu cumparaturile si le fac pe ultima suta de metri. Traditia este insa ca acestea sa fie achizitionate in preajma Craciunului iar bradul sa fie facut de toata familia in seara de Ajun, ca sa fie pregatit pentru cadourile pe care le va aduce Mosul. Tot traditia spune ca bradul trebuie „lasat aprins” in noaptea Ajunului, adica cu luminitele aprinse, pentru ca Mosul sa gaseasca mai repede drumul catre el si sa vada cat e de frumos, ca poate asa va lasa mai multe cadouri.

foto: adriansm-primavara.blogspot.com
foto: adriansm-primavara.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.