Home Cultură generală Anotimpurile craciunului pe glob

Anotimpurile craciunului pe glob

0
Lumanari pentru masa de Craciun, Foto: acewallpaper.wordpress.com

Crestinii sunt raspanditi in cele doua emisfere ale planetei, astfel ca putem vorbi de anotimpurile Craciunului pe Glob. In timp ce pentru noi, romanii, un Craciun adevarat nu poate exista fara zapada, pentru australieni un Craciun adevarat presupune temperaturi ridicate, picnic pe plaja.

Exista mari diferente de clima intre emisfera N si emisfera S, precum exista mari diferente in aceeasi emisfera. Chiar si in aceasi tara, daca relieful este foarte variat, in special din punct de vedere altitudinal diferentele climatice sunt evidente. Emisferele se raporteaza in functie de pozitia cardinala in raport cu linia imaginara a Ecuatorului. Cele situate deasupra acestei linii imaginare se afla in zona de influenta a emisferei nordice, iar cele situate mai jos de linia imaginara a Ecuatorului se afla in emisfera sudica.

Vom analiza pe rand fiecare zona climatica caracteristica celor doua emisfere, dar si variatiile din aceeasi zona climatica.

Craciunul in Australia, Foto: bzwaan.wordpress.com
Craciunul in Australia, Foto: bzwaan.wordpress.com

Principalele arii climatice situate de o parte si alta a Ecuatorului sunt:

  • Zona climatica calda, situata intre 0-30 grade latitudine nordica si sudica.

  • Zona climatica temperata, situata intre 30-60 grade latitudine nordica si sudica.

  • Zona climatica rece, situata intre 60 si 90 grade latitudine nordica si sudica.

In functie de a repartia zonala a principalilor parametri meteo (vant, temperatura, umezeala, presiune) si a principalelor caracteristici climatice (circulatia generala a atmosferei, radiatia solara globala, etc) se contureaza o gama variata de anotimpuri ale Craciunului pe Glob.

Insa dincolo de o analiza stiintifica aceasta varietate de anotimpuri ale Craciunului este un fapt minunat, oferind posibilitatea ca fiecare sa-si aleaga modalitatea de distractie si relaxare pentru Craciun. Astfel, daca preferati ca in perioada sarbatorilor sa leneviti pe o plaja, in bataia calda a razelor solare, cu sunetul marii in surdina, va puteti bucura de un sejur la malul marii sau al oceanului. Iar zona climatica calda este ideala.

Indiferent ca vorbim de zona ecuatoriala sau tropicala, conditiile climatice, in special temperatura sunt propice unui astfel de turism. Puteti in Ajun sa va relaxati pe o plaja din Bahamas, Hawai, cu un cockteil in mana, admirind oceanul, ca apoi seara sa va bucurati de pomul de iarna, de o masa traditionala cu specific local si mai ales de bucuria de a petrece sarbatoarea in sanul familiei.

Atentie zona climatica calda prezinta anumite particularitati in functie de latitudine care determina ca anumite arii geografice sa fie de evitat. Un exemplu clar ar fi zonele musonice deoarece in aceasta perioada cantitatea de precipitatii care cad pe suprafata terestra determina inundatii in multe locuri, astfel ca vacanta de vis se poate transforma in cosmar.

Pregatiri de Craciun in Hawai, Foto: kareninhonolulu.wordpress.com

Insa desi cele mai dorite destinatii de Craciun in acest areal climatic, in acest anotimp al Craciunului sunt Hawai, Insula Seychells, Orientul Mijlociu, etc va recomand o tara mult mai interesanta, chiar daca este la celalalt capat al lumii: Africa de Sud. Acesta tara a revenit in atentia tuturor cu ocazia Cupei Mondiale la Fotbal. Avand in vedere trecutul istoric zbuciumat, mixura de culturi, obiceiuri, imbinarea perfecta dintre obiceiurile, credinta si traditiile europene, cu cele ale populatiei locale nu pot decat sa va ofere o vacanta incitanta intr-o lume noua. Etiopia, Madagascar reprezinta alte paradisuri care abia asteapta a fi descoperite. Si ce poate fi mai frumos decat in acest anotimp minunat al Craciunului sa nu savurati aventura in necunoscut.

Daca doriti sa cunoasteti exceptionalul America Centrala si de Sud poate fi o destinatie excelenta. Ritmuri de samba, nisipuri aurii, traditii exceptionale va pot ajuta sa intrati in spiritul sarbatorilor de iarna, chiar daca sunteti departe de casa, de zapada, de aerul rece si proaspat al zapezii. Anotimpul cald al Craciunului specific zonei va va fermeca.

Insa cei mai multi dintre noi preferam ca de Craciun sa fim intr-o zona in care zapada, bradul, aerul rece sa ne inconjoare. Astfel ajungem la cel mai iubit anotimp al Craciunului de pe Glob: iarna in zona climatica temperata.

Zona climata temperata se caracterizeaza prin temperaturi scazute, precipitatii sub forma solida, respectiv zapada, care pe crestele inalte ale muntilor se mentin, in unele zone, pana la inceputul verii. Binenteles ca aceste caracteristici ale sezonului rece variaza in functie de vecinatatea sau nu de unitati hidrologice mari (mari si oceane), linii orografice mari care devin adevarati centri de influenta termo-barica.

Europa ofera o gama variata de nuantari ale climei temperate, incepand de la influentele oceanice, in care domina precipitatile in stare lichida, pana la clima temperat continentala cu temperaturi extrem de joase, vanturi puternice si cantitati mari de precipitatii solide, respectiv zapada.

Iarna in adevaratul sens a cuvantului este simbolul anotimpului Craciunului, deoarece mirosul de aer rece, zapada, fumul din cosurile caselor, mireasma cozonacilor proaspeti copti si sunetul colindei ne ajuta sa intram definitiv in magia si spiritul Craciunului.

Peisaj de iarna in Finlanda, Foto: instantkaamos.wordpress.com

Statisticile arata ca an de an statiunile montane din zona alpina al Europei sunt rezervate cu luni bune in avans, oferind peiseje mirifice, parca inghetate in timp si spatiu. Turismul urban cu ocazia Craciunului atrage an de an tot mai multi doritori. Insa ce este imbucurator, an de an de Craciun tot mai multi straini decid sa ne fie oaspeti si sa se bucure de traditiile specifice tarii noastre, urmand ca la anul sa revina.

Insa nicaieri nu se resimte atmosfera de Craciun mai bine ca in zona climatica rece. De ce? Pai in acest areal temperaturile joase se intalnesc pe tot parcursul anului. Mai mult in Finlanda, in taramul zapezii si a temperaturilor joase intram in patria lui Mos Craciun, in tara in care Craciunul este zi obisnuita, dar si zi nationala. Este cea mai importanta zi, fiind ziua pentru care timp de 364 de zile o armata intreaga de spiridusi muncesc pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca cadourile care si le doresc sub bradul de Craciun.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, fiecaruia dintre noi, daca poate din punct de vedere economic, poate sa aleaga anotimpul preferat de Craciun: baie de soare sau baie de zapada? Alegerea sta in puterea fiecaruia dintre noi!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version